Skats it-systemer regner også forkert for tusindvis af boligejere

9 kommentarer.  Hop til debatten
Skats it-systemer har også problemer med udregning af det korrekte skattegrundlag for tusindvis af ejendomme, som hvert år bliver afkrævet en ulovlig skat.
12. oktober 2015 kl. 09:09
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skats mange it-problemer er ikke kun begrænset til den store EFI-skandale. Kodefejl i de it-systemer, der anvendes til at beregne skatten på ejendomme, bevirker, at tusindvis af boligejere systematisk afkræves for meget i skat. Det skriver Finans.dk.

Mere konkret drejer det sig om et fradrag for grundforbedringer, som Skat allerede i 2010 blev opmærksomme på, blev håndteret forkert af myndigheden. Nu fastslår rådgivningsfirmaet Rafn & Søn, som har specialiseret sig i sager om ejendomsskat, i en ny analyse, at Skats systemer i en række situationer stadig opkræver for meget fra tusindvis af boligejere.

Ifølge Rafn & Søn er der tale om tusindvis af ejendomme, der hvert år omfattes af fejlene, og ifølge chefjurist Christian Gommesen er der ‘som minimum tale om et stort tocifret millionbeløb’, som indkræves ulovligt.

»Når fradraget falder bort, skal skatteloftet, som man betaler skat ud fra, beregnes på ny. Det står i loven. Men Skats it-system er kodet forkert, så boligejerne ender med at betale ejendomsskat af et for højt beløb,« siger Christian Gommesen til Finans.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Skat er man bevidst om problemerne, men kan ikke give detaljer om problemernes omfang, eller om det er muligt for myndigheden at identificere de ramte boligejere og tilbagebetale de ulovligt opkrævede skatter.

»Det er nogle gamle it-systemer, vi har, og de skaber de her situationer lejlighedsvis. Vi er ved at undersøge problemets omfang, og vi kan endnu ikke sige, om vi kan identificere de berørte ejendomme, eller om vi må bede borgere om selv at henvende sig,« siger Sanne Kjær, underdirektør i Skat til Finans.dk.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
13. oktober 2015 kl. 13:08

I TV så vi igår en arbejdsløs kvinde, der var røget ud af dagpengesystemet og ikke kunne få kontanthjælp, fordi husbonden tjente 500.000 kr.

Selvom han nu skal forsørge familien alene, kommer han fortsat til at betale topskat! Det er hverken pressen eller familien vel klar over. Det rimelige havde jo været at familieindtægten af SKAT blev beregnet som 250.000 kr hver, så de fik en lavere skatteprocent.

8
13. oktober 2015 kl. 09:47

hvor Corydon skulle forklare sig i TV og afslørede en mangel på indsigt i skattelovgivningen.

Klart nok - Corydon & resten af folketinget har deres egne skatte- og pensions-regler så det kan jo väre svärt at sätte sig ind i hvad der alment gälder.

At det er nödvendigt med separate love for folketingsmedlemmer fortäller lidt om kvaliteten af de lovkomplekser / services "vi andre" må nöjes med. Det er cirka det samme syndrom man ser med fälleskontorer, som jo er så gode for ... $(ALTING) bare ikke liiige for Lederskabet.

7
12. oktober 2015 kl. 16:27

Ingen tvivl om at problemerne står i kø hos SKAT for tiden - derfor er det nemt at pege fingre af SKAT.

Jeg ser det dog som et næsten rent politisk problem og som politiker ville jeg godt nok have dårlig smag i munden. De kære på Christiansborg har simpelthen formået at lave så komplicerede regler at man dels ikke kan finde ud af at fortolke dem og dels åbner op for snyd på et utal af måder. Kombineret med en bizar spareiver har man altså, helt forventeligt, ødelagt en central del af vores samfund.

At politikerne ikke ønsker at placere et politisk ansvar kan vel også opfattes som et tegn på selverkendelse.

