Skatteministeren nedfryser DDR-agtigt lovforslag om dataspejling

15. november 2010 kl. 10:483
Skatteministeren nedfryser DDR-agtigt lovforslag om dataspejling
Illustration: SKAT.
Lovforslag, der giver Skat ret til at foretage dataspejling ved rutinebesøg i firmaer, sættes på standby. Skatteministeren har ikke ønsket DDR-tilstande hos danske virksomheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) lægger nu et kontroversielt lovforslag om dataspejling af danske virksomheders regnskabsdata på hylden. I hvert fald indtil næste folketingsår.

Det meddeler skatteministeren i en pressemeddelelse.

Troels Lund Poulsen havde foreslået en ændring af skattekontrolloven, som skulle give Skat ret til at gennemføre en komplet dataspejling af det indhold på virksomhedernes pc'er, som er underlagt Told- og Skatteforvaltningens kontrol.

I dag kræver det en dommerkendelse og en begrundet mistanke om, at der foregår noget ulovligt, for at Skat kan få en fuld kopi af en virksomheds data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med ændringen af skattekontrolloven skulle Skat altså også kunne få fuld adgang ved en almindelig rutinekontrol uden nogen begrundet mistanke.

Det har affødt massiv kritik om, at lovændringen krænker borgeres og virksomheders ret til beskyttelse mod myndighedernes kontroller af fra blandt andet Dansk Industri og brancheorganisationen IT-Branchen, som over for Version2 har kaldt lovforslaget 'orwellsk'

Skatteministerens plan var, at ændringen af skattekontrolloven skulle træde i kraft 1. januar 2011, men han erkender på baggrund af den massive kritik, at lovforslaget skal tages op til ny overvejelse.

»Det har ikke været min hensigt, at virksomhederne skulle føle sig hensat til DDR-tiden,« udtaler Troels Lund Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal nu ses nærmere på, om lovforslaget overhovedet har nogen fremtid, siger skatteministeren.

»Derfor har jeg besluttet ikke at fremsætte forslaget i dette folketingsår, og jeg vil nu indbyde repræsentanter for advokat- og revisororganisationerne til at deltage i en arbejdsgruppe, inden jeg afgør, om der overhovedet skal fremsættes et lovforslag om dataspejling og hvilken udformning, det i så fald skal have.«

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. november 2010 kl. 11:52

Det falder åbenbart ikke ministeren ind at det kunne være en fordel at involvere folk med forstand på computere i dette arbejde?

3
15. november 2010 kl. 12:44

Nej - VOK har aldrig ligget under for fagkundskaben.

2
15. november 2010 kl. 12:35

Det falder åbenbart ikke ministeren ind at forslaget indeholder rene politistatsmetoder.