Skat er presset af teknisk gæld: EU udskyder deadline for stor it-udskiftning

Illustration: Henning Mølsted
Alle EU-lande skal i disse år igennem en tilpasning af offentlige it-systemer for at leve op til et nyt toldkodeks fra EU. Danmark er særligt presset på grund af teknisk gæld, men nu har EU vedtaget en udsættelse af deadline for alle medlemslande.

Det danske skattevæsen er mildest talt presset fra flere kanter på it-fronten.

Ud over implementering af kritiske nye systemer til inddrivelse og ejendomsvurderinger byder de kommende år også på udskiftning og tilpasning af systemer på toldområdet for at implementere det nye toldkodeks fra EU (EUTK).

Der skal udvikles og implementeres nye systemer til centrale funktioner som for eksempel Import, og som DigiTech tidligere har beskrevet, er opgaven særligt stor i Danmark, fordi vi har gamle systemer - men nu vi en livline fra EU.

Læs også: Tidlig digitalisering giver bagslag: Danmark rammes hårdt af milliarddyr it-udskiftning på toldområdet

Hidtil har deadline for at være på plads med de nye systemer været 31. december 2020, men på grund af forsinkelser i blandt andet Danmark har ministerrådet i EU vedtaget en udsættelse.

»Selv om artikel 278 i kodeksen fastsætter den fælles frist til den 31. december 2020 for indførelsen af alle de systemer, der er omhandlet i nævnte artikel, og på trods af den indsats, som Unionen og nogle af medlemsstaterne har udfoldet på det budgetmæssige og operationelle niveau for at færdiggøre arbejdet inden for den fastsatte frist, er det blevet tydeligt, at nogle systemer kun kan indføres delvist inden denne frist,« hedder det i en såkaldt forordning om ændring af EUTK.

»Det betyder, at visse allerede eksisterende systemer vil være nødt til fortsat at være i brug efter denne dato.«

Ændringen betyder, at deadline for visse typer systemer udskydes til 2022, mens den for andre udsættes helt til 2025.

»I overensstemmelse med den nye planlægning for udviklingen af elektroniske systemer bør den i kodeksen fastsatte periode, hvor andre midler til udveksling og lagring af oplysninger end de i kodeksens artikel 6, stk. 1, omhandlede elektroniske databehandlingsteknikker kan anvendes midlertidigt, forlænges til 2022 for så vidt angår den første gruppe og til 2025 for så vidt angår den anden og tredje gruppe af elektroniske systemer,« hedder det i forordningen.

Det største it-projekt i et presset skattevæsen

Toldprojektet er et af de største statslige it-projekter overhovedet, og for nylig har Udviklings- og Forenklingsstyrelsen selv vurderet, at det er mere krævende end både EFI-afløseren og det nye ejendomsvurderingssystem.

I en orientering til Folketingets skatteudvalg fra marts måned lyder Skatteministeriets vurdering, at projektet kommer til at koste omkring 1,3 milliarder kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere