Skat kræver 20 millioner i bod for EFI-skandale

18. september 2015 kl. 08:588
Skat vil have 20 millioner kroner fra KMD som erstatning for massive problemer med it-systemet EFI.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En af de største it-skandaler i flere år skal koste KMD dyrt, hvis det står til Skat. Myndigheden kræver en bod på 20 millioner over det fejlramte EFI.

Det skriver Berlingske.

Kammeradvokaten fremlagde allerede sidste sommer kravet for KMD, men selskabet nægter ifølge Berlingske pure at anerkende millionkravet.

Skatteministeriet vil ikke forholde sig til detaljerne i tvisten mellem KMD og Skat, men oplyser, at det er ganske normalt, at Skat ved afslutningen af it-projekter har udeståender med leverandøren, der skal afgøres ved en domstol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EFI - eller Et Fælles Inddrivelsessystem - er endnu så fejlbehæftet, at en teknisk analyse fra Accenture tidligere på ugen anbefalede, at man opgav systemet helt. Prisen på systemet blev sidste år opgjort til 608 millioner kroner. Med erstantningskravet går Skat efter et plaster på det økonomiske sår.

Ifølge professor Kim Normann Andersen er det sjældent, at bodsager leder til et beløb, der kan betragtes som egentlig bod.

»Det er ikke overraskende, at Skat har krævet en bod for EFI-systemet fra KMD. Men 20 millioner kroner er jo ingenting i forhold til de samlede udviklingsomkostninger til EFI. Det er et lille, men dog symbolsk beløb,« siger han til avisen.

Skat har i sidste uge lukket flere dele af skandalesystemet ned, men det betyder, at 100.000 skyldnere slipper for at betale af på deres gæld. Konsekvensen er, at der mangler 300 millioner kroner om måneden i kassebeholdningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senest fredag i næste uge vil skatteminister Karsten Lauritzen fremlægge en kriseplan, der blandt andet skal handle om EFI-systemet.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
19. september 2015 kl. 00:18

KMD må have svært ved at få armene ned.

7
18. september 2015 kl. 12:27

Det lugter langt væk af total inkompetence.....

Som tidligere bemärket - Inkompetence og Korruption ser forblöffende ens ud på lidt afstand.

Man simpelthen nu have en gennemgribende undersögelse i fuld offentlighed af hvordan det kan väre gået til at et (sandsynligvis) to-cifret milliardbelöb i skatte-refusioner tilsyneladende er udbetalt uden nogen särlig form for kontrol, uden at nogen har råbt vagt i gevär, uden at nogen på noget niveau har reageret hvis der skulle have väret noget brok undervejs og uden at nogen tilsyneladende i virkeligheden har noget af det ansvar de, formoder man, får deres gode lön + afträdelsesordning for at have.

IT-skandalerne er formodentligt bare den tynde glasuren på lagkagen med den brune creme - som viste sig ikke at väre lavet af ren chokolade!

Hvis man vil "have genskabt tilliden" til SKAT så må man begynde at agere trovärdigt og metodisk rydde alle skeletterne ud under huset (der er ikke plads i skabene).

Der hjälper heller på sagen at regeringen bare fortsätter som vanligt med den ene nedskäring efter den anden. Når man ikke har nogen ide om hvor meget der netto kommer i statskassen efter at svindelen er udbetalt, så förer man jo ikke politik på et oplyst grundlag. Dette er meget langt fra "den ansvarlige ökonomiske politik" man påstår at före. Et svindelnummer i sig selv, mener jeg.

6
18. september 2015 kl. 12:11

KMD er ejet af et Amerikansk Firma

Men nu er det jo SKAT der planlægger retssager i alle deres projekter, ikke KMD. SKAT er vel (endnu) ikke eget af en amerikansk kapitalfond?

4
18. september 2015 kl. 11:30

For de ved godt at chancen for at SKAT vinder retssagen og at de skal betale kr. 20 millioner i bod er = 0

Og selv om de så skal betale bod, så skriger de da stadig af grin hele vejen ned til banken.

Nøj, her er en naiv kunde, vi sætter vores timeløn til 6.080 kr, og smører godt med timer på - og hvis kunden så efterfølgende mener vi ikke har leveret varen, så får vi tildelt en bod, så vores timeløn "kun" ender på at blive 5.880 kr.

Jeg ville gerne have nogle kunder af den slags (nej det ville jeg reelt ikke, for jeg ville få kvalme over at se mig selv i spejlet hver morgen!).

3
18. september 2015 kl. 11:18

For de ved godt at chancen for at SKAT vinder retssagen og at de skal betale kr. 20 millioner i bod er = 0

Det store spørgsmål ?

Når det offentlige udbyder sådanne projekter, er der så ikke indbygget dagsbøder i kontrakten. Sådan at man sikre sig at systemet leveres til tiden og i øvrigt virker efter hensigten ?

2
18. september 2015 kl. 11:14

Skatteministeriet vil ikke forholde sig til detaljerne i tvisten mellem KMD og Skat, men oplyser, at det er ganske normalt, at Skat ved afslutningen af it-projekter har udeståender med leverandøren, der skal afgøres ved en domstol.

Hold da helt op! Jeg er >målløs< !!! Sikke et udgangspunkt at starte projekter op med. Det er da ikke underligt at tingene kører af sporet.

Hvornår får man øjnene op i det offentlige at den model man benytter til at styre og udbyde sådanne projekter overhovedet ikke virker ? Gu' ved om modellen er udfærdiget af ét (flere) af de konsulentvirksomheder der skal ind og kigge på projektet efterfølgende når det går galt ?

Det lugter langt væk af total inkompetence..... Føj for den lede, det er vores (skatteydernes) penge..... Ikke underligt at vi har så højt et skattetryk i Danmark....

Hvis vi siger at ca. halvdelen af indbyggerne i Danmark betaler skat, så har det lorte projekt kostet ca. kr. 250,- pr. skattebetalende dansker. Læg så dertil de skatter og afgifter der ikke opkræves, som vi kunne få velfærd for....

Kr. 250,- smidt ud af vinduet til ingen verdens nytte.... SUK!

1
18. september 2015 kl. 10:35

Skatteministeriet vil ikke forholde sig til detaljerne i tvisten mellem KMD og Skat, men oplyser, at det er ganske normalt, at Skat ved afslutningen af it-projekter har udeståender med leverandøren, der skal afgøres ved en domstol.

Hvad sker der hos SKAT? De planlægger (budgetterer?) med at deres projekter afsluttes i en retssal? Hvis begge parter i disse projekter skal indregne en retssag i deres projektplan og tilbud, er der da ikke noget at sige til, at tingene trækker ud og bliver dyre.