Skattelettelser skal lokke Tim Cook til at producere Apple på amerikansk grund

24. november 2016 kl. 13:133
Skattelettelser skal lokke Tim Cook til at producere Apple på amerikansk grund
Illustration: Apple Inc..
I sin iver for at opfylde sit valgløfte om, at Apple skal producere sine produkter i USA, har Donald Trump i en telefonsamtale med Tim Cook lovet firmaet store skattelettelser.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skulle man være i tvivl om, hvor Apples iPhone er designet, og hvor den er bygget, så skal man bare vende sin telefon om. Her kan der på et lille print læses, 'Designed by Apple in California. Assembled in China'.

I nær fremtid kan denne tekst måske være ændret til 'Designed by Apple in California. Assembled in the USA'.

En af den kommende præsident, Donald Trumps, kampagneløfter var at flytte produktionen af Apples produkter til USA, hvilket han skulle have sagt meget direkte til Tim Cook. Det skriver CIO.

I tirsdag mødtes Donald Trump med New York Times, hvor han fortalte, at han havde snakket i telefon med Apples CEO, Tim Cook.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg fik en opringning fra Tim Cook, hvor jeg fortalte ham, at jeg har et mål om, at Apple skal bygge en eller flere fabrikker på amerikansk jord i stedet for i Kina, Vietnam, eller hvor du nu ellers får lavet dine produkter.«

Ifølge Donald Trump var det et 'mål', Tim Cook forstod, hvorefter Donald Trump lod Tim Cook forstå, at han kunne se frem til store skattelettelser.

»Jeg tror, at vi kan skabe de rigtige incitamenter for dig. Vi satser på meget store skattelettelser for selskaber, hvilket du bliver glad for,« skulle Donald Trump have sagt til Tim Cook.

Det er værd at bemærke, at den nuværende Mac Pro bliver samlet i en fabrik lidt uden for Austin i Texas. Hertil skal det dog nævnes, at Mac Pro er Apples mindst sælgende produkt. iPhonen er til gengæld en helt anden historie.

Ikke nok kvalificeret arbejdskraft

Tim Cook har tidligere påstået, at grunden til, at iPhones bliver samlet i Kina, er, fordi Apple ikke kan finde tilstrækkeligt kvalificeret arbejdskraft i USA til at udfylde behovet for Apple, der sælger 400 iPhones i minuttet.

Tim Cook fortalte i talkshowet 'Charlie Rose' i 2015, at USA ikke længere har den slags erhvervsmæssige færdigheder.

Om de påståede skattelettelser så er nok til at bringe produktionen af alle Apples produkter 'hjem' til USA i løbet af Donald Trumps embedsperiode, vil tiden vise.

Apple er allerede begyndt at se på, hvad det vil koste at flytte produktionen - det fremgår af en rapport fra det japanske aktieindeks Nikkei. Heri står der, at Apple har bedt Foxconn om at udarbejde en rapport om mulighederne for at bygge iPhone-fabrikker i USA.

En anden væsentlig faktor, der kan spille ind i Apples beslutning, er Donald Trumps plan om at indføre en skat på 45 procent på varer, der bliver importeret fra Kina.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
24. november 2016 kl. 16:19

Det er kun et spørgsmål om bundlinjen, ikke en dyt andet...

Det er den slags altid, men det er et forbigående problem da lønstigningstakten i de lande er meget stor. Andre parametre er leveringssikkerhed, kvalitet, transport og toldomkostninger.

En af de indere jeg arbejder sammen siger, at i dag er der ingen væsentlige lønforskelle på Tyskland hvor han bor og og de større byer i Indien.

Han oplyste at lønnen i Indien inden for IT var ca. tredobbelt på 7-8 år og at han da skam selv tænkte på at flytte tilbage.

I Kina er billedet det samme med høje lønstigningstakter. Så selvom Foxconn har fabrikker i øde områder af Kina, hvor timeprisen er meget lav, så stiger lønningerne i samme takster.

Det jeg har hørt om produktion i fjernøsten og især i Kina, er at man bruger rigtig mange ressourcer på at kvalitetssikre produkterne derude, fordi en relativ stor del af produktionen ikke lever op til "produktionsaftalen".

Der hvor jeg arbejder i dag bliver folk sendt derud med kostbart måleudstyr som udover gennemlysning kan måle leverancens kvalitet og især svejsninger for at teste om leverancen lever op til standarderne, før leverancen forlader fabrikken. Man stoler ikke en gang på sine egne lokalt ansatte.

Som jeg ser trenden er produktion af avancerede produkter i Kina/Indien (udover hvad du sælger på de markeder) ved at være en "død sild".

Prisen på komponenterne i en iphone er globale, så hvis det du kan konkurrerer på er prisen på arbejdslønnen versus forhøjede omkostninger til transport, lager og kvalitetssikring, så er det måske ikke så mærkeligt at Apple gør det samme som mange selskaber og hjemtager produktionen når lønnen stiger så voldsomt som tilfældet er.

2
24. november 2016 kl. 15:54

Der er også kvalifikationer som ikke måles i uddannelse. Evnen/fokus og viljen til at producere med høj effekt i mange timer på et tankerne bedøvende samlebånd.

Den kvalifikation finder men nok færre af i USA til sammenligning.

1
24. november 2016 kl. 15:05

Ét kig på en Foxconn fabrik, så burde man indse at det dårligt nok kræver en folkeskole eksamen. Det er kun et spørgsmål om bundlinjen, ikke en dyt andet...