Skat opruster for at redde kriseramt it-system til 600 mio. kr.

31. august 2015 kl. 06:592
Skats it-organisation bliver lige nu oprustet, selvom der endnu ikke er fældet dom over, hvorvidt det er realistisk at få det kriseramte EFI-system i fuld drift.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er lagt op til en helt ny ledelse i spidsen for Skats kriseramte EFI-system, som indtil videre har kostet mere end 600 millioner kroner. Gennem en række jobopslag har Skat søgt nye ledere til både EFI og Skats it-ledelse inden for de seneste måneder.

EFI-systemet, som skal bruges til at inddrive danskernes restancer til det offentlige, er kun i delvis drift, og det er således mere end fem år forsinket i forhold til den oprindelige tidsplan. Det indebærer, at Skat har måttet opgive at inddrive restancer, hvilket alene i 2013 betød, at Skat måtte afskrive gæld for 2,3 milliarder kroner.

Skat ønsker ikke at oplyse til Version2, hvilke dele af EFI der er i drift, og hvilke der endnu mangler at kunne tages i brug. Skat henviser til Skatteministeriet, som imidlertid afventer en konsulentrapport fra Accenture om muligheden for at nå i mål med EFI-projektet.

Der er fortsat en risiko for, at anbefalingen bliver, at Skat må opgive at få de sidste dele af EFI til at fungere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sideløbende med konsulentarbejdet har Skat dog søgt flere chefer til EFI-projektet. I maj slog Skat således en stilling op for en leder til analyse og udvikling af EFI-systemet. Jobopslaget gav indblik i, hvordan Skat på daværende tidspunkt havde organiseret udviklingen af EFI.

Udviklingsarbejdet var delt op i tre enheder, som tog sig af analyse, design og funktionalitet. Kontoret, der stod for analysen, talte cirka 20 medarbejdere bestående af både interne medarbejdere og eksterne konsulenter.

I august slog Skat en stilling op som leder af kontoret for Funktionalitet. Heraf fremgår det, at der findes i alt fem forskellige kontorer, så der ud over de tre allerede nævnte også er kontorer for Processer samt Planlægning og Styring.

Det fremgår også, at EFI-projektet styres af en ledergruppe bestående af seks kontorchefer og projektchefer, som refererer til underdirektøren for Betaling og Inddrivelse. Version2 har bedt om en kommentar fra underdirektøren med ansvar for EFI, men Skat henviser fortsat til Skatteministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af sommeren skrev Ekstra Bladet, at dele af EFI stod til at blive skrottet. Det har ikke været muligt at få denne oplysning bekræftet fra de kilder, Version2 har været i kontakt med.

Et nyt jobopslag fra Skat tyder da også snarere på, at Skat på nuværende tidspunkt fortsat arbejder på at få EFI til at fungere. Skat slog således i august en stilling op som projektleder, der skulle stå for at føre EFI fra et udviklingsprojekt til idriftsættelse.

Derudover søger Skat også generelt en oprustning på it-ledelsessiden med en projektchef for strategiske it-udviklingsprojekter samt en udviklingsorienteret kontorchef til Skat IT.

Hvilke anbefalinger Accenture vil have i forhold til den videre udvikling af EFI, vil ifølge Skatteministeriet først fremgå af den konsulentrapport, firmaet udarbejder, som skal ligge klar inden for den nærmeste fremtid.

Ændringerne i Skats projektledelse skal ses i forhold til, at Rigsrevisionen kritiserede Skat for i en toårig periode i hele den store Systemmodernisering, som EFI er en del af, ikke havde en overordnet programledelse, der havde styringen med udviklingsprojektet.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. september 2015 kl. 09:15

At forsøge at inkludere alle lovændringer i et stort IT system synes dødsdømt på forhånd. Det går da heller ikke for godt. Dernæst at overlade alle fejl og forsømmelser fra de øvrige ministerier til Skat synes også at være en uriaspost set fra Skats side. Det er også skidt for retssikkerheden. jeg har i praksis kunnet følge de mange fejl, og konstaterer at mange af de påståede skyldnere er sat i deres situation uden lovhjemmel eller på basis af skøn og subjektive opfattelser som både Skat og det sociale område er så dygtige på. Så nedskrivning af gæld kan lige så vel skyldes et dårligt oplæg på falske forudsætninger og det kan man næppe å et system til at holde orden på. At det skulle være nødvendigt med 600 flueben per sag tyder netop på at den er helt gal. Det hele gøres endnu værre af at lovgivningsarbejdet her i landet er det rene kaos. Lovgiverne ulejliger sig ikke med at sikre ordentlig opdatering og sammenskrivning af lovene, det overlades til borgene selv - igen et stød mod retssikkerheden. Og IT systemer vil da være helt hjælpeløse og ubrugelige efter kort tid. Jeg tror vi kan se EFI aldrig bliver færdigt.

1
31. august 2015 kl. 18:50

...at kontoret for planlægning ligger i den modsatte ende af bygningen i forhold til kontoret for styring.