Skat hjemsender ansvarlige for EFI - systemet skulle aldrig have været i drift
Det var en fejl at sætte EFI-systemet i drift i efteråret 2013. Det erkender direktøren for Skat nu. Skat har taget konsekvensen af blandt andet Kammeradvokatens rapport om, at EFI-systemet har medført lovbrud i forbindelse med inddrivelse af gæld, og Skat har derfor sendt fem chefer hjem.
»Det står i dag klart, at EFI ikke skulle have været idriftsat tilbage i efteråret 2013. Systemet var ikke færdigudviklet og havde alvorlige legalitetsproblemer. Det billede, der blev præsenteret for mig, gav et urealistisk og for optimistisk billede af systemets parathed og funktionalitet. Skat står nu med en svær opgave med at bringe statens inddrivelse af gæld tilbage på sporet. På den baggrund har jeg i går hjemsendt direktøren for it i Skat,« udtaler Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, ifølge en pressemeddelelse.
Det er i løbet af den seneste uge kommet frem, at en række chefer i Skat fik udbetalt en bonus for at sætte EFI-systemet i drift. De tre leverandører af systemet advarede imidlertid i foråret 2013 Skat om, at EFI ikke ville være klar til drift.
Alligevel blev systemet altså sat i drift i efteråret 2013.
EFI blev delvist taget i drift, og det har nu vist sig, at systemet blandt andet ikke var i stand til korrekt at håndtere forældelsesfrister, så Skat ulovligt opkrævede betaling for gæld, der var faldet for forældelsesfristen.
EFI-systemet havde i juni 2014 ifølge et skøn fra Skat kostet 608 millioner kroner at udvikle. Skatteministeriet vil nu udarbejde en ny it-strategi for Skat, ligesom hele inddrivelsesområdet får tilført yderligere 350 årsværk.
Tidligere på måneden besluttede skatteminister Karsten Lauritzen at sætte dele af EFI på standby på grund af de fejl, som Kammeradvokatens rapport afslørede.
På baggrund af en rapport fra Accenture anbefaler Skatteministeriet nu ifølge en pressemeddelelse, at Skat lukker EFI ned gradvist og udvikler et nyt system, der skal være klar i 2019.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.