Skatteministeren forsvarer sit eget it-tilsyn: »Der er tale om et særdeles stærkt hold«
Mens kuglerne fyger om ørene på Skatteforvaltningens eget it-tilsyn, tager ministeren sine fem it-vagthunde i forsvar.
Det sker, efter flere eksperter i erhvervsmediet Børsen har langet ud efter Skatteforvaltningens it-tilsyn og særligt et af tilsynets medlemmer, Lars Frost Mathiesen, anklages for at have en dobbeltrolle og være inhabil.
Men mens kritikken af tilsynet tordner løs, erklærer skatteminister Morten Bødskov (S) i et svar til Folketingets Skatteudvalg i dag, at it-tilsynet er et »særdeles stærkt hold.«
»Med de nuværende udfordringer på Skatteforvaltningens it-område er det fortsat, og som tidligere oplyst, min klare vurdering, at der i It-tilsynet er et særligt behov for personer med omfattende erfaring og kompetencer inden for it-området og med indsigt i skattevæsenets udfordringer på it-området,« skriver ministeren.
It- tilsynet blev nedsat for knap et år siden i erkendelse af, at der var brug for en ‘stærkere styring og tilsyn’ med skatteforvaltningens it-område, som det fremgår af et andet svar til udvalget fra december sidste år.
Kærkomment svar
Konkret peger ministeren på, at flere af medlemmerne har et »indgående kendskab til udfordringerne med Skatteforvaltningens forældede og udskiftningsmodne legacy-systemer.«
Selvom svaret er afgivet på et spørgsmål, som Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm stillede den 9. september i år på baggrund af en artikel i Ugeskrift for Retsvæsen, der rejste spørgsmålet om »det nye It-tilsyn en egnet løsning på den digitale skatteforvaltnings udfordringer,« falder svaret ned i en interessant kontekst.
For medlem af tilsynet Lars Frost Mathiesen er netop kommet i kritikernes kikkert for måske at have lige rigeligt med indsigt i tingenes tilstand i kraft af, at han tidligere som konsulent har arbejdet på det omdiskuterede ejendomsvurderingssystem og i dag er associated director hos konsulenthuset Deloitte, der i øvrigt har fået klø for at score kassen på sit arbejde med det nødlidende system.
I en rapport fra tilsynet fra juni i år gik netop Deloitte da også, ifølge Børsen, fri af negativ omtale, mens tilsynet blandt andet udpegede Kammeradvokaten som skurk.
Politikere kræver afklaring
Anklagerne om dobbeltroller og inhabilitet fik i begyndelsen af ugen flere af Folketingets skatteordførere til at kræve, at minister Morten Bødskov forholder sig til, »om medlemmerne går til opgaven med et objektivt og fagligt syn på tingene,« som Louise Schack Elholm udtrykte det i Børsen.
Hun fik opbakning af både Enhedslistens Rune Lune og Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær, der ligeledes ønsker en afklaring af medlemmernes roller og baggrund.
Af ministerens svar på det tidligere omtalte spørgsmål fra Louise Schack Elholm fremgår det ellers netop, at den specialiserede viden på skatteområdet har været efterspurgt.
»Ved udvælgelsen af medlemmer til It-tilsynet er der derfor lagt vægt på kompetencer inden for især it-faglighed, viden om it-markedet og ledelseserfaring fra store it-tunge organisationer samt indsigt i skattevæsenets udfordringer på it-området,« skriver ministeren i sit svar, der er oversendt til Skatteudvalget i dag og slår fast:
»Med den nuværende medlemssammensætning i It-tilsynet er der tale om et særdeles stærkt hold.«
Lars Frost Mathiesen har i mange år været en del af Statens It-råd og har i kraft af sin rolle i rådet været helt tæt på mange offentlige it-projekter.
Over for Børsen har Mathiesen selv afvist at være inhabil, hvilket har mødt opbakning fra tilsynets formand Lilian Mogensen, der ikke mener, at Lars Frost Mathiesens engagement i forhold til at rådgive om ejendomsvurderingssystemet ‘støjer’.
Om ministerens vurdering af it-tilsynet ændrer sig i lyset af det seneste angreb på et af medlemmernes habilitet er endnu uvist.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.