En ekstremt vellavet phishing-mail, der er tæt på at være en tro kopi af en autentisk mail om årsopgørelsen fra Skat, har udfordret Skats politikker for, hvad man kan bede borgerne om.
Phishing-mailen leder nemlig modtageren hen på et website, der er udformet som en Skat-hjemmeside, hvorefter brugeren bliver bedt om at indtaste sine kreditkortinformationer.
Som reaktion har Skat udsendt en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at Skat aldrig vil bede om "kreditkort- og andre personlige oplysninger" pr. mail.
Problemet er dog ikke løst ved, at Skat slår fast, at man ikke beder om kreditkortoplysninger pr. mail. Den omtalte mail beder nemlig ikke om "kreditkortkoplysninger pr. mail" - den leder i stedet hen til et website, hvor offeret bliver forsøgt narret til at udlevere oplysningerne. Version2 har tidligere har dokumenteret, at man som borger sagtens kan blive bedt om at indtaste sit kreditkortnummer hos Skat - blandt andet, når man skal indbetale restskat.
Derfor har Version2 bedt Skats it-direktør Jan Topp om at forklare, hvad der er op og ned i sagen.
»Vi beder ikke om kreditkort og andre personlige oplysninger i en mail. Det er en fast regel,« siger Jan Topp til Version2.
Men hvis jeg skal betale restskat, så har jeg jo netop mulighed for at gøre det med mit dankort?
»Ja, men vi vil aldrig bede om at få den slags oplysninger i en mail.«
Den omtalte phishing-mail er jo en kopi af jeres egen mail, så den beder jo heller ikke kreditkortoplysninger. Det er først, når man klikker ind på den linkede hjemmeside?
»Som borger skal man være opmærksom på, om man rent faktisk er havnet på Skats hjemmeside eller ej. I det konkrete tilfælde hedder siden noget med payment-skat/joomladevspace.com….«
Men når jeg skal betale restskat, havner jeg på en side, der hedder noget med dibs.com. Hvordan skal jeg som almindelig netbruger kunne se forskel?
»Man skal være enormt påpasselig hver eneste gang, man opgiver sine kreditkortoplysninger. En god ide vil være at selv at indtaste skat.dk og browseren og derefter logge på med NemID eller Tast Selv-kode, så man er sikker på at man er havnet det rigtige sted.«
Kan borgerne være trygge ved at klikke på links i mails fra Skat fremover?
»Hvis man er det mindste i tvivl om, hvad man klikker på, skal man hellere ringe til Skat en gang for meget end en gang for lidt eller slette mailen.«
Opdateret 21. marts 14.54: Artiklens overskrift er efter en henvendelse fra Skats pressefunktion ændret.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.