Skat udskifter 25 it-systemer: Et af statens største it-projekter nogensinde

11. maj 2018 kl. 10:3325
Skat udskifter 25 it-systemer: Et af statens største it-projekter nogensinde
Illustration: Skat.
Den nye europæiske toldlovgivning betyder, at Skat skal udskifte en lang række vigtige it-systemer. Det kommer angiveligt til at koste omkring en milliard kroner i et af statens største udviklingsprojekter nogensinde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skat skal skrotte hele 25 it-systemer og erstatte dem med nye for at efterleve den nye toldforordning fra EU (EUTK).

Af et jobopslag fra Udvikling og Forenkling i Skat fremgår det, at man er nødt til at udskifte og skrotte de primære it-systemer på toldområdet for at blive blive klar til de nye regler.

»På toldområdet betyder EU's nye toldforordning (EUTK) væsentlige ændringer, der medfører udskiftning af hovedparten af den samlede it-portefølje på toldområdet, så medarbejderne i Toldstyrelsen kan arbejde effektivt og sikre korrekt toldprovenu, gode vilkår for erhvervslivet, sikkerhed ved vareimport samt generelt regel-compliance,« hedder det i jobopslaget efter en dataarkitekt til det såkaldte Implementeringscenter for Told (ICT).

Det var oprindeligt meningen, at EUTK - og dermed også de ny it-systemer - skulle være fuldt implementeret i 2020. Det er siden blevet revideret, så bagkanten nu hedder 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Implementeringscenter for Told blev etableret i 2016 for netop at stå for implementeringen af de nye toldregler - herunder udviklingen af de nye it-systemer.

I en investeringsplan fra dengang kalder Skatteministeriet projektet for »en af de største it-udviklingsopgaver i staten nogensinde«, ligesom det fremgår, at man dengang vurderede at skulle investere næsten en milliard kroner i modernisering af toldområdet fra 2017 til 2020.

Ifølge Version2s oplysninger er det i dag uklart, hvor mange penge der ender med at blive postet i it-moderniseringen af det danske toldsystem, og der er endnu ikke lavet udbud på de nye it-projekter.

Den mest omfattende opgave bliver at erstatte det nuværende system til at håndtere import - det vurderes i et informationsark fra ICT til at have meget høj kompleksitet og kun moderat forretningsmæssig og teknisk kvalitet.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
29. august 2018 kl. 15:23

3) SKATs arkitekter deler processerne op i mindre bidder der kan kodes individuelt og udbyder opgaverne på auktion i forventede størrelser på 50-100.000 DKK så alle dygtige danske it folk kan byde ind

Man kunne godt frygte, at dette krav kommer til at være lige så svært, som at lave selve systemet.

Jeg er enig i dit ønske om transparens, men pas nu på at det ikke bliver så transparent, at processen bliver umulig.

Det der bliver til latterligt mange udbud, og hvis der opstår et problem i en af dem, kan det bliver et hårrivende mareridt at gennemskue det.

24
17. maj 2018 kl. 13:43

De er de samme personer, som har lavet svindel med udbytteskat og momssvindel for milliardbeløb, som har udvidet forretningen med computerprogrammer.

Programmet fanger nok de små svindlere og lade de store gå.

22
14. maj 2018 kl. 11:53

Der er intet mål for at lave de som Open Source. At Open Source dem, vil være at fordyre dem, uden yderligere benefit for SKAT eller Danmark.

Hvorfor skulle det at frigive software udviklet til Skat som Open Source nødvendigvis fordyre dem?

Udover selvfølgelig hvis det konsulenthus der ender med at udvikle softwaren giver en rabat mod at beholde ophavsretten til softwaren. Således at Skat er bundet til dette konsulenthus i al fremtid.

Og at hvis konsulenthus XYZ ved at den kode de skriver skal offentliggøres f.eks. på github på et tidspunkt, så er kvaliteten i hvert fald nødt til at være nogenlunde. For committeren og deres firma vil jo stå i historien og "rodet" kode vil blive synlig.

At alle får lov til kvit og frit at se (og evt. genbruge) softwaren og at det bliver transparent - ned i detaljerne - hvad der foregår i projektet synes jeg bestemt er en benefit for både SKAT og Danmark.

21
14. maj 2018 kl. 10:48

Linux kernen er rimelig stor så vidt jeg ved.

Linux kernens succes er defineret ved at den er Open Source. Den ville aldrig have overlevet som proprietær software. Det er meget forskelligt fra systemer som f.eks. de skræddersyede systemer der skal laves til SKAT. Der er intet mål for at lave de som Open Source. At Open Source dem, vil være at fordyre dem, uden yderligere benefit for SKAT eller Danmark. Linux kernen består af en hel masse "invoentions" som der er gavn af - nogle gange isoleret (Filsystemer, Netværksstakke, Schedulers osv.). Et forretningssystem til SKAT består ikke af den slags komponenter. Den er stykket sammen af eksisterende "inventions" der allerede er Open Source og resten af koden er mere eller mindre den forretningstekniske (integrationer, brugerflader, regler osv . osv.).

Det er sympatisk at lave offentlig udvikling som Open Source, men projekterne skal altså have værdi, som f.eks. sikkerhedskomponent, proxy, eDelivery Access Point eller noget der nærmer sig den type lag i arkitekturen.

19
12. maj 2018 kl. 19:44

Ethvert større IT projekt er jo selvsagt i vore dage et patchwork. Og det er jo netop dette, der gør tovholderen vigtig. Og uanset hvilken offentlig institution du kan nævne, så er disse lokale "tovholdere" ikke IT-kyndige, men (sikkert store) kapaciteter på det økonomiske område.

Om det er open source eller ikke, vil ikke ændre på det givne systems kompleksitet. Og derfor er en tovholder, både i implementeringen og i driften essentiel. Og det bør jo naturligvis være en LOKAL kyndig, ikke diverse kompetente fra de forskellige leverandører.

18
12. maj 2018 kl. 17:28

At der er fare for patchwork og dårlig projektledelse er vel sandt for både open of closed source.

Man kan vel godt have professionel udvikling og ledelse og så frigive resultatet under åbne licenser.

17
12. maj 2018 kl. 16:26

Jeg han godt huske første gang vi skrev 'PIP' (cp/m) Nu gør vi det igen...

16
12. maj 2018 kl. 16:11

Linux kernen er rimelig stor så vidt jeg ved.

Det er en rigtig god pointe... Hatten af for den. Men hvem sikrer, at der blandt de dedikerede udviklere kun bæres white hat?

Misforstå mig ikke, jeg har været til Linux siden jeg 'faldt over' Ubuntu 8.04.

Men en tovholder er der stadig brug for. Og hvordan finder man en sådan?

15
12. maj 2018 kl. 13:17

At konstruere et IT system vha patchwork er vel gammelkendt. Men jo flere delkomponenter (af delkomponenter) der er patchworked, jo større er faren for at man mister overblikket. Og dermed sikkerheden og stabiliteten.

Det lyder til at du siger, at et eventuelt open source projekt vil være i "fare" for at man mister overblikket og dermed sikkerheden grundet Skat's størrelse. Men hvis Linux kernen kan være open source og stadig sikker så kan et eventuelt system til Skat også være det?

Linux kernen er rimelig stor så vidt jeg ved.

14
12. maj 2018 kl. 02:44

Dit forslag om open source hele vejen rundt er utrolig sympatisk.

Men netop spørgsmålet om hvem, der kan kvalificere sig som tovholder i et sådant projekt må vel stå åbent.

Hvis man (som jeg) anser åbenhed og dermed gennemskuelighed for det bedste udgangspunkt for at implentere sikkerhed, så er naturligvis open source det eneste rigtige valg.

men:

At konstruere et IT system vha patchwork er vel gammelkendt. Men jo flere delkomponenter (af delkomponenter) der er patchworked, jo større er faren for at man mister overblikket. Og dermed sikkerheden og stabiliteten.

Og:

Når tovholdere på SKATs tidligere projekter tilsyneladende har været djøf-chefer, så er forventningerne jo naturligvis ikke store.

13
11. maj 2018 kl. 23:05

SKATs lukkethed ("du har ikke ret til at vide noget om det vi havde lavet/sagsbehandlings status i en sag du havde anmeldt") og decideret syltning af flere sager hvor feriepenge, A-skat mv. unddraget for millioner kr. indikerer, at frihed til at manipulere og opfinde nye spilleregler til kammerater (Kamilla Vest vs Stephen Kinnock) er vigtigere end at udføre opgaver man er ansat til. Der skal mere sager a la udbytte-skat til, indtil SKAT tager sit arbejde op seriøst. Desværre...

12
11. maj 2018 kl. 22:16

"Skat udskifter 25 it-systemer: Et af statens største it-projekter nogensinde"

Artiklen er forhåbentlig en overlever fra 1. april.

Alle erfaringer fortæller os, at hvis den omhandler virkeligheden, står vi overfor spild af flere milliarder kroner og mange års problemer med import fra, og eksport til, lande udenfor EU.

11
11. maj 2018 kl. 20:17

Hold nu op, bruge penge fornuftigt? Så kan direktørerne fra Skat og samarbejdspartnere jo ikke komme på luksus ferie uden at tage en krone op af lommen.. pff amatør.

10
11. maj 2018 kl. 19:11

..et toldfrit EU skal der så alligevel bruges så mange penge på administration?

Du har glemt hele det oprindelige formål med EU :) Et fælles overordnet køb-/salgs-/told-/aftaleorganisation samt tilhørende administration (Romtraktaten) ..https://da.wikipedia.org/wiki/Rom-traktaten

Altså målet var én eneste gigantisk krejlerforening fra Finnmark fylke i Norge og ned til Middelhavet, til erstatning af kul og stålunionen (Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab) altså det vi kalder fællesmarkedet.

De politiske og pengemæssige dele her i nutiden (€, fastkurs, modvægt overfor USA), er desværre de gamle "Kejserlige(tm)" drømme i deres nyeste outfit fra især Tyskland og Frankrig om en fortsat udbygning mod Forenede Europæiske Stater.

Det sker via overordnede knopskydninger - herunder EU- og rettighedsdomstole, (EPO) patentorganisation, fælles militær etc. ..https://puls.b.dk/eu-parlamentet-vil-have-en-faelles-eu-haer/

9
11. maj 2018 kl. 17:24

Er der nogen der kan forklare mig, hvorfor man ikke kan lave et fælles EU IT-toldsystem?

Problemet her er sandsynligvis kompleksitet - jeg tvivler på at der er nok processer i det her til at det tager 1 mia. at udvikle dem hver især.

Men forestil dig at være projektleder og skulle levere et system til Skat i Danmark til 1 mia.

Forestil dig nu at skulle levere samme system til alle lande i EU. Det gør ikke opgaven lettere.

Hvis man kørte det som open source-projekter, kunne jeg måske se det.

8
11. maj 2018 kl. 16:32

Er der nogen der kan forklare mig, hvorfor man ikke kan lave et fælles EU IT-toldsystem? Problemerne må vel være de samme i alle EU-lande. Og så kan man lave forskellige sprogversioneringer - fuldstændig som man gør med kommercielle program-pakker.

7
11. maj 2018 kl. 14:56

Kære Magnus,

Du har muligvis en pointe, og det er på ingen måde min/vores hensigt gøre dig eller andre deprimerede.

Jeg modtager meget gerne tips om gode historier på det offentlige it-område på adf@ing.dk - også de positive :)

God weekend, når du kommer så langt.

/Adam

6
11. maj 2018 kl. 14:21

Med nogle success historier om IT udvikling i det offentlige som er gået godt, så man ikke bliver så deprimeret over nyhedder som denne. Kære Version2,

Venligst bring nogle gode tekniske artikler om ting der er gået godt. Hvor man er kommet i mål under budget eller hvor løsningen fungerer over al forventning. Jeg tror vi er lidt i en bobbel her. Eller, jeg håber vi er i en bobbel.

5
11. maj 2018 kl. 13:43

Af og til tænker jeg at manuelt arbejde, f.eks. med signalprogrammet der koster ca. 30 milliarder, er billigere end ny EDB-systemer.

I det foreliggende tilfælde svarer 1 milliard kroner til 200 mennesker der arbejder manuelt i ti-tyve år.

Eller 1,000 programmører der arbejder i 2 år (med outsourcing, slag på tasken).

4
11. maj 2018 kl. 12:58

Jeg sad en gang med i et af de her EU dikterede told IT projekter hos SKAT. Der var flere systemer i spil i projektet, men simpelt sagt så har Danmark varer som går ind og ud af EU med Danmark som første station (Norge, Island, Grønland og Færørene primært) - så derfor har vi en række forpligtigelser over for EU i forhold til told.

At man ikke kan finde ud af at lave noget man kan dele rundt omkring i EU er jo så en anden ting. I øvrigt mindes jeg at en af tolderne på projektet faktisk havde været med til at implementere en variant af Danmarks import system (som nu nævnes i artiklen) hos told myndighederne i Malta. Det var nok hverken åbensovs eller noget der ligner, og historien melder heller ikke noget om hvor meget det var samme produkt og hvor meget der bare var kompetance deling.

3
11. maj 2018 kl. 12:39

Tankevækkende med et toldfrit EU skal der så alligevel bruges så mange penge på administration?

2
11. maj 2018 kl. 12:37
  1. SKAT beskriver ALLE processer og alle data på forhånd og gør det i en åben og offentlig proces undervejs. Det er et projekt vi alle finansierer og vi bør have demokratisk adgang til hele processen.

  2. SKATs arkitekter vælger OpenSource komponenter til hele stakken ... ikke SAP eller lignende proprietær stak.

  3. SKATs arkitekter deler processerne op i mindre bidder der kan kodes individuelt og udbyder opgaverne på auktion i forventede størrelser på 50-100.000 DKK så alle dygtige danske it folk kan byde ind

  4. Al kode udvikles og deles fra start som OpenSource under en licens hvor andre europæiske lande kan bruge det kvit og frit

... inden du siger at det ikke kan lade sig gøre, så husk venligst på alle de mange skandaler der har været på offentlige kæmpeprojekter hvor alt har været skjult for offentligheden ... og husk på de mange succesfulde opensource projekter der findes hvor folk der ikke kender hinanden frembringer fantastisk software fordi det er dygtigt orkestreret og fordi de kan bidrage med det de ved noget om ...

At fortsætte med mindre justeringer på den måde man hidtil har gjort er næppe løsningen...

1
11. maj 2018 kl. 10:58

Skal det nye it-system følges med ejendomsvurderingssystemet, bliver der vist ingen import og export de næste 7 år...