Skat opruster for at redde kriseramt it-system til 600 mio. kr.

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Skats it-organisation bliver lige nu oprustet, selvom der endnu ikke er fældet dom over, hvorvidt det er realistisk at få det kriseramte EFI-system i fuld drift.

Der er lagt op til en helt ny ledelse i spidsen for Skats kriseramte EFI-system, som indtil videre har kostet mere end 600 millioner kroner. Gennem en række jobopslag har Skat søgt nye ledere til både EFI og Skats it-ledelse inden for de seneste måneder.

EFI-systemet, som skal bruges til at inddrive danskernes restancer til det offentlige, er kun i delvis drift, og det er således mere end fem år forsinket i forhold til den oprindelige tidsplan. Det indebærer, at Skat har måttet opgive at inddrive restancer, hvilket alene i 2013 betød, at Skat måtte afskrive gæld for 2,3 milliarder kroner.

Skat ønsker ikke at oplyse til Version2, hvilke dele af EFI der er i drift, og hvilke der endnu mangler at kunne tages i brug. Skat henviser til Skatteministeriet, som imidlertid afventer en konsulentrapport fra Accenture om muligheden for at nå i mål med EFI-projektet.

Der er fortsat en risiko for, at anbefalingen bliver, at Skat må opgive at få de sidste dele af EFI til at fungere.

Læs også: Skat stavnsbundet til fem år forsinket skandalesystem

Sideløbende med konsulentarbejdet har Skat dog søgt flere chefer til EFI-projektet. I maj slog Skat således en stilling op for en leder til analyse og udvikling af EFI-systemet. Jobopslaget gav indblik i, hvordan Skat på daværende tidspunkt havde organiseret udviklingen af EFI.

Udviklingsarbejdet var delt op i tre enheder, som tog sig af analyse, design og funktionalitet. Kontoret, der stod for analysen, talte cirka 20 medarbejdere bestående af både interne medarbejdere og eksterne konsulenter.

Læs også: 11 år og 1,5 mia. kr. spildt på it-problemer i Skat

I august slog Skat en stilling op som leder af kontoret for Funktionalitet. Heraf fremgår det, at der findes i alt fem forskellige kontorer, så der ud over de tre allerede nævnte også er kontorer for Processer samt Planlægning og Styring.

Det fremgår også, at EFI-projektet styres af en ledergruppe bestående af seks kontorchefer og projektchefer, som refererer til underdirektøren for Betaling og Inddrivelse. Version2 har bedt om en kommentar fra underdirektøren med ansvar for EFI, men Skat henviser fortsat til Skatteministeriet.

I løbet af sommeren skrev Ekstra Bladet, at dele af EFI stod til at blive skrottet. Det har ikke været muligt at få denne oplysning bekræftet fra de kilder, Version2 har været i kontakt med.

Et nyt jobopslag fra Skat tyder da også snarere på, at Skat på nuværende tidspunkt fortsat arbejder på at få EFI til at fungere. Skat slog således i august en stilling op som projektleder, der skulle stå for at føre EFI fra et udviklingsprojekt til idriftsættelse.

Derudover søger Skat også generelt en oprustning på it-ledelsessiden med en projektchef for strategiske it-udviklingsprojekter samt en udviklingsorienteret kontorchef til Skat IT.

Hvilke anbefalinger Accenture vil have i forhold til den videre udvikling af EFI, vil ifølge Skatteministeriet først fremgå af den konsulentrapport, firmaet udarbejder, som skal ligge klar inden for den nærmeste fremtid.

Læs også: For 90 millioner kroner skal eksterne konsulenter redde Skats kriseramte EFI-system

Ændringerne i Skats projektledelse skal ses i forhold til, at Rigsrevisionen kritiserede Skat for i en toårig periode i hele den store Systemmodernisering, som EFI er en del af, ikke havde en overordnet programledelse, der havde styringen med udviklingsprojektet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Knud Larsen

At forsøge at inkludere alle lovændringer i et stort IT system synes dødsdømt på forhånd. Det går da heller ikke for godt. Dernæst at overlade alle fejl og forsømmelser fra de øvrige ministerier til Skat synes også at være en uriaspost set fra Skats side. Det er også skidt for retssikkerheden. jeg har i praksis kunnet følge de mange fejl, og konstaterer at mange af de påståede skyldnere er sat i deres situation uden lovhjemmel eller på basis af skøn og subjektive opfattelser som både Skat og det sociale område er så dygtige på. Så nedskrivning af gæld kan lige så vel skyldes et dårligt oplæg på falske forudsætninger og det kan man næppe å et system til at holde orden på. At det skulle være nødvendigt med 600 flueben per sag tyder netop på at den er helt gal. Det hele gøres endnu værre af at lovgivningsarbejdet her i landet er det rene kaos. Lovgiverne ulejliger sig ikke med at sikre ordentlig opdatering og sammenskrivning af lovene, det overlades til borgene selv - igen et stød mod retssikkerheden. Og IT systemer vil da være helt hjælpeløse og ubrugelige efter kort tid. Jeg tror vi kan se EFI aldrig bliver færdigt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere