Skat undersøger 20.000 borgeres handel med kryptovaluta for korrekt skat

29. august 2019 kl. 14:553
Skat undersøger 20.000 borgeres handel med kryptovaluta for korrekt skat
Illustration: Henning Mølsted.
Skattestyrelsen har fået data fra de danske kryptobørser for at kontrollere, om danskernes har indberettet korrekt - og om der dermed er betalt skat af eventuelle gevinster.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

20.000 borgeres handel med kryptovaluta er i øjeblikket ved at blive gransket af Skat - eller vil i hvert fald blive det - i forhold til, om der er betalt den rette skat.

Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse:

»Det er første gang, vi får et indblik i, hvor mange der har købt og solgt kryptovaluta i Danmark. Vi har nu et solidt datagrundlag for at gå videre i vores arbejde, som handler om at sikre, at borgere og virksomheder betaler det rigtige i skat, hvis de har en gevinst og får fradrag, hvis de har lidt et tab. På den måde kan vi også give borgerne en endnu bedre vejledning,« siger underdirektør Kim Tolstrup, Skattestyrelsen, jævnfør pressemeddelelsen.

Baggrunden for udviklingen er, at de danske skattemyndigheder efter en åbning fra Skatterådet for første gang har modtaget oplysninger om handel med f.eks. bitcoins hos de tre danske kryptobørser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Børserne skulle dermed udlevere oplysninger om alle køb og salg af kryptovalutaer foretaget i perioden 1. januar 2016 til og med 31. december 2018 – herunder også identifikationsoplysninger som navne, adresser, cpr-numre og evt. cvr-information.

Skattestyrelsen har endnu ingen bud på, om man vil kunne fange skattesnydere. Gevinster på Bitcoins eller andre kryptovalutaer skal som udgangspunkt selvangives som personlig indkomst, oplyser Deloitte her.

Pilen kan dog også gå den anden vej, for et tab ved salg af Bitcoins giver ret til et ligningsmæssigt fradrag.

»Men vores indledende gennemgang viser, at borgerne ikke har været så opmærksomme på at få indberettet til os. Derfor er det vigtigt at sige, at det ikke er for sent. Man kan godt få genoptaget sin sag, hvis man har gode grunde til det. Så jeg vil gerne komme med en opfordring til, at man får kigget på, hvad man har selvangivet, hvis man har købt og solgt kryptovaluta de seneste år,« siger Kim Tolstrup.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
29. august 2019 kl. 17:14

at hvis man har afholdt sig fra at benytte danske kryptobørser, så er man home free indtil videre?

Skattestyrelsen har fået data fra de danske kryptobørser for at kontrollere, om danskernes har indberettet korrekt

Lyder som om skat - også på dette område - trænger gevaldigt til at komme ind i det her århundrede. Ny skattelovgivning, tak. KISS

1
29. august 2019 kl. 15:28

Skat cryptovaluta 2018-01-23 - ingen retssikkerhed

Ikke skattepligtig ifølge en afgørelse fra Skatterådet i 2014, medmindre der er tale om spekulation?

Spekulationsbegrebet er dog ikke nærmere defineret, og det kan også være svært at bevise, hvornår der er tale om spekulation.

På den måde har mange mennesker siden 2014 lænet sig op ad afgørelsen fra Skatterådet uden at kende deres egentlige beskatningsansvar af deres bitcoin.

Dette er normen for dansk Skat. Ingen retssikkerhed. Man ved ikke hvornår Skat rejser en sag som selvfølgelig er dyr for skatteborgeren at føre, og som hos domstolene, der gerne hjælper Skat, ikke vil føre til frifindelse ovefor opfindsomme påstande fra Skat's side.

Og på en anden meddelelse står der: Skatterådet kunne ikke bekræfte, at gevinst ved afståelse af bitcoins var indkomstopgørelsen uvedkommende, idet erhvervelsen ansås for sket med spekulationshensigt. Skatterådet kunne bekræfte, at tab ved afståelse af bitcoins erhvervet med spekulationshensigt var fradragsberettiget i den skattepligtige indkomst. SKM2018.104.SR også eher er der tale om 'spekulation'

Ikke spekulation er altså ikke skattepligtigt. Skat modtgaer heller ikke indbetalinger i Bitcoins -Skat anerkender ikke bitcoin? Har ikke eget felt "Gevinster på baggrund af bitcoin har ikke sit eget felt i selvangivelsen, derfor er det ikke muligt for Skat at vide, om der er nogen danske skatteydere eller virksomheder, der har betalt skat heraf," lyder det i et skriftligt svar fra Skat.

Og det harmonerer med Skat's afgørelse fra 2014 - ikke skattepligtig. Sagen afgjort den 27. februar 2018 har på denne baggrund givet anledning til, at Skatterådet den 9. marts 2018 udsendte en pressemeddelelse med følgende overskrift:

»Køber og sælger man Bitcoins, er der en formodning for, at det sker som led i spekulation. Gevinst og tab ved salg af Bitcoins foretaget med spekulationshensigt er skattepligtig. Det fremgår af den første afgørelse af sin art, som Skatterådet i dag har truffet. «

Så hvad mener Skat egentlig. Dette er åbenbart lige så vanskeligt at forstå for Skat selv - som Skat's fup og svindel med 'frivillige indbetalinger se:http://skat-uret.dk/ret/2019-skats-fup-og-svindel-2-ontranet.aspx