Skat vil af med 14 år gammelt CMS-system

17. december 2014 kl. 13:329
Skat vil af med 14 år gammelt CMS-system
Illustration: SKAT.
Skat vil flytte skat.dk væk fra et CMS-system, der er et af de første i Danmark. Et standardsystem skal få myndigheden ud af en sårbar situation, lyder det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Siden år 2000 har skat.dk været drevet af det samme CMS-system. Men det skal snart være slut, lyder det fra myndigheden.

»Lige nu er vi i gang med at afklare, hvilke krav vi skal stille til et nyt system. Der er ingen tvivl om at vi i højere grad fremadrettet vil vælge noget mere standardiseret. Det er generelt for mange større virksomheder, at man kan blive rigtig godt dækket ind ved at vælge noget standardiseret,« siger underdirektør for Vejledning hos Skat, Karin Bergen til Version2.

CMS-systemet, der kaldes Editor4U af ophavsmanden og DAP af Skat, er udbygget gennem årene specifikt til skat.dk. Og det skaber usikkerhed, fordi antallet af eksperter i systemet kan tælles på én finger. Samtidig mener Karin Bergen, at et farvel til det gamle system er økonomisk fornuftigt.

»Hvis man vælger egne systemer, så kan man på sigt komme i en sårbar situation. Hvis vi selv udvikler vores systemer, så er vi alene om økonomien, når vi skal videreudvikle. Ved at vælge standardsystemer, så er der mange flere, der har valgt de løsninger, og derfor vil der også være leverandører, der hele tiden er interesseret i at udvikle det system,« fortæller hun.

Et af Danmarks første CMS-systemer

Hovedmanden bag det snart historiske CMS-system, Jan Nordmand Andersen, blev først involveret i et tre måneder langt projekt med et system, der skulle bekæmpe økonomisk kriminalitet. Det efterfølgende projekt skulle også vare tre måneder, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men så gik der 14 år,« siger Jan Nordmand Andersen.

På det tidspunkt havde Skat købt et system, der var et af de allertidligste CMS-lignende systemer.

»Det oprindelige CMS skulle komme fra et par studenter, der i tidernes morgen havde lavet et oplæg til det, da jeg kom ind over. Det var egentlig et af de første CMS-systemer i Danmark,« fortæller Jan Nordmand Andersen, som løbende er blevet inddraget til at videreudvikle systemet efter Skats ønsker.

Systemet har haft en masse knopskud, og undervejs har der været fem-seks mennesker til at udvikle på det. Men den gennemgående person har været Jan Nordmand Andersen, og med tiden er han blevet den eneste ekspert i det store CMS-system. Et faktum som både han og Skat har været klar over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I dag kender jeg systemet ud og ind. Det betyder også, at jeg kan lave nogle ting rigtig hurtigt, fordi jeg har det totale overblik. Det er den stærke og den svage side af det. Jeg kan jo ikke lave det samme som tyve mand,« siger Jan Nordmand Andersen og tilføjer, at et CMS-system i denne størrelse heller ikke er noget, man kan købe på gadehjørnet.

Skat.dk har for nyligt været i vælten med sit nye webdesign, der præsterer at tilbyde brugerne to ens søgefelter på forsiden. Designet, som blandt andet er blevet udskældt på Twitter under #skatdk, har Jan Nordmand dog ikke haft noget at gøre med, fortæller han.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
2. juli 2018 kl. 22:12

Besøgte Skat.dk i dag, og lagde mærke til den gamle URL-struktur (skat.aspx?oid=1234), og kunne ikke lade være med at klikke view source.

Minsandten om de ikke stadig benytter Editor4u, dog nu i version 85.4 ;-)

18 years and counting.....

7
17. december 2014 kl. 21:50

Det lyder lige som om det ender med: Ud: Et par eller tre ansatte, der kan få systemet til at gøre lige hvad det skal være, til en pris af en 2-3 mio om året. Ind: Et dyrt "standardsystem" der skal tilpasses for et enormt beløb og som aldrig kommer til at kunne eller virke ligeså godt som det oprindelige. Til gengæld kan man skyde skylden på andre, fordi man har en dyr supportkontrakt, og dermed er man fejlfri.

4
17. december 2014 kl. 16:58

Jeg kan rigtig gode lide, at CMS'et bag Skat.dk er så stort og komplekst, at man ikke lige kan finde et tilsvarende nede på gadehjørnet. Mon ikke at Skat kunne starte med at rydde op i systemet og prioritere hvilke ting de har behov for (når systemet nu en gang er 14 år gammelt), og derfor opdage at de faktisk kan komme rigtig langt med en standard CMS løsning som alle andre, og så udvikle de features der ikke dækkes som standard?

3
17. december 2014 kl. 15:54

Lad nu være med at lukke for Tast-selv koden.

Satme rart at der stadigvæk er en dansk offentlig myndighed der tillader folk at komme på uden at skulle tvinges til at bruge SkodID.

2
17. december 2014 kl. 15:24

Obligatorisk kommentar om at CMS = Content Management System, og at CMS-system derfor er = Content Management System-System

5
17. december 2014 kl. 20:36

Jan: journalistens epostadresse står i link i by-line. Hvis du sender den slags kommentarer, relativt høfligt formuleret, til journalisten, er min erfaring at fejlene bliver rettet hurtigt. Hvis du vil gøre verden og version 2 til et bedre sted, så gør dig selv (og os andre læsere) den tjeneste at kommunikere ad de kanaler hvor signalet kommer klarest igennem, frem for at gå på selvpromoverende strandhugst efter upvotes, ved at prædike for de allerede omvendte.

6
17. december 2014 kl. 21:35

Ro på Thomas Knudsen.

Jeg var hverken ude efter upvotes eller en selvpromovering. Synes dog altid det er lidt sjovt at så mange folk laver den her fejl - og jeg laver den også selv tit (både i daglig tale og på skrift). Var på ingen måde ude på at nedværdige nogen. Men, kan se jeg glemte den "obligatoriske" smiley, og så er der altid nogen der misforstår posten/pointen ;-)

Erfaringen herinde fra viser dog også, at de forskellige journalister, når de ser en kommentar som min, ofte bare retter fejlen og smider en tak kommentar.

1
17. december 2014 kl. 14:24

Skat.dk er da ellers det beste (eller mindst dysfunktionelle) IT-system det offentlige danmark. Man kan endda tilgå uden brug af tolkien-syndrom Fjolle-Frelles "one-key-to-control-them-all" DumID... Ærgeligt hvis det nu bliver udelagt!

DUD Lars Ole