Skatteminister: Skat mangler milliarder til it lige nu
Der mangler måske mere end 13 milliarder kroner, hvis Skat's it-systemer skal køre videre efter 1. januar. Det fortæller skatteminister Morten Bødskov (S) til Berlingske Tidende.
Ministeren mener heller ikke, at inddrivelsen er normaliseret med udgangen af 2019, som forgængeren på posten, Karsten Lauritzen (V), tidligere har lovet.
Lektor i datalogi ved Københavns Universitet Erik Frøkjær kalder udviklingen »katastrofal.«
»Sangen om udsættelse og målsætninger, der ikke lykkes, har vi hørt igen og igen. I foråret fik vi at vide, at onboardingen til det nye system ville ske i løbet af 2019. Det sagde både Lauritzen og embedsmændene. Nu viser det sig, at man slet ikke har fået greb om onboardingen. Man kan ikke, synes jeg, ved sine fulde fem have tillid til, at genoprettelsen er i gode hænder,« siger han til avisen.
Version2 har tidligere beskrevet, hvordan flere kommuner følte sig magtesløse i forhold til at leve op til Skatteforvaltningens krav til et nyt inddrivelsessystem, og it-professor Søren Lauesen har tidligere udtalt til Version2, at indgangsfiltret til skattesystemet PSRM »er for indviklet«.
Andre forhold er Projekt Skattekontoen, som har været ramt af store problemer med rentetilskrivning.
It-fejl i vurderingssystem har også medført, at syv års boligskat for 1.200 boligejere eftergives.
- Skatteminister om nye problemer med gældssystem: »Rigsrevisionens kritik kommer ikke bag på mig«
- Rigsrevisionen: Der går flere år før skatteforvaltningens inddrivelsessystem kommer op i omdrejninger
- Denne artikel
- Hvorfor går IT-projekter ofte galt?
- It-professor om plan for EFI-afløser: »Jeg kan ikke huske, at jeg før har været så positiv«
- Kommuner frygter manuel efterkontrol af gældsposter med nyt inddrivelsessystem
- Danskernes gæld til staten stiger igen med milliarder
- Nyt projekt skal hjælpe kommuner med kompliceret tilslutning til EFI-afløser
- Fejl på EFI-søstersystem førte til manglende renteopkrævning fra virksomheder i årevis
- Efter fejl i vurderingssystem: Skatteminister vil eftergive syv års boligskat for 1.200 boligejere
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg kan godt forstå at det koster mange penge at udskifte Skat's mange systemer, men skal man læse udtalelserne bogstaveligt så mangler der 13 mia for bare at holde det nuværende kørende?!?
Hvorfor er 1. januar en deadline, hvad er det der risikerer pludselig at holde med at virke?
Selvom man har gamle systemer (både HW og SW) der risikerer at fejle snart (og hvor løsningen er at lave en reel erstatning) så virker det mærkeligt at kunne sætte dato på. Det kan være den gamle mainframe står af i morgen, det kan være den kan køre et år endnu.
Dertil kommer at man nok ikke (historien taget i betragtning) kan bygge nye systemer inden nytår, så hvad er det lige de 13 mia skal bruges på?
Ja.. ak ja.. men "det er nu det sneer" helt på samme vis som politiets fremragende grædekone (C. Oxfeldt) kror sig i dagspressen med, at hans mænd kun finder røverne ifm. 5% af indbruddene.Skat har manglet milliarder til nyt IT i et års tid.
Gamle nyheder, som alle har været fremme flere gange i > et år.
Er ens verden for tumper/besværligt, så arbejd efter reglerne = produktiviteten falder. (..enhver fartstribe i underbeklædning luftes, så der kan falde lidt af til "os" herinde)
Offentlig ansattes venner et al er endeligt igen kommet til samfundets kasse no. 1, og så forfalder betalingen vedrørende flere ansatte hos bl.a.
- de oldgamle væsner - skat/told og politi,
- dem, der kan bruge hele statsbudgettet to gange - sundhedssektoren
- et genopvækket miljøflip fra Aukens tid, nusprogligt "alt, der er grønt".. ;)
Ynk, gråd og klage vil strømme til medierne i nærmeste måneder, da de dybe knæbøjninger i efterårets bevillingscirkus er indledt med folketingets samling.
Ulækker øvelse... jeg har set det både indefra og udefra i vel ~50 år.
Netop min tanke, Steen Poulsen. Og som jeg forstår det, er de 13 milliarder vel kun det ekstra beløb, man skal bruge, oven i det budget, man i forvejen har - hvis altså tallet er korrekt? Så der kunne ansættes rigtigt mange analoge medarbejdere for det samlede beløb, som skattevæsnet lægger beslag på.13 milliarder = 92 kommuner af 141 millioner til hver, = 257 medarbejder / kommune, med en årsløn på 550.000 kr./pr medarbejder - mon ikke det ville være billigere at genoprette skatte inddrivelsen i samtlige kommuner
Hvor ligger i øvrigt snublestenen ift. at få inddrevet pengene? Kan man ikke - selv hvis man satsede 100% på det - skaffe nok medarbejdere til at inddrive de mange mange manglende milliarder analogt, eller er man bare stadig fuldstændigt faktaresistent og dumstædig (lidt i stil med sundhedsplatformen) ift., at det med djævlens vold og magt skal foregå digitalt?
