Skatteminister vil give boligejere rentefrie lån for at undgå usikkert it-projekt

Karsten Lauritzen vil ikke risikere nye it-fejl hos Skat, så et boligskattestop bliver nu konverteret til et rentefrit lån for boligejere der får højere grundskyld Illustration: Skatteministeriet
Kompliceret boliglovgivning er for besværligt at implementere it-teknisk. Det får skatteministeren til at ændre, hvordan loven skal udføres i praksis.

Sidste år indgik Folketinget et forlig om boligbeskatning.

En af de helt centrale grundsten i forliget er, at eventuelle stigninger i den kommunale grundskyld ikke må øge boligskatten nævneværdigt for den enkelte boligejer frem til 2021.

Den ambition kunne i praksis løses med automatisk regulering af boligskatten i overgangsperioden frem til 2021. Men det bliver så svært for Skat at administrere de nye boligskatteregler i et it-system, at skatteminister Karsten Lauritzen((V) nu opgiver at automatisere sig frem til en løsning.

»Det vil jeg gerne give mulighed for, hvis det var muligt at understøtte og administrere efter. Skat har dårlig erfaring med at tage kompliceret lovgivning og ikke kunne understøtte det rent it-mæssigt,« sagde Karsten Lauritzen tirsdag på Folketingets talerstol i forbindelse med førstebehandlingen af et nyt lovforslag med titlen 'Lån til betaling af stigning i grundskylden'.

Det nye lovforslag lægger derfor op til, at eventuelle stigninger i grundskylden skal dækkes af et rentefrit lån frem til 2021. Det betyder, at alle boligejere, der oplever en stigning på mere end 200 kroner årligt, får et lån hos deres kommune.

Læs også: Skat: Nu inddriver vi mere gæld, end vi gjorde med EFI

Lånet går til at betale grundskyldstigningen med, og det er rentefrit. Det skal først betales tilbage, når boligen skifter ejer - eller i 2021, hvis ejeren gerne vil have gælden ud af verden der.

Karsten Lauritzen har dog ikke helt opgivet at få Skat til at implementere en it-løsning, så boligejere kan undgå at skulle optage rentefrie kommunale lån.

»Jeg vil gerne undersøge yderligere, om det nu kan lade sig gøre at understøtte it-mæssigt,« siger Karsten Lauritzen.

Læs også: Skat håber ny arkitektur vil forhindre EFI-gentagelse

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, som det ligger nu, bliver de rentefrie lån ikke en valgfri mulighed for boligejerne, men en tvungen ordning af hensyn til administrationsomkostningerne.

Læs også: Nyt NemLog-in til 250 mio. kr. skal udvikles efter traditionel og ufleksibel metode

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Knud Larsen

Vurdering af ejendomme til skatteformål er så ringe og sjofelt behandlet, at det trodser al fornuft. Skat er blevet foreslået at tage imod borgernes hjælp. En ordentlig og redelig klagebehandling vil kunne rette op på største delen af fejlene. Det er så dyrt at bo i egen bolig at de fleste borgere godt kan skaffe dokumentation for en redelig værdi af boligen. Men hidtil er alt blevet afvist trods Østre Landsrets afgørelser, Rigsrevisionens og mange andres rettelige kritik. se mere om de mange bøllemetoder og afgørelser samlet her: http://skat-uret.dk/nyheder/2013-2017-ejendomsbeskatning.aspx

  • 2
  • 0
#2 Jesper Jepsen

Lappeløsninger og snarligt valg.. Tænk sig det utænkelige at man fra start havde lavet en simpel.. beskatning, en som folkkan forstå og som enkelt kan implementeres. I stedet har man lavet et mislykket forsøg på millimeter retfærdighed som ingen aner hvordan fungere og ingen tør gætte på hvordan virker når det møder virkeligheden.

Ministren bør få beskeden om at skrubbe tilbage på kontoret og lave et nyt forslag til beskatning som er simpelt, enkelt og forståeligt og som ikke kræver en masse krumspring for at føre ud i livet. Ting som denne sag viser jo netop hvorfor det offentlige har problemer, man laver love og regler der kræver ufattelige mængder af folk bag skriveborde og milliarder til konsulenter og IT virksomheder for at få det til at virke bare nogenlunde. Tænk hvis man havde lavet en simpel og forståelig lov som nemt kunne implementeres.. Alle disse milliarder kunne så bruges på alt lige fra skoler, veje, sygehuse , og andre aktiviteter som giver borgerne direkte øget værdi.. Naturligvis så skulle man håndtere mængden af arbejdsløse akademikere og konsulenterne/It virksomhederne måtte finde andre at malke.

  • 4
  • 0
#3 Michael Nielsen

Lave dog for pokker en beskatning af gevinst ved salg af bolig, med normale skatte regler - fra trukket vedligehold..

Det er da i det mindste ærligt, at beskatte baseret på et skøn, er uærlig, som pokkers, og i nogen kommuner skruer de uhæmmet op for værdierne, på trods af de er urealistisk.

Fik en gang min bolig værdi op justeret med 100%, fordi der boede mange håndværekere i området, og derfor måtte mit hus havde været bygget om og moderniseret flere gange uden at det er registeret (var argumentet)- tog mange måneder at få den beslutning omvendt, da jeg er IKKE håndværker.

Ved godt at det er ejendomsskat, og grundskyl er noget andet, men grundskyld er også baseret på en fiktiv vurdering.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere