Skatteminister om nye problemer med gældssystem: »Rigsrevisionens kritik kommer ikke bag på mig«
Skatteminister Morten Bødskov (S) er ikke overrasket over den krasse kritik fra Rigsrevisionen, der i en ny rapport går hårdt til Skatteministeriets it-system, der skal bruges til at inddrive gæld fra de danske borgere.
»Rigsrevisionens kritik kommer ikke bag på mig. Det er ingen hemmelighed, at der stadig er store problemer med at inddrive gæld,« siger ministeren i en pressemeddelelse.
Krads kritik
Rigsrevisionens nye rapport handler om Skatteministeriets arbejde med at udvikle og tage det det nye gældsinddrivelsessystem i brug.
Systemet hedder PSRM, og det skal erstatte det kuldsejlede EFI-system og sørge for, at danskernes samlede gæld til det offentlige på over 118 milliarder kroner igen kunne kradses ind fuldautomatisk.
Men i den nye undersøgelse konkluderer Rigsrevisionen, at »Skatteministeriet i starten af 2019 ikke havde sikret, at PSRM fuldt ud kunne understøtte ministeriets inddrivelsesopgave«.
Rapporten peger på, at der var flere opgaver med det nye system, som ikke er blevet løst. Det gælder både for selve udviklingen af systemet, som Skatteforvaltningens it-styrelse har taget sig af.
Derudover har der været problemer og forsinkelser med den proces, hvor landets offentlige institutioner og myndigheder – de såkaldte fordringshavere – skal tilsluttes til det nye system, sådan så de rent faktisk kan inddrive gælden fra danske skyldnere.
Problemerne og forsinkelserne betyder ifølge Rigsrevisionen, at det i øjeblikket ikke er til at vide, hvornår samtlige af landets fordringshavere er tilkoblet det nye inddrivelsessystem.
Intet håb for at blive færdig i år
I starten af året gjorde Skatteforvaltningens it-styrelse ved navn Udviklings- og Forenklingsstyrelsen det klart overfor Version2, at man havde »en god mavefornemmelse« i forhold til tidsplanen. Dengang mente styrelsen, at de fleste fordringshavere - på nær nogle enkelte kommuner - ville være koblet på PSRM i løbet af 2019.
Men under et år efter er tonen en anden. I løbet af de seneste uger har skatteminister Morten Bødskov flere gange sagt, at »det kommer til at tage år, før gældsinddrivelsen er oppe i gear«.
»Hvis nogen har gjort sig forhåbninger om, at det kunne været klaret ved årets udgang, må jeg sige, at det på ingen måde er realistisk. Det kan vi lige så godt sige åbent og ærligt,« uddyber han i meddelelsen.
Kræver en realistisk plan
Ifølge skatteministeren er der behov for, at der bliver lagt en samlet og realistisk plan for, hvordan gældsinddrivelsen kan blive genoprettet. Han vil nu have lagt en plan for de næste mange år, som skal gøre det klart, hvordan man skal håndtere ny gæld.
Samtidig skal planen belyse, hvordan skatteforvaltningen vil tilkoble landets 800 fordringshavere såsom politi, kommuner og andre offentlige myndigheder, så de kan bruge det nye inddrivelsessystem PSRM til at kradse gæld ind.
Derudover skal den årelange plan lægge en retning for, hvordan man i fremtiden skal klare opgaven med at få ryddet op efter det gamle, kuldsejlede inddrivelsessystem EFI, som stadig spøger, efter at det blev skrottet i 2015.
»Jeg kan konstatere, at man har fået bygget et nyt gældssystem, men at der fortsat er en kæmpe opgave med at få de mange hundrede kreditorer om bord i systemet. Samtidig er der stadig en voldsomt stor opgave efter EFI, hvor der skal ryddes op i millioner af gældsposter,« siger skatteminister Morten Bødskov.
Han håber derfor, at det er muligt for Folketinget at finde sammen om »en bred og langtidsholdbar løsning til genopretningen af tilliden til skattevæsenet«.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.