Skat sender indkomstregister i udbud for 325 millioner kroner

9. august 2018 kl. 05:1111
Skat sender indkomstregister i udbud for 325 millioner kroner
Illustration: SKAT.
Skat skal finde ny leverandør til drift og videreudvikling af indkomstregisteret, kaldet eIndkomst. Databasen modtager cirka 10 millioner indberetninger om måneden om indkomst på alle danske skattepligtige.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En af Danmarks vigtigste databaser, registeret over alle indkomster i riget, er sendt i udbud. Udviklings- og Forenklingsstyrelsen under Skatteministeriet står for udbuddet af systemet, som sker i forbindelse med, at kontrakten med IBM, der overtog driften af systemet i 2012, udløber.

Kontrakten blev fornyet i 2016, men udløber endeligt i 2019 og skal derfor i offentligt udbud ifølge udbudsloven.

»Systemet udbydes, fordi den kontrakt, som systemet er underlagt, udløber i 2019. Systemet skal derfor konkurrenceudsættes med henblik på indgåelse af en ny kontrakt jf. Udbudsloven,« oplyser Udviklings- og Forenklingsstyrelsen under Skatteforvaltningen til Version2.

Massivt indkomstregister

I udbudsmaterialet fremgår det, at den anslåede samlede værdi ekskl. moms er 325 mio. kr., og at kontrakten på drift og videreudvikling af systemet løber over 7 år efter overtagelsesdagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet eIndkomst bygger på lønindberetninger fra danske firmaer til Skat og indeholder indkomsten for alle danske skattepligtige. Databasen danner grundlag for skatteindkrævning, SU, feriepenge mm.

Det bliver i runde tal cirka 10 millioner indberetninger om måneden, der skal registreres og stå tilgængelige for de offentlige myndigheder hver dag hele året.

Vinderen af udbuddet vil også have mulighed for at overtage driften af et såkaldt SVUR(BATCH)-system, der beregner grundværdier og salgsværdier af danske ejendomme til Salgs- og Vurderingsregistret.

SVUR(BATCH) driften vil have en særskilt aftale og forventes nedlukket, inden kontrakten for eIndkomst udløber.

System på zlinux med Java og Cobol-applikationer

Udbudsmaterialet røber lidt om, hvordan systemet er sat op. Der er tale om et mainframe-system med zlinux, Oracle Weblogic og DB2, med applikationer kodet i Java og Cobol og dens integrationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Yderligere skal udbudsvinderen supportere applikation og platform i et ITIL framework, med incident- og problemhåndtering og 2nd level service desk for få udvalgte medarbejdere i Udviklings- og Forenklingssytelsen.

Fristen for tilbud er d. 31 august, hvorefter Udviklings- og Forenklingsstyrelsen skal vurdere tilbuddene.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
9. august 2018 kl. 15:16

Husk på dette behov hos Skat optræder kun fordi man beskatter indkomsten før den er realiseret. Ved at kræve indberetninger hver måned i stedet for en gang om året får man et unødigt komplekst system med masser af muligheder for fejltagelser. F.eks. afstedkommer det ændringer fra Udbetaling Danmark hvert år, når der udbetales udbytter. Der modregnes derfor i udbetalingen. Det har til følge, at pensionisten igen skal søge med de oplysninger Skat og Udbetaling Danmark allerede har. Hvis pensionisten ikke gør det øjeblikkeligt fortabes det tilgodehavende for månederne inden der igen er oprettet en aftale - rent plat og svindel.

9
9. august 2018 kl. 13:41

Hvordan hænger beregning af grund- og salgspriser af danske ejendomme sammen med indberetning af indkomst?

Det har som sådan ikke noget med hinanden at gøre, men det lader til at de også har brug for at få dette driftet (et andet sted end nu).

"Endvidere udbydes mulighed for, efter overtagelsesdagen, at flytte driften af Systemet SVUR(BATCH) til den udbudte kontrakt om eIndkomst."

"Salgs- og Vurderingsregisteret (SVUR) er en del af ejendomsvurderingsløsningen, hvor SVUR (BATCH) primært står for beregningen af grundværdier og forslag til ejendomsværdier inkl. diverse hjælpelister.

Det forventes, at SVUR (BATCH) skal driftes i en kortere periode end eIndkomst. Specificeringen af opgaven samt transitionen af SVUR vil være en særskilt opgave, hvorfor dette, såfremt driften af SVUR skal flyttes til udbudte kontrakt, vil blive bestilt som en videreudviklingsopgave.

SVUR (BATCH) forventes nedlukket før kontraktudløb af eIndkomst."

Så det er en opgave af kortere tid, som lader til at skulle lukkes ned, som man vil have med på denne kontrakt, dog som en udviklingsopgave ($$$).

8
9. august 2018 kl. 12:15

Hvordan hænger beregning af grund- og salgspriser af danske ejendomme sammen med indberetning af indkomst?

7
9. august 2018 kl. 12:11

Men er det "så mange penge" sammenlignet med hvad den nuværende kontrakt koster? Måske er 325 mio. delt ud på 7 år mindre end det nuværende - er der nogen der kender detaljerne?

5
9. august 2018 kl. 10:26

Men formelt har I ret

Det er vist det man kalder at snakke udenom!

Der er ikke formelt, men reelt tale om en drift- og vedligeholdeskontrakt på et eksisterende system, ikke om et nyt system.

Så jeres overskrift var ikke formelt, men reelt misvisende.

3
Redaktionschef -
9. august 2018 kl. 09:55
Redaktionschef

Man man da håbe, at skatteborgerne får ny funktionalitet for så mange penge. Men formelt har I ret, så vi tilpasser overskriften.

Vh. Henning Mølsted, redaktør.

2
9. august 2018 kl. 09:19

Inde i udbudet står der:

"Beskrivelse af udbuddet: Ordregiver udbyder drift, support, vedligeholdelse og videreudvikling af eIndkomst. Endvidere udbydes mulighed for, efter overtagelsesdagen, at flytte driften af Systemet SVUR(BATCH) til den udbudte kontrakt om eIndkomst."

Så det er primært en drift og support opgave, samt videreudvikling af systemet. Ikke et ny-indkøb.

Så misvisende overskrift.

1
9. august 2018 kl. 08:32

I overskriften står der at "Skat vil købe nyt indkomstregister".

I brødteksten står der at udbuddet handler om "drift og videreudvikling af systemet".

Er der noget der mangler i selve artiklen, eller er overskriften misvisende?