Skat hjemsender ansvarlige for EFI - systemet skulle aldrig have været i drift

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Fem chefer er sendt hjem fra Skat på baggrund af skandalen om it-systemet EFI. Systemet skulle aldrig have været i drift, erkender Skats direktør.

Det var en fejl at sætte EFI-systemet i drift i efteråret 2013. Det erkender direktøren for Skat nu. Skat har taget konsekvensen af blandt andet Kammeradvokatens rapport om, at EFI-systemet har medført lovbrud i forbindelse med inddrivelse af gæld, og Skat har derfor sendt fem chefer hjem.

»Det står i dag klart, at EFI ikke skulle have været idriftsat tilbage i efteråret 2013. Systemet var ikke færdigudviklet og havde alvorlige legalitetsproblemer. Det billede, der blev præsenteret for mig, gav et urealistisk og for optimistisk billede af systemets parathed og funktionalitet. Skat står nu med en svær opgave med at bringe statens inddrivelse af gæld tilbage på sporet. På den baggrund har jeg i går hjemsendt direktøren for it i Skat,« udtaler Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, ifølge en pressemeddelelse.

Det er i løbet af den seneste uge kommet frem, at en række chefer i Skat fik udbetalt en bonus for at sætte EFI-systemet i drift. De tre leverandører af systemet advarede imidlertid i foråret 2013 Skat om, at EFI ikke ville være klar til drift.

Alligevel blev systemet altså sat i drift i efteråret 2013.

EFI blev delvist taget i drift, og det har nu vist sig, at systemet blandt andet ikke var i stand til korrekt at håndtere forældelsesfrister, så Skat ulovligt opkrævede betaling for gæld, der var faldet for forældelsesfristen.

EFI-systemet havde i juni 2014 ifølge et skøn fra Skat kostet 608 millioner kroner at udvikle. Skatteministeriet vil nu udarbejde en ny it-strategi for Skat, ligesom hele inddrivelsesområdet får tilført yderligere 350 årsværk.

Tidligere på måneden besluttede skatteminister Karsten Lauritzen at sætte dele af EFI på standby på grund af de fejl, som Kammeradvokatens rapport afslørede.

På baggrund af en rapport fra Accenture anbefaler Skatteministeriet nu ifølge en pressemeddelelse, at Skat lukker EFI ned gradvist og udvikler et nyt system, der skal være klar i 2019.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Deleted User

Jeg synes at erindre et antal projekter jeg har deltaget i hvor "de ansvarlige" har overhørt lignende advarsler. Hvordan kan det mon være? Ja altså, hvis vi nu kan sige vi er i drift så skal vi jo ikke betale den bod der var for at overskride denne deadline og samtidigt så får vi "de ansvarlige" vores fede bonus, og den kan nok ikke trækkes tilbage. Derudover så sætter vi bare nogle studentermedhjælpere til at rydde op og yde ekstra support bagefter, det kan vel ikke koste så meget.

Jeg håber fa%¤&/# der er nogen der har fået en på lampen denne her gang!

  • 3
  • 0
#3 Kevin Johansen

Nu er der med sikkerhed adskillige offentlige systemer, der er sat i søen på samme facon som EFI (for tidlig og for kompliceret til at være effektiv), MEN der er altså også nogle gange hvor en præmatur (stavet forkert måske) release er mere gavnlig for "forretningen" end forsinkelsen. Min pointe er blot, at der skal vurderes objektivt fra sag til sag og system til system.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere