Skat lukker for netbrugere: Vi har ikke råd til så mange besøg

Op til den officielle lancering af de personlige årsopgørelser på Skats hjemmeside, er kapaciteten droslet ned af økonomiske hensyn.

»Der er travlt på TastSelv i øjeblikket. Prøv igen senere.«

Den besked har ramt en del brugere, der i dagens løb har forsøgt at logge sig på Skats tastselv-sider. Selvom den officielle lancering af privatpersoners årsopgørelse først sker i morgen den 12. marts, har mange de seneste dage forsøgt at logge sig på for at se, om de får penge tilbage i skat eller ej.

Skat har valgt at begrænse antallet af brugere, de lukker ind i systemet, for at være sikker på at kunne håndtere de brugere, der rent faktisk bliver lukket ind.

»Det er ikke et teknisk problem, der gør, at nogle brugere får besked om at prøve igen senere. Det handler om, at vi gerne vil være sikre på at give brugerne en god oplevelse, når de er kommet ind,« siger specialkonsulent i Skat, Anna Søberg.

Men de brugere, der får besked på at prøve igen senere, har vel ikke fået nogen god oplevelse?

»Nej, det er vi selvfølgelig kede af, men vi forventer ikke at vise fejlmeddelelsen mange gange,« beklager Anna Søberg.

Alt andet lige må man vel forvente flere henvendelser, når I officielt åbner sluserne den 12. marts. Hvordan vil I klare et større pres på tastselv-systemet, når det allerede i dag har problemer med at klare alle henvendelser?

»Vi kan ikke garantere, at ingen får en fejlmeddelelse. Men vi skruer op for driftkapaciteten, så vi kan lukke flere brugere ind ad gangen,« siger Anna Søberg.

Hvorfor har I ikke skruet op for kapaciteten allerede nu, når der er konstateret et behov?

»Det er et økonomisk spørgsmål. Vi er i en opstartsfase og har derfor valgt ikke at lukke helt op for driftskapaciteten, fordi vi først og fremmest ønsker at sikre, at alt virker som det skal til den officielle åbning den 12. marts.«

Den seneste opgørelse fra Skat viste, at der 9. marts var 370.000 brugere, som fik vist deres årsopgørelse.

Skat har udpeget ?service? som et af de vigtigste punkter i organisationens vision: » Vi tager udgangspunkt i borgernes og virksomhedernes behov, det er både de og vi bedst tjent med,« skriver Skat således på hjemmesiden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Ja, jeg kender ikke systemet, men en årsopgørelse burde vel være for-genereret, og med tanke i, at en 'holdsholdnings PC' i mange år har kunnet spawne i omegnen at 200.000 threads/sek, hvad er så problemet?

Den seneste opgørelse fra Skat viste, at der 9. marts var 370.000 brugere, som fik vist deres årsopgørelse

Ja, hvis det er pr. dag, så kan jeg måske godt forstå problemet, men er det pr. dag?

 • 0
 • 0
#2 Esben Damgaard

Det er ikke et teknisk problem, der gør, at nogle brugere får besked om at prøve igen senere. Det handler om, at vi gerne vil være sikre på at give brugerne en god oplevelse, når de er kommet ind

Det må da alt andet lige være et teknisk problem hvis de ikke er sikre på at kunne gøre det godt nok, og derfor sender nogle brugere væk igen.

 • 0
 • 0
#3 Peter Valdemar Mørch

Den seneste opgørelse fra Skat viste, at der 9. marts var 370.000 brugere, som fik vist deres årsopgørelse.

Er dette tal ikke helt hen i vejret? Hvis vi siger der er 5.5 millioner mennesker i Danmark så har 6.7% af dem alle (inkl. børn og gamle) været inde netop igår? (Denne %-sats vokser kun hvis vi kigger på de danskere, der faktisk har en digital signatur)

Nej, vel?

Iøvrigt bliver det interessant at se om problemet også vedbliver efter lanceringen. Det er vel fair nok at de begrænser antallet af servere der skal fikses i beta perioden hvis de finder en fejl last-minute... Det ville jeg da også selv gøre.

Peter

 • 0
 • 0
#4 Michael Hansen

Skat udviser i det mindste at de er klar over at der er en problemstilling og vælger at sikre at hovedparten af brugerne kan anvende systemet og kommunikerer til omverdenen om problemstillingen. Retorikken i "fejlmeddelsen" kunne de vælge at ændre - derved gøre det mere proaktivt. Det er jo i princippet en succes at så mange danskere anvender skat på nettet... At Anna Søberg er ærlig i hendes kommunikation skal vel ikke ligge skat til last. Selv vil jeg blot vente 7 dage med at logge ind, mon der så ikke på det tidspunkt ikke er ventetid :-)

 • 0
 • 0
#5 Claus Vind

'Politiken' sagde tidligere på ugen at man NU kunne se sin årsopgørelse (ja - jeg var en af 'synderne', der loggede ind for tidligt - og fik et kultiveret svar om d.12 marts, så helt fint med mig).

Skat kan vel ikke klandres alt for meget for det.

 • 0
 • 0
#6 Allan Paulsen

370.000 der har logget sig ind på tastselv på een dag er ikke helt hen i vejret. Man kan logge sig ind på tastselv uden brug af digital signatur. På de forskudskemaer eller årsopgørelser som man får tilsendt fra skat, står der skrevet en tastselvkode som det er muligt at logge ind med, sammen med sit cpr-nr.

Jeg arbejder på et revisionskontor hvor vi indberetter tal og oplysninger til SKAT hver dag via tastselv-systemet. I størstedelen af tiden fungerer det upåklageligt.

 • 0
 • 0
#11 Poul-Henning Kamp Blogger

Nu synes jeg egentlig godt at alle fanboyz kan stoppe klaphatteriet her.

Sæt jer lige og læs dansk skatte-, afgifts-, pensions- og firma-lovgivning så I får et indtryk af komplexiteten af den opgave som Skat skal løse på en vis der er i overensstemmelse med grundlovens §43.

Vi kan diskutere om Folketinget burde tvinges til at citere hele showet på jambisk pentameter, så de lærer at fatte sig i korthed og enkelhed, men indtil nogen banker fornuft ind i hovedet på politikerne, så skal Skat håndtere ting som:

Frugtnektar

Frugtnektar er defineret i Fødevarestyrelsens bekendtgørelse nr. 878 af 30. oktober 2003 om frugtsaft mv.

Nektar er frugtsaft, der er tilsat en begrænset mængde vand og sukker.

Omfattet af afgiftspligten er nektar fremstillet af umiddelbart drikkelige frugtsafter, dvs. bl.a. saft af æbler, pærer, appelsiner og druer, (nektar III-varer). Varer, der ikke opfylder betingelserne for at være nektar III-varer, er omfattet af afgiftspligten efter punktet Mineralvand mv.

Nektar fremstillet af frugtsafter, der ikke er drikkelige i naturlig tilstand, og som opfylder bekendtgørelsens betingelser for tilsætning af vand og sukker (nektar I- og II-varer), er ikke omfattet af afgiftspligten.

Hvis varerne, fx ved yderligere tilsætning af vand, ikke opfylder kriterierne for at være nektar I- og II-varer, er de afgiftspligtige som læskedrik efter punktet Mineralvand mv.

http://www.skat.dk/data.aspx?oId=133722&vId=201901

Væn jer til tanken om at der findes opgaver der ikke bliver flyttet fra en mainframe, alene fordi det ville koste en bondegård på grund af den underliggende komplexitet og sandsynligvis give et ringere resultat når det kom til stykket.

Hatten af for Skat for ikke at spilde resourcer ved at definere årets travleste dag som performance baseline.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#12 Søren Bech Morsing

Synes det er fantastisk når offentlige institutioner tænker lidt økonomisk

Fakta, Netto m.fl åbner hellere ikke alle deres 3-4 kasserlinier, bare fordi kasselinierne er monteret og klar til brug. Men jo flere kunder i kø, jo flere åbne kasser, men kø undgås næppe (VS. længere svartider)

Det er vel simpel sund fornuft/optimering af enhver virksomheds resurser

 • 0
 • 0
#15 Jan Keller Catalan

Men som jeg har forstået det så har de meldt ud at det ikke er pga. tekniske omstændigheder.

Det er ikke på grund af tekniske fejl, der går ikke noget galt, der sker ikke noget - du får bare ikke lov til at komme ind, før kapaciteten er til at give dig en ordentlig oplevelse.

Dét synes jeg er fair. Jeg kan godt leve med en "Puha, der er mange herinde, kan du ikke komme tilbage senere" frem for at man lukker alt for mange ind, overbelaster web- og database-servere, tager minutter per pageload og det hele går ned lige som jeg er ved at indsende min selvangivelse...

Og klart bedre end "Nu må vi sætte vores kapacitet efter at kunne klare 400.000 besøgende hver dag" når det kun er et par dage om året, dette behov er der.

 • 0
 • 0
#16 Anonym

overbelaster web- og database-servere

Jo, men det er vel sådan, at en årsopgørelse er (stort set) statisk, på samme måde som hvis det var printet på papir.

I min optik er der ikke den store forskel på at lave store print-jobs, som før i tiden, og at 'printe' til statiske htmlfiler (årsopgørelser).

Selvfølgelig skal man ikke dimensionere systemerne efter et par dages peak load, men hvis man lægger for-genererede opgørelser ud, evt. på et antal 'rambaserede' maskiner, burde det ikke være det store problem at håndtere 400.000 requests/dag.

Login-systemet kan muligvis være en flaskehals, men det er jo ikke det der nævnes i artiklen.

 • 0
 • 0
#18 Poul-Henning Kamp Blogger

I gamle dage opfordrede trafikradioen kraftigt folk til ikke at kaste sig i bilen den første dag i industriferien, af hensyn til den trafikale infrastruktur, så jeg kan overhovedet ikke se problemet.

Elnettet er heller ikke lavet til at vi alle tænder komfuret, brødristeren og elkedlen præcis samtidig, heller ikke selvom en avis opfordrer os til det.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#20 Bjorn Thrane

"Ja, hvis det er pr. dag, så kan jeg måske godt forstå problemet, men er det pr. dag?"

Hvordan kan det misforståes? - I artiklen står der: "Den seneste opgørelse fra Skat viste, at der 9. marts var 370.000 brugere, som fik vist deres årsopgørelse."

Den "9. marts" er een dag... ;-)

 • 0
 • 0
#21 Anonym

Det var netop ordene:

Den seneste opgørelse fra Skat viste

der forvirrede mig.

Den indikerer, for mig, at der er tale om løbende opgørelser, så jeg fik det oversat til "pr. 9 marts har der ialt været 370.000 brugere..."

I virkeligheden fokuserede jeg mere på ordene: vi har ikke [b]råd[/b] til..

Som nævnt er opgørelser statiske, og det burde ikke koste ret meget at lægge noget ekstra kapacitet op til at servicere 'flade' html filer.

Jeg er lige ved at tro, at en pæn 'husholdnings PC' ville kunne klare loaden.

Men overordnet er jeg sådan set enig i at det, i hvert fald for mig, er ligegyldigt om jeg kan se den i dag eller i morgen, eller i næste uge for den sags skyld.

 • 0
 • 0
#22 Kristian Poulsen

Det pudsige er, at hvis nu Skat ikke havde droppet samarbejdet med e-Boks, så ville borgerne jo kunne hente årsopgørelsen der i stedet for.

Det kunne så betyde at e-Boks ville få nogle problemer, men det vil jo så ikke gå ud over Skat's hjemmeside.

Selvom jeg også tilhører den nysgerrige gruppe af danskere der ikke kan vente på at se om der ligger noget i godteposen, så accepterer jeg også at systemet ikke er gearet til et så massivt load. Det vil være på grænsen af tåbelighed, at skalere systemet efter forventet peak 1 uge om året, når årsagen alene er ren og skær nysgerrighed.

 • 0
 • 0
#25 Deleted User

Det kan godt være, at det er 'klaphatteri', men at skulle prøve i en hel uge om man kan komme ind. Det er ikke en god oplevelse i mine øjne. Jeg har prøvet så sent som i dag, og fik beskeden om at komme igen senere.

Det er hurtiger at vente og kigge på ens konto, om der går penge ind, end at prøve at logge ind.

Jeg syntes ikke at oplevelsen, når man er kommet ind kan opveje de mange gange man bliver afvist. Snare så vil det få den effekt, at folk ikke gider at bruge systemet.

 • 0
 • 0
#26 Deleted User

Kunne skat, ikke bare bestille en stor cache, hos en af de store udbydere, som f.eks. TDC? Når så først, at en side er læst éen gang, så vil den ikke belaste skats server yderligere. Evt. kan den tjekke hos skat, om der er ændringer, ved at tjekke i en fil, for hver henvendelse. I dag, henter mange brugere samme sider, og data, flere gange - og det er typisk de samme, der henter samme side dagen efter, eller et halvt år efter. Uanset, siden måske måtte være uændret.

En mulighed er også, at nedsætte antallet af data som skal hentes fra browseren - det kan f.eks. ske ved at anvende javascript på siden, og anvende samme javascript, til mange sider, men med forskellige konfigurationsfiler/data. Ikke mindst, kan en del af disse sider, hentes fra en standard server, der har siderne i ram.

Endeligt, er muligheden for en FPGA løsning...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere