Skat køber EFI-erstatning for 400 mio. med agil udvikling til Oracle-platform

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Skat har sendt erstatningen for EFI-systemet i udbud. Det skal udvikles på fire år med Scrum.

Skat har nu sat gang i det udbud, der skal finde en leverandør til at bygge et nyt inddrivelsessystem, der skal erstatte de to fejlramte systemer EFI og DMI.

Udbuddet er sat til et budget på 400 millioner kroner for udvikling, test, vedligeholdelse og drift over en fireårig periode.

Det fremgår, at systemet skal baseres på en Oracle-platform. Oracle leverer et standardsystem til skatteinddrivelse, og det er de forskellige elementer i denne platform, det nye system skal bygge på. Det indebærer også brug af Java og Weblogic.

Samtidig fremgår det også, at systemet skal udvikles efter en agil model baseret på Scrum 'i tæt samarbejde med Skatteministeriets ImplementeringsCenter for Inddrivelse'.

Leverandøren af systemet skal desuden arbejde sammen med de øvrige leverandører til Skats it-systemer.

En af de store udfordringer ved udvikling til Skat er, at systemet skal være i overensstemmelse med den til enhver tid gældende lovgivning. Det betyder, at systemet i løbet af udviklingsperioden skal kunne tilpasses lovændringer i et i forvejen komplekst lovområde.

En anden udfordring bliver, at systemet skal sættes i drift i flere trin, så det nye system skal kunne fungere sideløbende med de dele af EFI og DMI, som stadig bliver brugt af Skat.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ebbe Hansen

Hvis der - ud fra gældende lovgivning - kan udledes et enkelt svar på et givent spørgsmål, må det til at være til at programmere sig ud af. I modsat fald bliver det svært. Håber at politikerne ikke forventer at administrative systemer skal afløse det problemknuseri, sagsbehandlerne tidligere stod for. KISS

 • 12
 • 0
#2 Kristian Sørensen

Aldeles enig med Ebbes indlæg

Man kan ikke lave et IT system efter et sæt af skatteregler der er usammenhængende, selvmodsigende og inkonsekvente.

Det var problemets kerne i det nu kuldsejlede EFI.

Hvis de prøver igen, med en anden leverandør, nogle andre programmører, et andet programmeringssprog, en anden database, en anden webserver osv. men men med de samme usammenhængende, selvmodsigende, inkonsekvente skatteregler som grundlag, så er det til at tude over.

 • 11
 • 0
#4 Kevin Johansen

Håber at politikerne ikke forventer at administrative systemer skal afløse det problemknuseri, sagsbehandlerne tidligere stod for.

Eller at ledelsen i SKAT forventer det. Men du har præcist fanget problemet i mange offentlige IT-systemer, nemlig at det forventes at systemet erstatter en medarbejder (de skal selvfølgelig kun assistere medarbejderen i sagsbehandlingen). Desværre har jeg ikke tiltro til ledelsen eller politikerne på netop dette punkt, men man kan vel blive glædeligt overrasket.

 • 4
 • 0
#6 Lars Pedersen

"med de samme usammenhængende, selvmodsigende, inkonsekvente skatteregler"

Pas lige på, det er vore politikeres samlede arbejde gennem generationer du kritiserer, og de er jo folkevalgte, husk lige på det. Skattereglerne er jo kun komplicerede fordi det er nødvendigt for at opretholde ligheden i vores velfærdssamfund.

 • 0
 • 3
#7 Kasper Hovgaard

Skattelovgivningen er som bekendt så kompliceret, så ingen medarbejdere i SKAT er forpligtet til at give et brugbart og/eller forpligtende svar, hvis man kontakter dem. Inden man begynder at implementere et nyt system, burde skattelovgivningen forenkles. Helst uden politikernes indblanding (men det kan vi jo nok ikke forhindre). Den nuværende jungle af spidsfindige fradrag, undtagelser og 'særlige forhold' (som kun folk i Fritz Schur-klassen har ressourcer til at gennemskue) vil formentlig være noget nær umulig at indkode i systemet.

 • 5
 • 0
#9 Kim Kaos

Når normale mennesker bygger f.eks. et nyt hus så rydder man først grunden og sikre at kloakering mv. er på plads før man begynder.

I det offentlige og halvoffentlige gør man det på italiensk manér - man klasker noget nyt oven på de gamle brokker.

Derfor kan man aldrig få et skatte inddrivnings system til at virke efter hensigten lige så lidt som man kan lave et gennemskueligt og brugbart rejsekort

 • 7
 • 0
#10 Kristian Mandrup

SKAT mv. er lovgivning, dvs. regler knyttet til andre regler i et komplekst netværk. Det er meget svært at programmere og vedligeholde ved klassisk imperativ logik.

I stedet burde SKAT gå andre veje og se på alternative muligheder, fx ved at bruge en moderne Rule Engine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Business_rules_engine

Desuden er det synd at se at de IGEN udbyder til en storleverandør med standardsystem og gammeldags system design som Java og Weblogic. Hvorfor ikke bryde det op i en række mindre systemer der udbydes til mindre leverandører. DET er agilt! Det ser ud til at SKAT er stuck i 00erne og ikke er kommet meget videre.

 • 6
 • 1
#11 Christian Nobel

Skattelovgivningen må ikke ændres! Det vil medføre at retfærdigheden forsvinder, og de rige svin skal betale mindre i skat!

Nu har jeg læst disse linier flere gange, men det giver ingen mening.

Er du seriøs, eller mangler der et tag?

En drastisk simplificering af skatteloven ville dels spare landet adskillige milliarder i omkostninger, dels medføre at der ikke var en myriade af udnyttelige smuthuller som "de rige svin" kunne udnytte.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere