Skat må opgive at inddrive 900 millioner kroner efter it-skandale

27. maj 2014 kl. 09:385
Mange års forsinkelse for it-systemet EFI betyder nu, at gæld for 902 millioner kroner er forældet og ikke længere kan kradses ind af Skat. Skat forlanger nu bod af CSC og KMD for problemerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skat har opgivet at få opkrævet 88.000 forskellige gældsposter for i alt 902 millioner kroner, fordi de nåede at blive forældede.

Sådan lyder den foreløbige konklusion på Skats massive problemer med at få kradses gæld ind, på grund af skandalen om it-systemet EFI, som endte med at blive seks år forsinket.

Beregningerne af de 'utilsigtet forældede' gældsposter er fra et nyt notat, som er skrevet til Folketingets Skatteudvalg i anledning af et samråd om Skats problemer med at inddrive gæld. Det skriver EPN.dk.

Men beløbet, som Skat og dermed staten måtte vinke farvel til, kan være større, lyder det i notatet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skat overtog i 2005 opgaven med at holde styr på gælden til staten og at kradse pengene ind. Et nyt it-system EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) skulle være rygraden i en effektivisering af arbejdsgangene, men der opstod store problemer med især et underliggende it-system, Debitormotor, hvor Skat undervejs måtte skifte leverandør og igennem et helt nyt udbud, da IBM blev fyret på gråt papir.

EFI blev taget i brug i september 2013, men det var ikke en velsmurt maskine, de ansatte hos Skat fik som arbejdsredskab. Løbende problemer betød, at mange sager stadig skal køres manuelt.

Ifølge skatteminister Morten Østergaard er der stadig problemer med EFI-systemet, og generelt er EFI-situationen den primære årsag til, at så mange gældsposter er blevet forældede, siger han.

Derfor har Skat nu sendt noget af skylden videre til leverandørerne af EFI og aktiveret en bestemmelse om bod i kontrakten. Leverandørerne CSC og KMD, der står bag henholdsvis Debitormotor og EFI, kunne ikke bekræfte, at de to selskaber er blevet idømt bod.

Skat skriver selv i notatet, at it-problemerne ikke er hovedproblemet, men at mange af de gældsposter, Skat nu har opgivet, er fra borgere, som ikke var i stand til at betale.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
27. maj 2014 kl. 20:33

Det mest utrolige er da at det offentlige bliver ved med at bruge disse leverandører. Men det er vel de eneste som har råd til at betale bod hver gang. Kunne man overveje nogle andre leverandører og måske få noget der fungerer?

4
27. maj 2014 kl. 18:17

Herfra skal lyde et stort tillykke til de 88.000, som fik en utilsigtet skattelettelse. :)

2
27. maj 2014 kl. 12:40

Kunne man forestille sig, at nye it-systemer og procedurer kunne udvikles og testes inden man afskaffer de gamle systemer og procedurer? Det virker som om denne historie blot er endnu en i rækken af "lad os sælge skindet inden vi undersøger, om der overhovedet er en bjørnebestand"...

3
27. maj 2014 kl. 18:09

"lad os sælge skindet inden vi undersøger, om der overhovedet er en bjørnebestand"

Man kan også kalde det tidsfordriv. De igangsætter bestiller og specificwr et system... og til sidst sagsøger vi leverandøren. Tiden går og om nogle år har alle heldigvis glemt sagen :)

Skat har opgivet at få opkrævet 88.000 forskellige gældsposter for i alt 902 millioner kroner..

Vi har har haft stakkevis af af arbejdsløse, så man kunne have lønnet ~500 personer i Jylland[1], der var hårdt ramt.

Nogle penge var så hentet hjem og de have haft et arbejde i nogle år - evner til lidt simpel hovedregning fejler da ikke noget[2] hos Skat.

Nye udgifter siger du... ikke så mange set overfor dagpenge o.l., da 30-40% af lønnen snupper Skat alligevel før udbetaling, og Skat henter derefter ~25% (moms + afgifter) hjem igen, hver gang du bruger din udbetalte løn.

[1] Ringkøbing regionen [2] Revisionens mening, 1. side er god.. http://www.ft.dk/statsrevisor/20111/beretning/SB7/1078820.PDF[2] 2005-2012 velkendt problem.. http://article.wn.com/view/2010/04/07/kommuner_har_millioner_til_gode_i_pb_der/

1
27. maj 2014 kl. 12:22

Ja, endnu en bekræftelse på at digitalisering ikke sparer penge men koster! Alligevel tror jeg ikke de offentlige indkøbere i fremtiden vil gennemskue IT sælgernes gyldne løfter. Det er jo ikke deres egne penge de spenderer, men samfundets.