Skatteministeren: Alle datacentre kan udnytte overskudsvarmen som Apple i Viborg

Apple har ikke fået en særlig aftale for at kunne udnytte overskudsvarmen fra kølingen af det kommende datacenter i Viborg, oplyser skatteministeren. Det kan komme andre datacentre til gode.

De fleste datacentre slipper i dag af med varmen fra de mange servere ved hjælp af frikøling, som nærmest bogstaveligt er at fyre for gråspurvene. Apples kommende datacenter ved Viborg vil udnytte overskudsvarmen i det lokale fjernvarmenet, hvilket andre datacenteroperatører tidligere har haft kig på, men opgivet på grund af afgifterne. Men de kan måske drage fordel af Apples eksempel.

»Indtil nu kigger vi, der har varmen, på, hvor billigt kan vi komme af med den, og det er typisk til gråspurvene. Men samfundsmæssigt er det ikke den optimale løsning,« siger direktør Peder Bank fra Interxion til Version2.

Interxion er blot én blandt mange datacenterudbydere, som har været interesserede i at udnytte overskudsvarmen, men hidtil har det ikke set ud til at kunne betale sig på grund af afgiftsreglerne.

Derfor vakte det opsigt, da Apple fik en aftale på plads med det lokale energiselskab om at bruge en varmepumpe til at udnytte overskudsvarmen til at forsyne fjernvarmenettet. Det rejste også spørgsmålet om, hvorvidt Apple havde fået en særaftale, men det afviser skatteministeren i et svar til energiudvalget:

»Regelsættet vedrørende varmepumper med videre er ikke ændret i forbindelse med etableringen af Apples datacenter. Der er tale om generelle regler, som har været gældende i årevis, og som kan anvendes af alle virksomheder,« skriver skatteminister Karsten Lauritzen i sit svar.

Læs også: Rundspørge: Genbrug af varme vil gøre det attraktivt at placere datacentre i Danmark

Der har været eksempler på anvendelse af overskudsvarme til blandt andet opvarmning af bygninger, men den generelle holdning i branchen har været, at afgifterne gjorde det urentabelt.

»Det er glædeligt, at ministeren nu slår fast, at der ikke er ændret noget. Det må betyde, at andre har samme muligheder og kan lave et datacenter og samtidig være grøn,« siger branchedirektør Adam Lebech fra DI Itek til Version2.

Han peger samtidig på, at datacentre er uundgåelige som følge af, at vi flytter mere og mere af vores databehov over på mobile enheder og dermed samtidig bliver mere afhængige af skyen og altså de datacentre, der udgør skyen.

Derfor bør vi måske i stedet se på datacentrene som mulige energikilder i stedet for produktionsanlæg, der bare skal af med varmen billigst muligt, påpeger Peder Bank fra Interxion.

»Vi kan vende det rundt og sige, at det er nogle fede energikilder. For du og jeg vil jo bruge data og vil generere noget varme ét eller andet sted. Så i stedet for at gøre det i Nordsverige og bruge det til at smelte sne med, så lad os da bruge det i nærheden af nogle store byer, hvor vi så kan bruge varmen til at varme vores huse op,« siger Peder Bank.

Når man vil genanvende overskudsvarme fra datacentre eller industrianlæg, bliver der lagt afgifter på både den strøm, der skal bruges til en eventuel varmepumpe, og på selve varmen. Afgifterne varierer, så biomasse eksempelvis kan være billigere end overskudsvarme for et fjernvarmeværk, fordi der er lavere afgift.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Kasper Hovgaard

http://stiften.dk/aarhus/torskedumt-spild-kunne-opvarme-hele-aarhus

Meget interessant artikel, fordi den er næsten helt ny, så nej'erne til de andre virksomheder er altså givet EFTER Viborg kommunes aftale med Apple. Alt tyder på, at man kan få en anden afgørelse, hvis bare man er stor og prestigefyldt nok for politikerne... Nu skal bortforklaringerne lige køres i stilling, så realiteterne kan blive talt ihjel.

Artiklen nævner også årsagen til de "torskedumme" afgifter: "Afgifterne på overskudsvarme blev indført i 1995 for at lukke ned for, at det kunne betale sig for virksomheder at frådse med energien for efterfølgende at sælge overskudsvarme. Samtidig garanterer den, at varme, der kommer fra kul eller naturgas, aldrig slipper for afgifter."

... Det er der forhåbentlig taget højde for, når den i artiklen varslede kommende lovændring også kommer til at gælde for for alle andre virksomheder (Apple er jo åbenbart hævet over loven).

  • 1
  • 0
Lars F. Jensen

»Regelsættet vedrørende varmepumper med videre er ikke ændret i forbindelse med etableringen af Apples datacenter."

Er det brug af varmepumper, der giver en afgiftslettelse ?

Eller har det noget med brug af "grøn strøm" ?

Lars :)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere