Skatteministeren forsvarer sit eget it-tilsyn: »Der er tale om et særdeles stærkt hold«

Skatteminister Morten Bødskov (S) er tilfreds med tilsynets arbejde. Illustration: Skatteministeriet
Mens eksperter revser skattevæsenets eget it-tilsyn og advarer om farlige dobbeltroller og inhabilitet, kalder skatteminister Morten Bødskov (S) tilsynet et ‘stærkt hold’ med indgående kendskab til udfordringerne.

Mens kuglerne fyger om ørene på Skatteforvaltningens eget it-tilsyn, tager ministeren sine fem it-vagthunde i forsvar.

Det sker, efter flere eksperter i erhvervsmediet Børsen har langet ud efter Skatteforvaltningens it-tilsyn og særligt et af tilsynets medlemmer, Lars Frost Mathiesen, anklages for at have en dobbeltrolle og være inhabil.

Men mens kritikken af tilsynet tordner løs, erklærer skatteminister Morten Bødskov (S) i et svar til Folketingets Skatteudvalg i dag, at it-tilsynet er et »særdeles stærkt hold.«

»Med de nuværende udfordringer på Skatteforvaltningens it-område er det fortsat, og som tidligere oplyst, min klare vurdering, at der i It-tilsynet er et særligt behov for personer med omfattende erfaring og kompetencer inden for it-området og med indsigt i skattevæsenets udfordringer på it-området,« skriver ministeren.

It- tilsynet blev nedsat for knap et år siden i erkendelse af, at der var brug for en ‘stærkere styring og tilsyn’ med skatteforvaltningens it-område, som det fremgår af et andet svar til udvalget fra december sidste år.

Kærkomment svar

Konkret peger ministeren på, at flere af medlemmerne har et »indgående kendskab til udfordringerne med Skatteforvaltningens forældede og udskiftningsmodne legacy-systemer.«

Selvom svaret er afgivet på et spørgsmål, som Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm stillede den 9. september i år på baggrund af en artikel i Ugeskrift for Retsvæsen, der rejste spørgsmålet om »det nye It-tilsyn en egnet løsning på den digitale skatteforvaltnings udfordringer,« falder svaret ned i en interessant kontekst.

For medlem af tilsynet Lars Frost Mathiesen er netop kommet i kritikernes kikkert for måske at have lige rigeligt med indsigt i tingenes tilstand i kraft af, at han tidligere som konsulent har arbejdet på det omdiskuterede ejendomsvurderingssystem og i dag er associated director hos konsulenthuset Deloitte, der i øvrigt har fået klø for at score kassen på sit arbejde med det nødlidende system.

I en rapport fra tilsynet fra juni i år gik netop Deloitte da også, ifølge Børsen, fri af negativ omtale, mens tilsynet blandt andet udpegede Kammeradvokaten som skurk.

Læs også: Her er nyt it-tilsyns første anbefalinger til SKAT: Styrk ledelsen, og ryd op i konsulenterne

Politikere kræver afklaring

Anklagerne om dobbeltroller og inhabilitet fik i begyndelsen af ugen flere af Folketingets skatteordførere til at kræve, at minister Morten Bødskov forholder sig til, »om medlemmerne går til opgaven med et objektivt og fagligt syn på tingene,« som Louise Schack Elholm udtrykte det i Børsen.

Hun fik opbakning af både Enhedslistens Rune Lune og Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær, der ligeledes ønsker en afklaring af medlemmernes roller og baggrund.

Af ministerens svar på det tidligere omtalte spørgsmål fra Louise Schack Elholm fremgår det ellers netop, at den specialiserede viden på skatteområdet har været efterspurgt.

»Ved udvælgelsen af medlemmer til It-tilsynet er der derfor lagt vægt på kompetencer inden for især it-faglighed, viden om it-markedet og ledelseserfaring fra store it-tunge organisationer samt indsigt i skattevæsenets udfordringer på it-området,« skriver ministeren i sit svar, der er oversendt til Skatteudvalget i dag og slår fast:

»Med den nuværende medlemssammensætning i It-tilsynet er der tale om et særdeles stærkt hold.«

Lars Frost Mathiesen har i mange år været en del af Statens It-råd og har i kraft af sin rolle i rådet været helt tæt på mange offentlige it-projekter.

Over for Børsen har Mathiesen selv afvist at være inhabil, hvilket har mødt opbakning fra tilsynets formand Lilian Mogensen, der ikke mener, at Lars Frost Mathiesens engagement i forhold til at rådgive om ejendomsvurderingssystemet ‘støjer’.

Om ministerens vurdering af it-tilsynet ændrer sig i lyset af det seneste angreb på et af medlemmernes habilitet er endnu uvist.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

...Bødskov ikke begrebet "inhabilitet"? Hvordan forstår han det, når han ikke kan se problemet her? Der er tale om inhabilitet, det er svært at komme uden om. Men måske i virkeligheden ikke tale om en "fejl", men en "feature"? Må vi se socialdemokraternes partistøttekasse - den hele? Og medlemslisterne til VL-klubberne?

"»Med de nuværende udfordringer på Skatteforvaltningens it-område er det fortsat, og som tidligere oplyst, min klare vurdering, at der i It-tilsynet er et særligt behov for personer med omfattende erfaring og kompetencer inden for it-området og med indsigt i skattevæsenets udfordringer på it-området,« skriver ministeren."

Hvis Deloitte-manden har den slags, hvorfor gik det så ikke så godt med ejendomsvurderingssystem? Brugte han ikke sin omfattende viden?

  • 13
  • 0
#3 Malthe Høj-Sunesen

Hvis Deloitte-manden har den slags, hvorfor gik det så ikke så godt med ejendomsvurderingssystem?

I lang tid forsøgte Skat at køre ICE selv. Deloitte har, så vidt jeg har fulgt med, "kun" været med i de sidste par år. Hvis Skat har ødelagt grundlaget grundigt nok (og det kunne det tyde på at de har, https://www.version2.dk/artikel/chef-ejendomsvurderingssystem-man-vidste...), så har Deloitte haft hænderne fulde med at rette fejl. Uanset hvor stor indsigt de har. Det er også værd at kigge på selve bilaget fra IT-tilsynet, https://www.skm.dk/media/9122/bilag-om-it-tilsynets-konklusioner.pdf. De udpensler ret grundigt at Skat ikke har været i stand til at lede et projekt af den størrelse (og læg mærke til 'leverandøransvar'):

"It-tilsynet er af den opfattelse, at den nødvendige teknologiske, kulturelle samt styrings- og ledelsesmæssige transformation af programmet ikke vil kunne gennemføres af UFST alene. Der er behov for ekstern bistand fra eksisterende leverandører under leverandøransvar til at løse afgrænsede opgaver og behov for at tilføre yderligere kompetencer og erfaringer indenfor ledelse, it-faglig viden og erfaring med at gennemføre så stort og komplekst et program."

Alt taget i betragtning: Hvornår har en offentlig myndighed sidst været i stand til at levere et stort produkt uden ekstern hjælp? Vi kan hurtigt blive enige om, at det bedste ville være at Statens IT også udviklede statens it, men vi står i en anden situation; en, hvor Statens IT outsourcer visse områder pga. manglende kompetencer(https://statens-it.dk/nyhedsarkiv/2021/apr/statens-it-forbereder-stoerre..., https://statens-it.dk/nyhedsarkiv/2020/jan/statens-it-har-indgaaet-aftal...). Jeg er glad for at jeg ikke skal forsøge at løse den gordiske knude det er, at tiltrække kompetencen som er vant til lønninger i det private.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere