Skat til kommunerne: Kom og brug vores data – vi har masser af dem

21. marts 2012 kl. 06:596
Hvorfor bruger kommunerne ikke alle de oplysninger om borgerne, som Skat samler ind, men beder borgerne indtaste dem igen? Sådan spurgte Skat i en debat om digitalisering.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når du – ligesom næsten halvdelen af Danmarks befolkning – selv tjekker og godkender selvangivelsen på skat.dk, har Skat gjort det nemt ved at indsamle næsten alle nødvendige oplysninger på forhånd og sikre, at de passer.

Men den kiste af værdifuld information om borgerne bliver ikke rigtigt udnyttet af kommunerne, når de prøver at lave smarte selvbetjeningsløsninger.

Sådan lød det fra Skat på konferencen Digitalisér Danmark 2012, som staten afholder i Aarhus tirsdag og onsdag.

»Vi vil opfordre til, at kommunerne begynder at få vores data, for vi har pokkers mange af dem, og indkomstdata skal jo bruges i mange sammenhænge. Vores data bliver brugt alt for lidt,« sagde kontorchef Natascha Dexters fra Skat til de repræsentanter for fem kommuner, hun var på scenen med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For eksempel blev ansøgning om boligstøtte nævnt som en kompliceret sag på 24 sider, hvor det ikke er så nemt at forenkle processen, uanset om det sker på papir eller via internettet.

Men her kunne kommunerne få borgerens indkomst fra Skat, så det felt i det mindste var udfyldt på forhånd, og borgeren dermed slap for at gennemskue, præcist hvilket tal for indkomst kommunen havde brug for.

»Det er jo helt oplagt, når vi nu med møje og besvær har samlet de data sammen. Og hvis der så er noget juridisk med, hvilket indkomstbegreb man bruger, må vi sætte os sammen og finde ud af et fælles indkomstbegreb,« lød meldingen fra kontorchefen.

Hun var på scenen for at fortælle om Skats succes med Tastselv, der gennem årene har bevæget sig fra trykknaptelefonen og koder på papir til internet-formularer og NemID .

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det, der har virket, er, at vi får vores indberetninger fra tredjepart, som banker og liberale erhverv. Før, da man selv skulle finde tallene, og måske ikke syntes det stemte, kostede det blod, sved og tårer - og skilsmisser, har jeg hørt,« sagde Natascha Dexters.

Nu er Skat omvendt så sikre på rigtigheden af flere af oplysningerne, at nogle felter på selvangivelsen bliver låst. Dermed kan borgeren ikke ændre på for eksempel årets indkomst, hvis Skat vælger at låse dette felt.

»Det reducerer også muligheden for at snyde med selvangivelsen,« sagde Natascha Dexters.

Omkring 80 procent af alle danskerne skal faktisk ikke røre en finger ud over lige at tjekke, at tallene ser rigtige ud. Det kalder Skat nu for No Touch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og mens kommuner diskuterer, hvor hårdt man kan gå til borgerne med digitalisering, og om pensionister kan bruge en computer, kan folkene bag Danmarks nok mest vellykkede digitalisering konstatere, at mange gråhårede og rynkede danskere ikke er berøringsangste.

»Vi har faktisk flere 90-årige end 22-årige, som bruger Tastselv. Måske får de hjælp til det,« sagde hun.

Mens tilhørerne roste Skat for det nye køsystem, der sørgede for en rolig afvikling af stormløbet mod skat.dk, havde Skat selv lidt selvkritik. Der er for dårlig kobling mellem selvbetjeningsløsningerne og gode vejledninger, mente kontorchefen.

Som en af de brede selvbetjeningsløsninger med flest år på bagen har Skat løbende udviklet løsningen, og det var faktisk en af forklaringerne på succesen, mente Natascha Dexters.

»Det har ikke været så dyrt at lave Tastselv, fordi det er bygget op i små skridt over mange år. Vi har mange it-systemer i Skat, som er meget dyrere. Og så har Skat nok løbende skubbet lidt på hos befolkningen – og omvendt,« sagde hun.

For eksempel rykker rigtig mange spændende tjenester ud på mobilen, og danskerne har taget det til sig. Men det offentlige sidder tilbage og kan ikke følge med ud med selvbetjeningen, fordi NemID bruger Java og derfor er umuligt at bruge i fuld version på telefoner og tablets.

»Hvis vi ikke kan få mobile løsninger, fordi NemID ikke dur til mobile enheder, er det en kæmpe barriere. Det er hermed en opfordring fra Skat til at få gjort noget ved det,« sagde Natascha Dexters.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
21. marts 2012 kl. 09:31

At man skal skrive sit navn i en formular, hvorpå éns navn allerede er trykt, er lodret dumt, så det tilfælde rangerer under chikane.

Men det forhold, at forskellige enheder kan hente personfølsomme data fra hinanden, rører vel ved problematiken om registersamkøring; gør det ikke? Altså problemet med alle de velhavende i gråzonen, som ikke ønsker deres økonomiske kriminalitet opdaget.

Den form for "overvågning" er der jo ingen der er interesseret i, så vi må nok fortsætte med tæske de samme oplysninger ind i formularer igen og igen og igen, og bare acceptere at der er nogen der snyder så det ryger ...

4
21. marts 2012 kl. 09:52

Ah ja. "Jeg har ikke noget at skjule, så bare overvåg mig". Suk.

6
21. marts 2012 kl. 16:06

Nu er skrækken for registersamkøring nok noget overdramatiseret, al den stund de sociale myndigheder godt kan indhente oplysninger fra forskellige registre i konkrete tilfælde, blot man ikke desideret samkører registre. Så Jeg ville da se det som en lettelse, HVIS MAN KUNNE GIVE TILLADELSE TIL, at f. eks skatteoplysninger blev brugt til beregning af folkepension. Især hvis man ændrede pensionsberegningen til at være en foreløbig beregning ligesom kildeskatten. Som det er idag, er det et administrativt helvede, som alligevel ikke giver helt korrekte udbetalinger uden en masse manuelle rettelser.

5
21. marts 2012 kl. 11:26

Jeg er enig i den side af sagen. Altså, at over-overvågning vil kunne have meget uheldige konsekvenser, når informationen fra overvågningen holdes lukket til en bestemt gruppe.

Jeg kan godt lide den norske skattemodel, hvor totalt svaret skat for alle bliver offentliggjort. Så er der ikke nogen bestemte regeringsfraktioner i et fremtidigt (mere) totalitært styre, der kan drage speciel fordel af det ...

2
21. marts 2012 kl. 09:12

Jeg mindres at have sagt det samme for mange år siden. Alt data er tilstede, hvorfor ikke udnytte det og gøre det nemmere for alle? Det virker lidt som om det offentlige har angst for at bruge data de har til rådighed

Jeg kom her sidste år ud for et fint eksempel der viser hvor dumt det kan blive. Jeg var inde for at søge om forlænget opholdstilladelse til min kone, som nu kan gøres "online" (det meste i hvert fald). Her på deres side skulle jeg logge ind med nemid. Det første jeg så var et par felter hvor jeg skulle indtaste mit navn. På samme side havde de skrevet mit navn ude i venstre side, så den data havde de tydeligtvis adgang til

90% af den information som min kone og jeg skulle indtaste kunne de selv anskaffe fra skat. Det skulle ikke undre mig hvis de efter jeg har indtastet disse data at de selv slår disse informationer ved skat for at se om det nu også passer det jeg indtastede

1
21. marts 2012 kl. 08:13

Kan ikke forstå at dette stadig er et problem i 2012.... Det burde være en selvfølge. Kan det evt. hænge sammen med alle de kuldsejlede offentlige IT projekter der koster borgerne millioner ? Måske de har indtaste de samme data flere gange ;-)