Skat er presset: »Graverende beregningsfejl« plager ændring af Motorregistret

12 kommentarer.  Hop til debatten
Skat er presset: »Graverende beregningsfejl« plager ændring af Motorregistret
Illustration: staraldo/Bigstock.
Netcompany arbejder på højtryk for at rette fejlen, oplyser Skat.
Reportage6. februar 2018 kl. 10:14
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skat har fundet »graverende beregningsfejl« i den sidste test før implementering af en række ændringer i Motorregistret.

Det skriver Skat i et nyhedsbrev.

Regnefejlen sker, når Motorregistret genberegner afgiften for leasingbiler – en beregning, som er blevet ændret af den såkaldte Bilpakke, der blev vedtaget i Folketinget i november og har haft effekt siden oktober.

Fejlen betyder, at Skat nu har udskudt en række ændringer i Motorregistret, der skulle have været udsendt 30. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores It-leverandør arbejder på højtryk for at udbedre fejlene,« beretter Skat om fejlene, der ikke beskrives nærmere.

»Der kan dog pt desværre ikke siges noget om, hvornår de omhandlede ændringer kan forventes implementeret i Motorregistret.«

Motorregistret leveres og driftes af Netcompany.

Forsinkede systemændringer

Udskydelsen rammer følgende ændringer af Motoregistret:

  • Genberegning af afgiften for leasingkøretøjer.

  • Automatisk indsættelse af klausul 410 Udlejningskøretøj mv. – for leasingbiler og køretøjer med tilladelsen "udlejning uden fører" (som ikke er valutaudlejningskøretøjer), der er indregistreret i perioden 3. oktober til 16. november 2017.

  • De særlige beregningsregler for brændstoføkonomi for veteranbiler.

Kilde: Skat

Betydelige ændringer

Skat udsendte allerede 23. januar et nyhedsbrev om Bilpakken.

I den forbindelse oplyste Skat til Version2, at de ændringer som loven kræver er teknisk komplicerede fordi de »påvirker hinanden, hvorfor systemændringerne nødvendigvis skal ske i en bestemt rækkefølge for at sikre korrekte slutresultater.«

De it-ændringer, arbejdet kræver, er betydelige, skriver Skat.

»Der er ikke blot tale om opdatering af satser mv., men også implementering af nye regler om bl.a. genberegning af afgiften for udlejningskøretøjer samt afskaffelse af reglen om, at den afgiftspligtige værdi for brugte køretøjer ikke kan overstige værdien som nyt,« oplyser Skat i en mail til Version2.

25.000 manuelle genberegninger

Foruden problemer med fejlberegninger, betyder lovændringen, at Skat skal lave manuelle genberegning af ca. 25.000 ekspeditioner.

Det er nødvendigt, fordi Skat ikke må lave ændringer i it-systemerne eller lave genberegninger før en lov er endeligt vedtaget. Omvendt får ændringer i registreringsafgiften effekt, når de foreslås – og ikke når de vedtages.

Det giver i dette tilfælde en periode på ca. halvanden måned - 3. oktober til 16 november - hvor bilerne er solgt til kunder med nye afgifter, men behandlet af Skat efter de gamle afgifter.

Regnearbejdet er gået i gang forsikrer Skat. De første omberegninger forventer myndigheden at have færdig i denne måned.

Derefter er er det planen at langt de fleste tilbagebetalinger vil være gennemført inden udgangen af første kvartal 2018, oplyser Skat.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
7. februar 2018 kl. 18:22

Ligger Oktober før eller efter November?

11
7. februar 2018 kl. 08:29

Er det fordi man nogle gange gerne vil have at en lov træder i kraft (hvis den vedtages) når den bliver fremsat?

Så hvis jeg køber en bil i morgen, og så får at vide om 2 måneder, at bilafgiften på den bil er blevet fordoblet med tilbagevirkende kraft, og nu skylder jeg staten 200.000kr ud af den blå luft, så er det helt OK, bare fordi det nogle gange måske kunne være smart?

Jeg ved ikke helt hvordan du får det til du skulle skylde 200.000, da det der bliver sagt er at hvis det træder i kraft fra det bliver fremlagt, så vil det jo netop ikke være bagudrettet, men fra dags dato.

Derfor, hvis du køber din bil 30-01-2018 og der bliver fremlagt et forslag til ændringer af afgiften 31-01-2018, så vil priserne på biler fra den dato blive ændret. Hvis du så har købt en bil til en lavere afgiftssats, er du bare heldig.

10
6. februar 2018 kl. 22:23

Så hvis jeg køber en bil i morgen, og så får at vide om 2 måneder, at bilafgiften på den bil er blevet fordoblet med tilbagevirkende kraft, og nu skylder jeg staten 200.000kr ud af den blå luft, så er det helt OK, bare fordi det nogle gange måske kunne være smart?

9
6. februar 2018 kl. 20:21

Hvordan kan en lov vedtaget i folketinget træde i kræft inden den er vedtaget i folketinget? Jeg kan godt forstå, at der er nogle udviklere, der har undret sig og lavet fejl. Det der er imod grundloven.

Er det fordi man nogle gange gerne vil have at en lov træder i kraft (hvis den vedtages) når den bliver fremsat? F. eks. hvis man gerne vil lukke et "hul" i en eller anden lov hurtigst muligt? Eller vil hæve spiritusafgiften til det 10-dobbelte og ikke vil have at folk hamstrer alkohol medens de på Christiansborg sidder og første-, anden- og trediebehandler lovforslaget?

8
6. februar 2018 kl. 18:44

Ej, nu må du lige stoppe. Jeg kan ikke bare erklære at jeg har magten over en kvinde. Hun er selvfølgelig, ligesom jeg selv, beskyttet under dansk lov eftersom hun opholder sig i Danmark. Jeg kan sige nok så meget at jeg har magten, men det er altså de danske domstole, der har magten i sidste ende, hvilket jeg forhåbentligt må sande i det umulige tilfælde, at jeg gør noget så forfærdeligt.

Under besættelsen var dansk lov ophævet i Danmark, og det var den danske Krone enig i, hvilket er en meget vigtig detalje. Danmark havde direkte frasagt sig magten og overgivet sig, og derfor gjaldt dansk lov ikke i perioden. Det gjorde tysk lov til gengæld, hvilket blev brugt til at beordre danskere til at udføre nogle forfærdelige gerninger.

Efter besættelsen var overstået valgte de nyetablerede danske domstole at straffe med tilbagevendende kraft, men gjorde det meget klart, at det var en undtagelse. Normalt kan danske love ikke have tilbagevirkende kraft.

Igen, det her er en bagatelsag. Der er tale om noget i størrelsesordenen af et par og hundrede kroner per mand vil jeg skyde på. Jeg taler ren retsprincip.

7
6. februar 2018 kl. 18:08

Nej, det skete bl.a. mod de danske nazister, der imod grundloven blev dømt for en lov der ikke var vedtaget mens de udførte deres handlinger (fordi de gjorde det under tysk lov og kommando), og dette blev markeret som en historisk og undtagelsesvis beslutning.

Undskyld men hvad tænker du? De var selvfølgelig under Dansk lovgivning. Også på det tidspunkt. Vi var besat af Tyskland. Så snart vi fik magten igen er det selvfølgelig bare at sætte i gang med at opretholde lov og orden.

Det svarer lidt til du voldtager en kvinde og så siger du er uskyldig fordi på det tidspunkt var hun under din magt. Det er for fanden da ikke en undskyldning!

6
6. februar 2018 kl. 16:08

Jeg er lige blevet klogere. Det er faktisk ikke mod Danmarks Riges Grundlov, men det anses som ekstremt dårlig stil og er imod forfatninger i EU, og det er også imod den Amerikanske grundlov, som har inspireret den danske.

Så det er teknisk set lovligt, og det er teknisk set en bagatel, men øv.

5
6. februar 2018 kl. 15:29

Nej, det skete bl.a. mod de danske nazister, der imod grundloven blev dømt for en lov der ikke var vedtaget mens de udførte deres handlinger (fordi de gjorde det under tysk lov og kommando), og dette blev markeret som en historisk og undtagelsesvis beslutning.

Jovist, dette er en banal sag til sammenligning, men jeg vil helst gerne undgå, at folketinget har retten til at lave noget som "vi vedtager nu, at fra marts sidste år skal alle der bor på veje der hedder Havnevænget betale 2 millioner i ekstra ejendomsskat" - og når jeg så går til domstolen, så vinder staten og jeg går bankeråt, selvom jeg ikke havde nogen mulighed for at forberede mig for regningen, fordi det vidterlidt ikke var vedtaget.

Med lov skal land bygges. Love med tilbagevirkende kraft hører ingen steder hjemme i det her land.

4
6. februar 2018 kl. 15:04

Det er da ikke første gang der er vedtaget lov med tilbagevirkende kraft

3
6. februar 2018 kl. 14:53

Citat: "Regnefejlen sker, når Motorregistret genberegner afgiften for leasingbiler – en beregning, som er blevet ændret af den såkaldte Bilpakke, der blev vedtaget i Folketinget i november og har haft effekt siden oktober."

Hvordan kan en lov vedtaget i folketinget træde i kræft inden den er vedtaget i folketinget? Jeg kan godt forstå, at der er nogle udviklere, der har undret sig og lavet fejl. Det der er imod grundloven.

Er der rod i datoerne i artiklen?

2
6. februar 2018 kl. 14:33

Gad vide hvor mange forskellige regler de skulle kode ind , og hvad det koster at ændre når nogle får en god ide.

Få nu lavet beregningerne mindre kompleks og så sæt strøm til

1
6. februar 2018 kl. 13:27

Det tror jeg er den bedste nyhed jeg har hørt længe med Skat omdrejningspunkt.

De har udført en grundig test af noget software FØR implementering i prod miljøet OG de har fundet en fejl? Som udvikler er det en god bruger test! En dårlig bruger test finder ingen fejl.

Så deres planlægning er nu lidt bagud? Hvor langt bagud var de kommet, hvis regnefejlen var blevet bogført ud på alle?