Skat hjemsender ansvarlige for EFI - systemet skulle aldrig have været i drift

25. september 2015 kl. 12:184
Fem chefer er sendt hjem fra Skat på baggrund af skandalen om it-systemet EFI. Systemet skulle aldrig have været i drift, erkender Skats direktør.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det var en fejl at sætte EFI-systemet i drift i efteråret 2013. Det erkender direktøren for Skat nu. Skat har taget konsekvensen af blandt andet Kammeradvokatens rapport om, at EFI-systemet har medført lovbrud i forbindelse med inddrivelse af gæld, og Skat har derfor sendt fem chefer hjem.

»Det står i dag klart, at EFI ikke skulle have været idriftsat tilbage i efteråret 2013. Systemet var ikke færdigudviklet og havde alvorlige legalitetsproblemer. Det billede, der blev præsenteret for mig, gav et urealistisk og for optimistisk billede af systemets parathed og funktionalitet. Skat står nu med en svær opgave med at bringe statens inddrivelse af gæld tilbage på sporet. På den baggrund har jeg i går hjemsendt direktøren for it i Skat,« udtaler Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, ifølge en pressemeddelelse.

Det er i løbet af den seneste uge kommet frem, at en række chefer i Skat fik udbetalt en bonus for at sætte EFI-systemet i drift. De tre leverandører af systemet advarede imidlertid i foråret 2013 Skat om, at EFI ikke ville være klar til drift.

Alligevel blev systemet altså sat i drift i efteråret 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EFI blev delvist taget i drift, og det har nu vist sig, at systemet blandt andet ikke var i stand til korrekt at håndtere forældelsesfrister, så Skat ulovligt opkrævede betaling for gæld, der var faldet for forældelsesfristen.

EFI-systemet havde i juni 2014 ifølge et skøn fra Skat kostet 608 millioner kroner at udvikle. Skatteministeriet vil nu udarbejde en ny it-strategi for Skat, ligesom hele inddrivelsesområdet får tilført yderligere 350 årsværk.

Tidligere på måneden besluttede skatteminister Karsten Lauritzen at sætte dele af EFI på standby på grund af de fejl, som Kammeradvokatens rapport afslørede.

På baggrund af en rapport fra Accenture anbefaler Skatteministeriet nu ifølge en pressemeddelelse, at Skat lukker EFI ned gradvist og udvikler et nyt system, der skal være klar i 2019.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
25. september 2015 kl. 21:22

Det er meget muligt, men dette her var ikke en af dem.

Har du eksempler?

3
25. september 2015 kl. 20:17

Nu er der med sikkerhed adskillige offentlige systemer, der er sat i søen på samme facon som EFI (for tidlig og for kompliceret til at være effektiv), MEN der er altså også nogle gange hvor en præmatur (stavet forkert måske) release er mere gavnlig for "forretningen" end forsinkelsen. Min pointe er blot, at der skal vurderes objektivt fra sag til sag og system til system.

2
25. september 2015 kl. 19:43

Jeg synes at erindre et antal projekter jeg har deltaget i hvor "de ansvarlige" har overhørt lignende advarsler. Hvordan kan det mon være? Ja altså, hvis vi nu kan sige vi er i drift så skal vi jo ikke betale den bod der var for at overskride denne deadline og samtidigt så får vi "de ansvarlige" vores fede bonus, og den kan nok ikke trækkes tilbage. Derudover så sætter vi bare nogle studentermedhjælpere til at rydde op og yde ekstra support bagefter, det kan vel ikke koste så meget.

Jeg håber fa%¤&/# der er nogen der har fået en på lampen denne her gang!

1
25. september 2015 kl. 14:23

!