Skal du på Tastselv Erhverv - så brug Internet Explorer

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Hvis virksomheder vil benytte Skats Tastselv Erhverv-tjeneste, er de i øjeblikket nødt til at bruge Internet Explorer eller en gammel udgave af Firefox.

Du kan i øjeblikket kun benytte Microsofts browser Internet Explorer eller Mozillas Firefox 7, hvis du som erhvervsdrivende vil benytte Skats Tastselv Erhverv-tjeneste. Systemet er både gammelt og optimeret til Internet Explorer, men vil snart overholde W3C-standarden og inden for få dage understøtte alle browsere igen.

Det er en fejl i tolkningen af meddelelser fra browseren til systemet på serveren, der gør, at man ikke kan benytte andet end Internet Explorer og så den specifikke udgave af Firefox 7.

Tastselv Erhverv blev udviklet af CSC for fem-seks år siden målrettet mod Internet Explorer, fortæller Jan Telling, kontorchef i Skatteministeriet og ansvarlig for Tastselv Erhverv.

»Designet af systemet er lavet for fem-seks år siden, da Internet Explorer dominerede browserverdenen. Derfor har man ikke taget højde for at skulle overholde W3C-standarden dengang,« siger Jan Telling til Version2.

CSC er i øjeblikket i gang med at ændre systemet så det overholder W3C-standarden, og der dermed ikke burde være kompatibilitetsproblemer, når browserproducenterne spytter næste udgave af browsere på markedet. W3C står for World Wide Web Konsortiet og er en bredt anerkendt standard for blandt andet HTML og CSS.

Ifølge Jan Telling er det en prioritet hos CSC, at der i Tastselv-tjenesten kommer W3C-understøttelse. Men det har ikke førsteprioritet, ligesom Skat ikke har sat en skæringsdato over for CSC eller har forventninger om leveringstiden på W3C-understøttelsen. Og selv om W3C-standarden i fremtiden vil understøttes, er det forsat Internet Explorer, der dominerer i besøgsstatistikken, fortæller Jan Telling.

Hunden, der jagter sin egen hale

Browserproducenten Mozilla har en udgivelsescyklus på seks uger. Det betyder, at der hver sjette uge udkommer en ny udgave af browseren. Dermed risikerer Skat, at de hver sjette uge skal bede CSC om at lave en lappeløsning på den nyeste udgave af Firefox - i hvert fald så længe, der ikke er W3C-understøttelse.

Det fortæller Jan Telling dog ikke er tilfældet. Det er nemlig kun, når der er strukturelle ændringer i browserne, at det ikke virker. Han erkender dog, at de har et problem med at skulle lave lappeløsninger, så længe de ikke har W3C-understøttelse, men at der er andre sager, der er højt på listen over prioriteter hos CSC.

»Vi har arbejdet hen mod W3C-standarden siden Mozilla 7, hvor vi havde store problemer. Der er fremsat et ændringskrav hos CSC, men det er de ikke nået til endnu. Der ligger også en række andre ønsker,« siger Jan Telling til Version2.

Skat forventer, at de igen understøtter alle populære browsere i løbet af et par dage.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Per Guldfeldt Jørgensen

Det er noget pjat at man for 5-6 år siden ikke skulle tage samme højde for W3C standarden.. En undskyldning, som jeg håber at man fra skat er blevet påduttet fra CSC!

Drop undskyldningerne og sørg for at få lavet nogle ordentlige systemer. Netbanker, offentlige hjemmesider og faktisk det meste på nettet har kunne fungere med mange browsere i årevis. At man har valgt en dårlig IT leverandør og samtidig accepteret en virkelig dårlig løsning, skal ikke undskyldes med et teknisk argument..

Skat - tag ansvar! Sørg for at jeres leverandør kan levere varen og accepter kun ting der er i orden.. Eller fyr dem!

Sådan fungerer det ude i den virkelige verden, hvor penge ikke er virtuelle og kommer trillende ind, selv om man ikke leverer kvalitet.

 • 9
 • 2
#5 Carsten Andersen

Er det ikke snart på tide, at de offentlige myndigheder finder nogle folk i egne rækker, som ved så meget om IT, at de ved, at Windows og deres programmer ikke er de eneste på markedet.

Og at vi danskere ikke alle er IT-spassere.

Alt hvad det offentlige laver af IT-systemer virker ikke. I hvert fald ikke ordentligt. Det er en skandale, at vi har sådanne folk til at bestemme og at de tro på en leverandør, som kun har interesse i, ikke at lave det ordentligt fra starten.

Vi har vist ikke set det sidste IT-juks endnu.

 • 3
 • 1
#6 Henrik Winther Jensen

Så længe det offentlige insisterer på at anvende leverandører som CSC og de metoder der følger med, vil det selvfølgelig bare gå ned af bakke. I sidste instans er det os som vælgere der vælger de politikere, som simpelthen accepterer den ene katastrofe efter den anden. De kommer selvfølgelig med den sædvanlige: "Nu skal der strammes op!" med jævne mellemrum, og det er så det. Det kan godt være at jeg ikke er tilfreds men det må der være mange andre der er.

 • 0
 • 2
#10 Nikolaj Brinch Jørgensen

Og selv om W3C-standarden i fremtiden vil understøttes, er det forsat Internet Explorer, der dominerer i besøgsstatistikken, fortæller Jan Telling.

Det er simpelthen i en liga for sig selv :-D

Da de kun supportere IE, så er det vel ikke så mærkeligt. Skal andre browsere figurere nognelunde i deres besøgsstatistik, skal de nok se at sørge for at disse browsere rent faktisk kan anvendes.

Det er også sjovt hvordan iOS devices dominere besøgsstatistikken på Apple App Store. Der er ikke så mange Android devices der....

Gud fader bevares....

PS: Gad vide om der stadigt står IE 6 i mange offentliges IT retningslinjer for hvad der skal supporteres af leverandøren?

 • 6
 • 0
#11 Henrik Moeslund

Som selvstændig skal sygdom og refusion foregå via nemrefusion.

men da vi ikke har IE i huset kom jeg da godt nok på opgave. Opstarten SKAL laves i safari eller firefox - fandt vi ud af efter at havde prøvet med chrome et par dage. Der er flere sider der er blanke når man kommer ind på dem - man skal så lige scrolle 6 sider ned for at komme til afkrydsningen der står i bunden.

Når man så endlig har lavet sit login og gemt en nøgle fil på computeren (man kan ikke bruge nemid!!) så kan man komme til at melde sig syg - bare ikke på safari eller firefox. Når du er tilmeldt er det kun chrome browseren der dur!!

Offentlig it - you can keep it.

 • 3
 • 0
#14 Henrik Verup

Hvordan kan man i et så samfundsvigtigt IT-projekt kræve at en leverandør ikke prioriterer et seriøst issue? I sagens natur kan alle issues jo ikke prioriteres som en etter, men det må da i det mindste blive prioriteret, estimeret og planlagts, så man kan lave en ordentlig udmeldelse til den måbende offentlighed, der nu må over til naboen og låne en windows-pc, fordi man man formastet sig til at anvende en mac eller en linux.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere