Skat efter kritik af PDF-løsning: Windows 8 tog os på sengen

16. november 2012 kl. 10:5431
Skat efter kritik af PDF-løsning: Windows 8 tog os på sengen
Illustration: Privatfoto.
Der var ikke meget tid til at lave en god og sikker løsning for PDF-visning af forskudsopgørelsen, lyder det fra Skat, efter kritik af den nye PDF-løsning. Skat lærte nemlig først Windows 8 at kende ’relativt sent på efteråret’.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når de danske skatteborgere i disse uger henter forskudsopgørelsen fra Skat.dk, og bliver mødt af kravet om at bruge Adobe Reader, skyldes det, at Skat først tæt på deadline opdagede, at Windows 8 i PDF-sammenhæng opfører sig anderledes end Windows 7.

Microsofts nye styresystem, som kom på markedet den 26. oktober - men som har været offentligt tilgængelig i en gratis preview-version siden 1. juni - har nemlig en ny, indbygget PDF-læser, som ubemærket gemmer en cache-version af dokumentet lokalt, på samme måde som andre PDF-læsere kan finde på at gøre det.

Det åbner for et potentielt læk af fortrolige skatteoplysninger, hvis flere personer deles om en computer, men problemet blev opdaget ’relativt sent på efteråret’ hos Skat, fortæller kontorchef Søren Kjær Jensen til Version2, som en forklaring på den kritiserede løsning, som Skat endte med.

Valget blev en hurtig løsning, der sikrer mod lokale cache-kopier, men som til gengæld kræver, at borgerne bruger Adobe Reader eller de indbyggede PDF-læsere i Chrome og Safari, og det har givet bøvl især for Linux-brugerne. Og både bøvlet og princippet i, at Skat skal bestemme over borgernes valg af software, har medført mange protester i debatten på Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omvendt peger kontorchefen på, at Skat kun har modtaget mellem 50 og 100 klager eller supportspørgsmål om den nye PDF-løsning, og at over 99 procent af brugerne uden problemer får vist PDF’en med forskudsopgørelsen.

Her følger Skats svar på kritikken af PDF-løsningen:

Mange har været utilfredse med, at I vil bestemme hvilken software, man kan bruge til at åbne et PDF-dokument, som er et åbent format. Kan du forstå den kritik?

»Ja. Jeg kan sagtens forstå, at nogle synes, at det har karakter af, at vi skal diktere, hvad folk skal bruge af software. Men vi er ikke ude i at diktere, at folk skal bruge noget, som ikke er frit tilgængeligt og gratis at downloade. Så vi vil fastholde, at vi ikke påfører folk nogle udgifter, men selvfølgeligt kan vi godt se, at det giver nogle ulemper. Som jeg tidligere har fremført er det sikkerheden som gør, at vi har foretaget de begrænsninger.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvorfor får man ikke bare et link til at downloade den PDF, hvis man ikke har den software, I kræver?

»Det er klart, at vi løbende overvejer, hvad der er af alternativer og gode idéer. De forslag, vi får, bliver løbende overvejet. Hvis vi oplever, at vi kan implementere dem, vil vi se, hvad vi kan gøre. Den løsning, vi har nu, oplever vi stadig som den bedste/mindst problematiske løsning. Er der noget, som vi kan gøre, vil vi selvfølgeligt gøre det. Men jeg vil ikke love noget her, om hvad vi kan gøre på den korte bane.«

Der var også forslag om, at I viste skatteoplysningerne i HTML i stedet for PDF.

»Så er vi ude i en massiv omlægning, som vi både skal investere i og bruge tid på. Det er ikke umuligt, at vi på den lidt længere bane vil gøre det. Men det man skal have forståelse for, er, at problemstillingen blev meget markant ved, at vi får introduceret Windows 8. Og det er ikke for at give Microsoft skylden. På et forholdsvist sent tidspunkt i efteråret blev vi klar over, at nu er det ikke bare en lille udfordring, men potentielt en stor udfordring. Så vi skulle lave en løsning på en relativ kort bane. Det betyder, at vi har lavet en løsning, som for os at se var den optimale under de gældende omstændigheder.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er regler om, at man i det offentlige skal bruge åbne standarder, og det er PDF/A. Men når I så kræver, at man bruger bestemt software - som måske er gratis, men som nogle ikke ønsker af sikkerhedshensyn - er det så ikke et brud på den politik?

»Jeg vil ikke ind og forholde mig til den diskussion. Det er Digitaliseringsstyrelsen, som sætter normen for det offentlige, og i givet fald vil vi også læne os op ad, hvad Digitaliseringsstyrelsen måtte komme frem til i relation til det her. Så vi er opmærksomme på det, du anfører, men p.t. har vi valgt, at vi med de sikkerhedsmæssige overvejelser, vi har, har valgt at implementere den løsning. Også selvom det måtte have en mislyd i forhold til åbne standarder.«

Søren Kjær Jensen peger også på, at selvom nogle har haft problemer med den nye løsning, er det ikke en stor andel af Danmarks befolkning.

»Der er 4,5 million danskere, som fik deres forskudsopgørelse. Så vil jeg anse et sted mellem 50 og 100 henvendelser som forholdsvist småt. Det er hvad, vi har fået - ganske få direkte mails til os, og så nogle til vores kundecentre, hvor der både er henvendelser om konkrete problemer og en mere generel kritik. Vi kan se i vores statistik, hvor mange af dem, der logger ind, som får vist deres forskudsopgørelse, og der er vi oppe over 99 procent. Så hovedparten af den danske befolkning har ikke nogen problemer med at få vist forskudsopgørelsen, uagtet at vi har lavet nogle restriktioner om valg af PDF-viser.«

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
19. november 2012 kl. 09:02

...så er det da ikke hos SKAT. Uddannelsessteder, biblioteker og andre offentlige/private steder, som udbyder internet adgang via egen hardware, skal da disse såkaldte "brugervenlige sikkerhedsbrist" med i overvejelserne, når de vælger styresystem.

26
18. november 2012 kl. 10:46

Hvorfor har et nyt sikkerhedsproblem i Windows indflydelse på Mac/Linux? De kan da lave det OS specifikt! Og argumentet on lokal cache er hen i vejret: Det er IKKE skat's opgave at garantere enkeltpersoners/bibliotekers sikkerhed. Fjern jeres check og lad bibliotekerne installere Adobe!

Jer har tilmeldt papir i protest.

24
17. november 2012 kl. 18:23

-Når man i kommentarfelt på skat.dk i forvejen lover at man ikke svarer på (alle) henvendelser kunne man godt finde på ikke at bruge energi på at formulere en henvendelse...

23
17. november 2012 kl. 01:28

Der findes en fin pdf læser i javascript: http://mozilla.github.com/pdf.js

Scribd.com kan også finde ud af det. (Eksempel: http://www.scribd.com/doc/65397968/xepersian )

Det virker som en god måde at lappe deres elendige arkitektur ;0)

Derudover virkede det heller ikke i Safari. Og reelt var der jo ingen grund til at lave noget om for andre end windows 8 brugere?

21
16. november 2012 kl. 22:04

Jeg bruger kun Linux, så jeg var nødt til at omgå tjekket for Adobe Reader. Det var heldigvis overkommeligt. Til de interesserede er opskriften følgende (udført i Chrome, bør også virker i IE og FF)

  1. Gå til siden med linket til din forskudsopgørelse (PDF)
  2. Tryk F12 (åbner developer-tools)
  3. Gå til Console-tabben
  4. Inject flg. linje JavaScript: CheckPdfViewValid = function() { return true; }
  5. Klik nu på download-linket til din forskudsopgørelse

Så dukker den fint op i en download-dialogboks som den plejer.

28
18. november 2012 kl. 18:19

Jeg har prøvet din løsning, men kan kun få det til at fungere for det aktuelle pdf-dokument. Når jeg springer til et andet dokument, f.eks. min vens forskudsopgørelse, så skal jeg lave øvelsen med java-scriptet igen. Er der en fidus til at gøre det permanent.

27
18. november 2012 kl. 16:31

Punkt 4 betyder blot, at du indtaster koden i konsol-tabben og trykker ENTER. Så overskrives en af SKATs JavaScript-funktioner, så Adobe Reader ikke længere er krævet.