6
12. oktober 2015 kl. 16:26

Med Skats fejlbehæftede IT systemer kan man få en mistanke om at også personskatteberegningerne er fulde af fejl. Vi almindelige mennesker har jo ingen mulighed for at kontrollere Skat. Politikerne ved jo heller ikke hvad der foregår, og kender ikke konsekvenserne af deres lovgivninger. Det kunne man bl.a. konstatere for nogle år siden, hvor Corydon skulle forklare sig i TV og afslørede en mangel på indsigt i skattelovgivningen. Mht. den afskaffede mellemskat kunne en ægtefælle, der ikke udnyttede hele mellemskatten få differencen overført til den anden. Dette gælder ikke for topskatten. Så hvis den ene ægtefælle har en lønindkomst på 200.000 kr og den anden på 700.000 kr kommer familien formentlig til at betale 50-100.000 kr mere i skat, end hvis de havde indkomsten ligeligt fordelt på 450.000 kr. Dette betyder også en voldsom ekstraskat på familier, hvor den ene går hjemme - men det er jo ikke så almindeligt mere!

5
12. oktober 2015 kl. 16:20

Kære politikere Se nu at få forenklet skattesystemet derhen hvor det kan lade sig gøre at holde en programmering, der understøtter lovgivingen, oppe.

4
12. oktober 2015 kl. 16:13

Vi står reelt i en situation hvor forældelsesfristen...

Mht. forældelsesfrister for opkrævning/EFI er der aktivitet[1] i gang vedrørende at stoppe/øge forældelsesfristen, da hverken EFI eller den manuelle behandling kan nå at opkræve alle udestående, inden 3-års fristen er overskredet..

Men den kære Karsten Lauritzen (V) har vist helt "glemt" det tilsvarende for ud-/tilbagebetalinger, men ministeren er hermed gjort opmærksom på sin forglemmelse, og kan endnu nå at indføje regelsæt i det kommende lovforslag.

[1] ...http://www.denoffentlige.dk/skats-krise-varer-mindst-tre-aar-mere-foraeldelsesfrister-forlaenges-redde-skat

3
12. oktober 2015 kl. 16:02

Skulle lige slå det op.

Åbenbart noget der ophørte i 2013, men det sjove er deres Sagsbehandlings tider på https://skat.dk/SKAT.aspx?oId=1941673

ca sådan her: Ansøgt 2010 = behandles jan.2015 Ansøgt 2011 = behandles mar.2015 Ansøgt 2012 = behandles jun.2015 Ansøgt 2013 = behandles okt.2015

Gad vide hvornår de udfyldte disse datoer på siden.

2
12. oktober 2015 kl. 15:40

Forældelsesfristen for 2010 indtræder jo snart hvilket betyder, at for meget opkrævet skat ikke bliver tilbagebetalt. Hvis borgerne kunne få at vide hvilke ejendomme der var berørt så kunne forældelsesfristen forlænges; det ser desværre ikke ud til at være muligt qua Skat, Sanne Kjærs udmeldning. Det er herudover usandsynligt at alle borgere vil rette henvendelse i rette tid, og ligeledes er det sikkert heller ikke alle borgere der klar over problemet.

Ved man noget om hvor langt problemet går tilbage?

Vi står reelt i en situation hvor forældelsesfristen kombineret med Skats manglende IT-kompetencer og oplysning har forvandlet Skat til en legaliseret tyveforretning. Skat tager penge, de ikke har krav på og selvom problemet er erkendt, sendes pengene ikke tilbage - hverken nu eller senere pga forældelsesfristen.

Erfaringsmæssigt, er der ikke udsigt til at Skats systemer bliver bragt i orden rettidigt. Derfor vil folk miste deres penge uagtet at Skat udemærket er klar over problematikken. For hvert år der går, bliver tabet for borgerne et tocifret millionbeløb som Skat reelt ikke har krav på, og yderligere ingen muligheder for at tilbagebetale med nuværende lovgivning.

Statens klamme hånd = kommunistens yndlingsredskab, har igen vist sit grimme ansigt. Øv.

Måske en advokat kan kaste mere lys over forældelsesfristen og hvad man skal gøre i sådanne tilfælde?