Skat opdagede først it-fejl efter borgerhenvendelse om forskudsopgørelse

Illustration: Morten K. Thomsen
Skat havde lovet højt og helligt, at der fra i dag ville være styr på forskudsopgørelserne, men det er der langtfra. It-leverandøren KMD ønsker ikke at kommentere sagen.

380.000 forskudsopgørelser har i ti dage været ramt af fejl på grund af problemer med en it-løsning, KMD skulle levere til Skat.

Fejlene skyldes forkerte beregninger af ejendomsværdiskatten, men KMD ønsker ikke at uddybe arten eller omfanget af fejlene over for Version2. Kontorchef hos Skat Jørgen Wissing Jensen forklarer om it-problemet:

»Vi havde en forventning om, at KMD ville være klar i dag, men problemløsningen har vist at kræve mere tid,« siger han.

Fejlen blev ikke opdaget af Skat selv - det var gennem borgeres henvendelser til Skat, man blev klar over, at noget var helt galt. Ikke desto mindre har man ifølge Jørgen Wissing Jensen været i stand til at 'nedjustere' antallet af implicerede borgere til 380.000.

Ret ikke selv i opgørelsen

Egentlig kan man som borger selv gå ind og rette ejendomsværdiskatten, men Skat anbefaler at vente til it-løsningen er klar.

Jørgen Wissing Jensen mener, at udregningerne er for komplekse, idet de kan ske ud fra tre forskellige grundlag.

»Desuden er der ingen grund til at rette dette felt (i forskudsopgørelsen, red.), da Skat får rettet forskudsopgørelsen, så den rigtige ejendomsværdiskat bliver registreret,« siger Jørgen Wissing Jensen.

Senest klar til december

Hos Skat ønsker man ikke at kommentere på de tekniske omstændigheder.

»Vi har konstateret, at KMD har brug for mere tid til at rette fejlen end først antaget,« siger Jørgen Wissing Jensen, der siger, at KMD ikke vil give en ny deadline for, hvornår fejlen vil være rettet.

»Vores leverandør har ikke kunne fastsætte et tidspunkt for, hvornår forskudsopgørelsen er rettet for de sidste borgere, men forskudsopgørelsen for de berørte borgere vil være på plads i god tid, før virksomhederne skal trække skattekortene for udbetaling af lønnen for januar,« siger Jørgen Wissing Jensen og lover dermed, at systemet vil være klar, når virksomhederne skal trække data ud i december.

Dette ville vi gerne have spurgt KMD om

Version2 ville gerne have haft et par kommentarer fra it-leverandøren KMD, men her oplyser pressechef Christoffer Hellmann, at man ikke har yderligere kommentarer.

Vi ville gerne have spurgt KMD om følgende:
Hvad er det, der er gået galt?

Hvordan kan det være, at I ad flere omgange tog fejl i forhold til, hvor lang tid det ville tage at få systemet klar?

I må have leveret systemer til forskudsopgørelse og for den sags skyld også ejendomsværdiskat før. Hvad er det, der gør det særligt kompliceret denne gang?

Hvad vil man hos KMD gøre anderledes fremadrettet for at undgå lignende sager?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Klavs Klavsen

Hvis nogen skulle skrive tests FØR de skrev koden der implementerede funktionaliteten, ville det da være skat.. det skal om noget være 100% korrekt :(

Hvad med at Skat tog sit ansvar på sig og stillede de rette krav til leverandørerne.. såsom at alt der leveres til borgerne, skal kunne testes automatisk for korrekthed.. Om noget sted - så bør skat netop have 2 implementationer af "beregningslogikken" - så den ene kan bruges til at checke om den anden tager fejl.. hvis de 2 implementationer ikke stemmer, så er de klar over noget er galt.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere