Skat mangler overblik over it-kriseplaner: »Man har en it-infrastruktur, som man dybest set har ladet forfalde«

Plus15. maj kl. 10:404
Skat mangler overblik over it-kriseplaner: »Man har en it-infrastruktur, som man dybest set har ladet forfalde«
Udviklings- og Forenklingsstyrelsens kontorer i København. Styrelsen har det overordnede og koordinerende ansvar for it-beredskabet i Skatteforvaltningen. Illustration: UFST.
Efter hård kritik fra Rigsrevisionen er Skatteministeriet gået i gang med at kortlægge, om der er beredskabsplaner klar til alle ministeriets kritiske it-systemer. Ministeriet forventer at være færdige i 2024. Et tegn på, at området har været forsømt, lyder det fra ekspert.

Cybertruslen i Danmark er tårnhøj, men hvis et af Skats vigtige systemer bliver hacket eller går ned, kan embedsværket risikere at stå uden en plan at støtte sig til i kampen for at få systemet tilbage i drift.

I dag har Skatteforvaltningen nemlig ikke et overblik over, om der ligger it-beredskabsplaner for alle ministeriets kritiske it-systemer. Det fremgår i et nyt notat fra Rigsrevisionen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. maj kl. 07:18

Hvordan kan det gå til, at vi er havnet der, når nu vi er verdensmestre i digitalisering?

Efter at have læst Jesper Tynells "Af Hensyn Til Erhvervslivet" forekommer det mig ikke helt usandsynligt, at der ligefrem kunne være magtfulde kræfter, som ikke ønsker en effektiv skatteopkrævning, og som måske ligefrem spekulerer i at køre SKAT i sænk?

3
16. maj kl. 13:09

og som måske ligefrem spekulerer i at køre SKAT i sænk?

Den fornemmelse har jeg også. At beskære skattevæsnet i Grækenland fungerede glimrende, hvis man vil nedsætte skatten for de velhavende. Det smadrede så også samfundet. Derefter begyndte man den samme proces her. Skat er noget de andre betaler. Selv betaler vi kun, hvad vi selv synes. Skat har alt for få kræfter til at lave en ordentlig analyse af selvangivelserne, det er derfor nærliggende, at de tager de nemmeste sager. Og sender milliarder ud af landet på baggrund af fidus-refusionsanmodninger.

Konspirationsteori? Ja - meen hvilke politikere har støttet nedbrydningen af Skat?

1
15. maj kl. 12:41

Man kunne ønske at der på tværs af de offentlige blev udarbejdet nogle best practices til at gøre dette - så man kunne spare en stor mængde ressourcer på at alle ikke hver især, skal opfinde metoder og løsninger til at gøre dette.

Inkl. hvordan man udruller since services - så reetablering er dokumenteret f.ex.

Personligt har jeg altid foretrukket gitops, kombineret med en eller anden form for system konfiguration (ie. automatiseret setup udfra code/dokumentation - der er i git).

Puppet til servere/VMs og for Kubernetes - Argocd.

De offentlige systemer jeg har set i al den tid jeg har været sysadmin konsulent, har været håndopsatte systemer - og det skalerer rigtig dårligt - og samtidigt er det IKKE reproducerbart.

Når man anvender gitops metoder - betyder det, at hvis man skal "løse et problem" - er det oftest nemmeste bare at slette det hele og rulle ud fra ny (og restore af evt. data hvis servicen er databærende) - og det er tilfældigvis også en god recovery test samtidigt. Win-Win.

Manglen på krav om hvordan det offentlige gør den slags - koster os borgere MANGE penge og leder til situationer som denne :(

4
17. maj kl. 09:26

Tænker også det er vejen frem, men ved ikke om alle forstår hvorfor man skal scripte al opsætning så meget det kan lade sig gøre? Det er ikke kun rart mht. crash recovery, men også must når man sætter test og andre miljøer op. Derved er man sikker på de er så ens så muligt. Det mindsker usikkerhed mht. patches og kritisk bemanding etc.

Tror desværre mange led i det offentlige reelt ikke forstår hvorfor man bør gøre det på denne måde. Det er ikke muligt at ændre alt på en gang, men starte i det små :). Tror også denne tanke kommer hvis man har "you build it you run it" mind set...... Eller IT uddannet :)