Skat tager stilling til Bitcoin inden nytår

Den virtuelle mønts skattemæssige status i Danmark forventes afgjort inden nytår.

Den virtuelle valuta Bitcoin er foreløbigt i ingenmandsland, når det gælder dansk skattelovgivning. For er Bitcoin i skattemæssig sammenhæng eksempelvis at betragte som en valuta på linje med kroner og dollars, eller er det mere et værdipapir, eller eventuelt en begrænset ressource som guld?

Senest har de kinesiske myndigheder slået fast, at Bitcoin ikke er at betragte som en valuta, og bankerne i Kina har fået forbud mod at handle med Bitcoin.

Læs også: Kina forbyder banker at handle med Bitcoin

Bitcoins skattemæssige fremtig i Danmark bliver formentlig klarlagt inden nytår. I en mail til Version2 oplyser pressekonsulent ved Skat Anne Marie Berså i hvert fald:

»Skatterådet er blevet anmodet om et bindende svar omkring de skattemæssige forhold for Bitcoins. Sagen forventes behandlet i skatterådet inden årets udgang. Afgørelsen vil herefter blive offentliggjort.«

Ifølge Skats hjemmeside, så indebærer det følgende: 'et bindende svar fra os er din dokumentation for, hvad en handling vil betyde for dig eller din virksomheds betaling af skat, moms eller afgifter.

Læs også: Derfor går verden Bitcoin-grassat

Eller deltag i debatten her:

Læs også: BitCoin bliver knust

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kofoed

Magthaverne må nok sande, at dagene med monopol på pengeudstedelse lakker mod enden. Man kan selvfølgelig bruge en masse energi på at bekæmpe frie alternativer med næb og kløer, men det svarer nok til at få vand til at løbe opad.

Jeg gætter på, at man gør som i USA: sidestiller Bitcoin med andre valutaer, og håber på, at den gode borger opgiver eventuelle indtægter/gevinster på selvangivelsen.

 • 14
 • 1
#2 Casper Steinhauer

Der er meget store udsving på kursen i Bitcoins, lige nu er den faldet fra $1100 til $920 på et par timer, og det er desværre tit man ser disse udsving, hvilket sikkert afholder mange fra at sætte penge i Bitcoins. Jeg har skrevet noget i samme stil før, der var kursen bare ca. $10 per Bitcoin. Man kan ihvertfald sige at en investering i Bitcoins er meget spændende.

 • 0
 • 0
#4 Søren Hansen

Jo det er der. Citat fra Straffeloven:

§ 170. Med bøde eller fængsel indtil 3 måneder straffes den, som uden hjemmel i lovgivningen forfærdiger, indfører eller udgiver på ihændehaveren lydende forskrivninger, der fremtræder som bestemt til i snævrere eller videre kredse at benyttes som betalingsmiddel mand og mand imellem, eller som må forventes at ville blive benyttet på denne måde. Uden for foranstående bestemmelse falder fremmede pengesedler.

 • 9
 • 0
#5 Deleted User

Der er en artikel i M!, om bitcoin og den mørke side af nettet. Der står at det er mest kriminelle som bruger den. Om det så er den version som magthaverne ønsker...

Jeg læser kun M! for artiklerne. ;-)

 • 3
 • 1
#8 Helge Svendsen

Tor + BitCoins er en gave til kriminelle, og andre, der har med sorte penge at gøre.

Det er noget nemmere simpelt hen at maile dem ud af landet end at skulle smugle dem til Liechtenstein.

Det ironiske er, at det er staternes øgede overvågning, der er den største bevæg grund for både TOR og bitcoins.

Hvis man forestiller sig yderste konsekvens af bitcoins, så kunne alm. beskatning, som vi ser det i dag, blive lige så forældet som sættemaskinen.

 • 0
 • 3
#10 Jens Hansen

Er der nogen som kort kan forklare en ikke regnskabskyndig hvad forskellen er på om BTC regnes som guld, valuta eller værdipapirer? Altså er der tale om forskellige skattesatser eller hvordan får det betydning for den hårdt beskattede dansker (ain't we all)?

 • 0
 • 0
#11 Christian Schmidt Blogger

Er der nogen som kort kan forklare en ikke regnskabskyndig hvad forskellen er på om BTC regnes som guld, valuta eller værdipapirer?

I store træk og frit fra hukommelsen:

Kursgevinster på valuta, aktier og obligationer beskattes forskelligt. Kursgevinster på obligationer kan under bestemte beingelser være skattefri. Aktiegevinster beskattes med 42%, mens gevinster på valuta beskattes som kapitalindkomst, dvs. med op til 45,5% hvis man betaler topskat.

Der er generelt mulighed for at modregne tab i gevinster inden for samme type af aktiver.

For nogle typer bundne midler, fx pensionsopsparinger, kan der være restriktioner for, hvad der må investeres i. Jeg ved ikke, om det er relevant for BTC.

 • 4
 • 0
#13 Michael Friis

Der er næppe nogen tvivl om at du skal betale skat af den vinding af konventionel valute du har ved handel af BTC. Køber du 20 BTC for 20$ og sælger dem 1 år senere til 200$ så skal du jo beskattes af de 180$.

Det springende punkt må være om du skal beskattes på din BTC. Altså hvis jeg renser dine tavrender og får 100 BTC for det, skal jeg så aflevere 44 BTC til SKAT? Eller skal jeg aflevere den tilsvarende værdi i DKK? Men i såfald hvilken kurs er det i?

Det samme må gælde moms. Hvis jeg køber en vare for 100 BTC, ryger der så 20 BTC af beløbet til SKAT? Eller er det igen en vækslet værdi?

Der sidder nogen skatte advokater og river sig i håret lige nu :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere