Skats it-systemer regner også forkert for tusindvis af boligejere
Skats mange it-problemer er ikke kun begrænset til den store EFI-skandale. Kodefejl i de it-systemer, der anvendes til at beregne skatten på ejendomme, bevirker, at tusindvis af boligejere systematisk afkræves for meget i skat. Det skriver Finans.dk.
Mere konkret drejer det sig om et fradrag for grundforbedringer, som Skat allerede i 2010 blev opmærksomme på, blev håndteret forkert af myndigheden. Nu fastslår rådgivningsfirmaet Rafn & Søn, som har specialiseret sig i sager om ejendomsskat, i en ny analyse, at Skats systemer i en række situationer stadig opkræver for meget fra tusindvis af boligejere.
Ifølge Rafn & Søn er der tale om tusindvis af ejendomme, der hvert år omfattes af fejlene, og ifølge chefjurist Christian Gommesen er der ‘som minimum tale om et stort tocifret millionbeløb’, som indkræves ulovligt.
»Når fradraget falder bort, skal skatteloftet, som man betaler skat ud fra, beregnes på ny. Det står i loven. Men Skats it-system er kodet forkert, så boligejerne ender med at betale ejendomsskat af et for højt beløb,« siger Christian Gommesen til Finans.dk.
Hos Skat er man bevidst om problemerne, men kan ikke give detaljer om problemernes omfang, eller om det er muligt for myndigheden at identificere de ramte boligejere og tilbagebetale de ulovligt opkrævede skatter.
»Det er nogle gamle it-systemer, vi har, og de skaber de her situationer lejlighedsvis. Vi er ved at undersøge problemets omfang, og vi kan endnu ikke sige, om vi kan identificere de berørte ejendomme, eller om vi må bede borgere om selv at henvende sig,« siger Sanne Kjær, underdirektør i Skat til Finans.dk.
