Skat: Nu inddriver vi mere gæld, end vi gjorde med EFI

31. oktober 2017 kl. 17:496
Skat: Nu inddriver vi mere gæld, end vi gjorde med EFI
Illustration: Skat.
Skat kradser stadig mere gammel gæld ind med det nye it-system fra Netcompany. Hvor meget systemet isoleret bidrager med, fremgår ikke - og den samlede gæld vokser fortsat.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det nye it-system i Skat, der hjælper myndigheden med at inddrive borgernes gæld til det offentlige, bidrager nu til, at der hentes over en halv milliard gældskroner ind om måneden til staten.

Det viser Skats såkaldte restanceredegørelse for andet kvartal 2017, som netop er oversendt til Folketingets Skatteudvalg, oplyser Skat i en meddelelse.

Helt præcist kradser Skat i gennemsnit 520 millioner kroner ind pr. måned:

»Det gennemsnitlige månedlige inddrivelsesprovenu har fra juli 2016 til juni 2017 været på ca. 520 mio. kr., hvilket er over niveauet fra før suspenderingen af EFI/DMI på 450-500 mio. kr.,« skriver Skat i redegørelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog værd at hæfte sig ved, at det af redegørelsen ikke fremgår, i hvor høj grad det relativt høje niveau af inddrivelse skyldes det nye it-system, som udvikles af Netcompany, eller hvor meget Skats ansatte henter hjem med gammeldags manuelt pantefoged-arbejde.

Skat nævner heller ikke, hvilken periode i EFI's levetid sammenligningen tager udgangspunkt i - således kan inddrivelsen i princippet godt have været højere i andre perioder af EFI's levetid.

Lønindeholdelse nærmer sig

Baggrunden for det nye it-system er, som det er mange Version2-læsere bekendt, at skatteminister Karsten Lauritzen i september 2015 suspenderede automatisk inddrivelse og samtidig tog en beslutningen om at nedlukke de fejlslagne it-systemer EFI/DMI.

»Det medførte i efteråret 2015 et behov for hurtigt at etablere et organisatorisk set-up, som kunne håndtere manuel inddrivelse, oprydning i datagrundlaget, udvikling af en ny inddrivelsesorganisation og et nyt it-system samt forenkling af lovgivningen,« skriver Skat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 kunne for nyligt fortælle, at der var et meget stort spænd i de tilbudte priser for at udvikle en afløser for EFI. Faktisk en faktor fire mellem billigste og dyreste endelige tilbud til Skatteministeriet, der førte til en kontrakt.

Udviklingen af det nye inddrivelsessystem forløber som planlagt, lyder det fra Skat, og den første del (release 1) af den nye inddrivelsesløsning blev sat i drift i maj 2017, dog med en planlagt begrænset funktionalitet.

I starten overføres der alene nye gældsposter fra Danmarks Radio (DR) til det nye inddrivelsessystem, og de første indbetalinger fra skyldnere med licensrestancer er modtaget.

Udviklingen af næste del af systemet, kaldet release 2, og den efterfølgende release 3 udvikles under rammeaftale med CGI, NetCompany og Visma som leverandører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anden fase forventes at gå i drift i slutningen af i år, og her forventer Skat at begynde at modregne i danskernes løn, altså ved at skrue på trækprocenten:

»Med den løbende udvikling af it-systemet bliver der trinvist tilføjet flere funktioner såsom automatisk modregning i overskydende skatter og offentlige ydelser samt lønindeholdelse. Arbejdet med udviklingen af release 2 er påbegyndt og forventes som planlagt idriftsat i 4. kvartal 2017,« skriver Skat.

Den sidste release, nr. 3, forventes klar i 3. kvartal 2018, og systemet vil skulle understøtte en række helt eller delvist manuelle processer, som forventes automatiseret i efterfølgende releases. Målet er en effektiv drift af inddrivelsen, og det forventes, at det nye inddrivelsessystem er fuldt funktionsdygtigt i løbet af 2019, hvor alle fordringshavere er tilsluttede, og alle konverteringsparate fordringer er konverteret, melder Skat.

Uanset at det går fremad i Skat med at inddrive gæld, så vokser vores samlede gældspost til det offentlige.

Skat oplyser således, at de samlede offentlige restancer ved udgangen af juni 2017 er opgjort til 104 mia. kr. I marts udgjorde danske borgeres og virksomheders samlede offentlige gæld 101 mia. kroner.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
1. november 2017 kl. 11:05

Det står også i artiklen:

Udviklingen af næste del af systemet, kaldet release 2, og den efterfølgende release 3 udvikles under rammeaftale med CGI, NetCompany og Visma som leverandører.

5
1. november 2017 kl. 11:02

Netcompany vandt den første bid af projektet, men efter de efterfølgende udbud på andre dele, er der flere andre IT virksomheder der også udvikler på EFIs afløser

3
1. november 2017 kl. 08:44

Du har ret

  • Mærkeligt at hun ikke har bemærket det..
2
1. november 2017 kl. 02:30

Det er faktisk ikke rigtig, i og med at hun allerede har en har hun allerede en chance for at vinde, så hendes gevinstchance vil kun stige ~99,9999999999% , hvis hun har købt 2 er du helt galt på den.

1
31. oktober 2017 kl. 18:52

... har købt en lotto-kupon, og jeg venligt gør hende opmærksom på, at hun kan forøge sine gevinstchancer med 100%, ved at købe en til ;-)