13 milliarder = 92 kommuner af 141 millioner til hver, = 257 medarbejder / kommune, med en årsløn på 550.000 kr./pr medarbejder - mon ikke det ville være billigere at genoprette skatte inddrivelsen i samtlige kommuner ! ja jo de skal bruge et it system til at indeholde data, men lad dog for helvede vær med at lægge politikernes tossestreger med lovgivningen ind i et it-system, medarbejdede kan meget bedre håndtere det, - de vil til enhver tid opføre sig mere intelligente end et dårlige it-systemer !
Tak for svar, Malthe Høj-Sunesen. De er jo ret væsentligt, om tallene er rigtige, for det er dem, jeg reagerer på. Og det lyder da til, at vi trods alt er enige om, at det lyder ret vildt, hvis de er.Jeg har ikke mulighed for at læse artiklen, men jeg tvivler ganske meget på, at Skats budget til drift af it lyder på 13 mia. I finansloven 2019 har hele Skatteministeriet en samlet bevilling på 8,5 mia (<a href="https://www.fm.dk/~/media/publikationer/imported/2019/finansloven-for-2…;). Jeg forventer derfor at der er tale om en stramning når Bødskov citeres for at påstå, at han skal bruge 13 mia til it.
Jeg har ikke mulighed for at læse artiklen, men jeg tvivler ganske meget på, at Skats budget til drift af it lyder på 13 mia. I finansloven 2019 har hele Skatteministeriet en samlet bevilling på 8,5 mia (https://www.fm.dk/~/media/publikationer/imported/2019/finansloven-for-2019/fl19a09.ashx?la=da). Jeg forventer derfor at der er tale om en stramning når Bødskov citeres for at påstå, at han skal bruge 13 mia til it.
Afskriv alle tilgodehavender og udvikl et system og et lovsæt der kan forvaltes.
De har jo afskrevet tilgodehavender i et væk, siden hele miseren startede. Det er kun en god ide, hvis der faktisk kommer et erstatningssystem inden for en rimelig tid.
Tak for svar, Malthe Høj-Sunesen.Det er ikke alene indrivning af ubetalte regninger til det offentlige, som koster 13 mia. kr. Det er en udskiftning af det meste af Skats portefølje af programmer fra 60'erne som løber op. De har op mod 200 programmer som trænger til at blive skiftet.
Læser du ikke den sætning, jeg referer, på den måde, at det er mangler mindst 13 milliarder, hvis IT-systemerne skal køre videre? Altså ikke de samlede omkostninger til inddrivelsen, og ikke nye systemer som afløsere for de gamle? Det er det, der lyder vanvittigt dyrt for mig.
Hvad kostede det samlede skattevæsen, inden man begyndte at "opgradere" og "effektivisere" det med nye systemer i starten af nullerne? Og hvad koster det nu, samlet set?
Jeg kan ikke lade være med at sammenligne med Sundhedsplatformen, som med sine milliarder betegnes som vanvittigt dyr - er skattevæsnets systemer virkeligt samlet set større end SP, også fremover? Og i givet fald: Skal de være større end SP, også fremover, eller er noget gået grueligt galt der?Jeg kan sagtens tage fejl af systemets størrelse, men jeg synes, det lyder vanvittigt dyrt.
Hvad dækker de mindst 13 milliarder til yderligere drift af IT-systemerne egentligt? Licenser? Support? Skatte-personale? Hvor meget af det er engangsudgifter for at få systemerne til at fungere, og hvor meget vil hænge ved som driftsudgifter på længere sigt?
Afskriv alle tilgodehavender og udvikl et system og et lovsæt der kan forvaltes.
Medalje til den politikker der tør foreslå det.
Det er ikke alene indrivning af ubetalte regninger til det offentlige, som koster 13 mia. kr. Det er en udskiftning af det meste af Skats portefølje af programmer fra 60'erne som løber op. De har op mod 200 programmer som trænger til at blive skiftet.
"Der mangler måske mere end 13 milliarder kroner, hvis Skat's it-systemer skal køre videre efter 1. januar"
Det er jo ufattelige beløb, oven i købet oven i de mange milliarder, som allerede er brugt, og de mange mange milliarder, som er mistet i diverse skattehuller og manglende inddrivelse. Hvordan kan et eksisterende IT-system, som allerede har kostet mange milliarder, dog koste så meget mere? Hvad er det dog, de penge skal bruges til? Hvem får dem?
Meget mærkeligt...Faktisk helt ufatteligt...
Hvis ikke fejlslagen digitalisering, som ender med at koste samfundet 50? 100? Hvor mange milliarder? samlet set, kan få ansvarlige til at stoppe op og tænke sig om en ekstra gang, før man sætter nye potentielle - og potentielt mange milliarder dyre - dødsejlere i vandet, så er alt håb ude...Så er der noget andet på spil, som ikke har at gøre med at drive samfundet på bedste måde. Noget helt andet på spil...
Skat har manglet milliarder til nyt IT i et års tid. Utroligt at Morten Bødskov får lov til at bruge en ét år gammel nyhed til at slå på forgængeren: