Skat stavnsbundet til fem år forsinket skandalesystem
Skat har intet andet valg end at fortsætte med en af de værste it-skandaler i Danmark. EFI (Et fælles Inddrivelsessystem) kostede alene i 2013 Skat 2,3 mia. kr. i afskrevne indtægter, fordi kravene mod borgere og virksomheder var blevet forældede.
Udgiften til selve systemet nærmer sig trekvart mia. kr., projektet kører på 11. år og er fem år forsinket.
Alligevel vil det også i fremtiden være usikkert, om Skat kan inddrive danskernes gæld til tiden. For selv om det er svært for medarbejderne at benytte EFI optimalt, så er det også umuligt at skrotte systemet, vurderer Lene Höilund, formand for inddrivelsessektionen i fagforeningen Dansk Told- og Skatteforbund.
»Lovgivningen er ændret og passer til EFI. Tidligere systemer kan ikke håndtere den,« siger hun.
Samme vurdering kommer fra professor Søren Lauesen, IT-Universitetet, som sammen med Rigsrevisionen har gennemgået systemet.
»Skat kan ikke gå tilbage til tiden før EFI,« siger han.
Ifølge it-professoren har Skat ændret sin organisation så kraftigt og lagt så meget data i systemet, at det ikke længere kan kasseres.
(Artiklen fortsætter efter illustrationen)
EFI skulle automatisere arbejdsgangen med at inddrive gæld til det offentlige og samle arbejdet ét sted, hvilket Søren Lauesen som udgangspunkt anser for at være en god idé.
Systemet er dog blevet langt mere komplekst, end Skat forudså, da det blev designet for 12 år siden. Forventningen var 10-20 forskellige typer af fordringer som f.eks. fartbøder, momsgæld, skattegæld osv.
»Selv om der var en regelsanering, endte Skat med 400 fordringstyper,« konstaterer han.
Gælden bliver lagt ind i systemet af mange andre myndigheder end Skat, f.eks. politi og kommuner. De kan let komme til at lave fejl, når de skal vælge den rigtige type.
»Dem, der tidligere sad med fartbøder, har kendt reglerne for fartbøder. Nu skal skatteeksperterne angive reglerne som nogle krydser i en kæmpetabel,« som Søren Lauesen forklarer det.
600 flueben pr. gældstype
Til hver gældstype er knyttet 600 regler. Så mange flueben skal krydses rigtigt af, for at systemet automatisk kan behandle sagen. Også det giver ifølge Søren Lauesen anledning til mange fejl. Han understreger, at han ikke har set programmeringsfejl i EFI. Der er snarere tale om, at de myndigheder, der indberetter til Skat, har svært ved at gøre det rigtigt.
»Skat forstår ikke, hvordan systemet ser ud for dem, der indberetter.«
Men den største fejl er helt klassisk inden for store it-projekter: Skat har med ét slag sat EFI til at erstatte en række andre systemer.
»Det er som et Big Bang: Pludselig skal alle fordringer uanset type ind gennem Skat. Sådan var det også med Digital Tinglysning,« siger han med henvisning til en anden af de seneste års it-skandaler.
Lene Höilund understreger, at der er stor frustration hos inddrivelsesmedarbejderne, fordi EFI ikke fungerer optimalt:
»Vi er nødt til at løse en række opgaver manuelt og dermed langsommere end ventet i EFI,« siger hun.
»Tidligere behandlede vi sagerne skyldner for skyldner. I dag behandler vi sagerne krav for krav. Det betyder, at den samme skyldner kan have tre forskellige sagsbehandlere. Det kan være smart i forhold til EFI, at medarbejderne er specialiserede, men når EFI ikke virker, føles det altså ikke lige så smart,« siger hun.
Skuffede medarbejdere
»Skuffelsen blandt medarbejderne er kæmpe, kæmpe stor. Der er meget stress og rigtigt meget overarbejde,« fortæller Lene Höilund.
Det skyldes blandt andet, at Skat fyrede over 300 medarbejdere, omtrent samtidig med at EFI blev taget i brug i forventning om de besparelser, som systemet ville medføre.
Systemet burde ordne dele af sagsbehandlingen automatisk. Virkeligheden er imidlertid, at Skat udskriver lister med sager, som er ved at blive forældede, og som medarbejderne, herunder nye vikarer, tager sig af manuelt for at undgå tab for statskassen.
Lene Höilund fremhæver, at de lokale inddrivelsesenheder tidligere håndterede en skyldner, fra gælden opstod, til alt var betalt. Nu behandler medarbejderne kun dele af processen.
»Det var deres område fra vugge til grav. Hvis vi kunne have gjort tingene som hidtil, indtil vi var sikre på, at EFI kom til at fungere, så kunne vi også have bedre styr på restancerne,« siger hun.
»I dag er det frustrerende for medarbejderne, der kan sidde og se kravene vokse og måske blive forældede uden at kunne forhindre det,« tilføjer hun.
Det er trods gentagne forsøg ikke lykkedes at få en forklaring fra Skat på, hvor problemerne med EFI ligger. En konsulentundersøgelse skal nu afgøre systemets fremtid.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.