17
16. november 2012 kl. 15:49

Hej, Det lyder på kommentarerne om om at problemerne opstår på både Linux og Mac og at man har valgt en løsning som sikrer at forskudsopgørelsen virker i Windows 8. Hvad er ræsonnementet i at Windows 8 er vigtigere end de andre grupper? Man kunne vel have valgt det modsatte - og lukke for Windows 8.

Taget i betragtning at Windows 8 blev officielt blev lanceret for noget der ligner 3 uger siden, må man gå ud fra at det er relativt få af de 4,5 mio danskere som har nået at investere i Windows 8. Derimod må man gå ud fra at en pæn procentdel faktisk har en Mac for slet ikke at nævne Linux.

Så ud over at man tager sig den frækhed at udelukke en del danskere fra at se sin forskudsopgørelse, så kæmper man også for at den gruppe, som udelukkes skal være størst mulig?

Mvh, Martin

16
16. november 2012 kl. 15:37

Jeg synes det er en smule arrogant at skrive følgende:

"Der er 4,5 million danskere, som fik deres forskudsopgørelse. Så vil jeg anse et sted mellem 50 og 100 henvendelser som forholdsvist småt"

Jeg er overbevist om, at det antal danskere som har været inde og læse deres forskudsopgørelse, er MEGET langt fra 4,5 mio ! Langt de fleste danskere er jo nærmest ligeglade med deres forskudsopgørelse ! Anderledes forholder det sig med årsopgørelsen, men det er jo en anden sag. At sammenholde de 50-100 henvendelser med 4,5 mio er derved stærkt misvisende. I øvrigt afholder dette Version2 forum nok mange med problemer fra at kontakte Skat. Det er jo åbenlyst, at det ikke nytter noget.

15
16. november 2012 kl. 15:11

Så hovedparten af den danske befolkning har ikke nogen problemer med at få vist forskudsopgørelsen, uagtet at vi har lavet nogle restriktioner om valg af PDF-viser.

Mener manden virkelig, at det er OK, at op mod 1% af befolkningen ikke kan se deres forskudsopgørelse?

Jeg kan til nød acceptere den holdning fra en uvidende chef i en privat biks - der er det deres egen sag, om de vil gå glip af kunder.

Men så længe vi er forpligtet til at være kunder hos Skat, og betale deres løn af egen lomme, så er det bare ikke i orden at udelukke nogen.

Men vi er ikke ude i at diktere, at folk skal bruge noget, som ikke er frit tilgængeligt og gratis at downloade.

Manden har ikke forstået noget som helst af idéen bag at bruge åbne standarder. Det handler ikke om, hvorvidt noget er gratis. Det handler om at give brugerne et frit valg. Både til at vælge en anden fremviser - men også til at vælge andre operativsystemer og hardwareplatforme. Jeg ved ikke engang, om Acrobat Reader kan køre på en Raspberry Pi - og det bør heller ikke være nødvendigt for mig at vide.

20
16. november 2012 kl. 19:39

Han siger OVER 99%, så du kan kun gisne om det præcise tal.

Og hvorfor er det at selv de mest banale udvekslinger af simple data skal gøres til så komplekse projekter. Hvis nu PDF-visningen var suppleret (eller erstattet) af en simpel ren tekst - linie for linie med alle tal og labels - og nogle blockquote-tags omkring, så kunne alle få deres data. Uanset platform - med eller uden sølvpapirshat.

13
16. november 2012 kl. 14:48

Tjahh jeg ved ikke om det er så tilgængeligt Når jeg vil hente Adobe Reader kan jeg under Linux vælge mellem en .deb, en .tar.bz2, en .bin og en rpm. Jeg har en virtuel Debian fordi jeg ikke vil have Java på min windows box så jeg henter en .deb

dpkg: error processing AdbeRdr9.5.1-1_i386linux_enu.deb (--install): package architecture (i386) does not match system (amd64) Errors were encountered while processing: AdbeRdr9.5.1-1_i386linux_enu.deb

hmm, var det mig der så forkert, nej der var kun en Linuxvariant. Nå, så tager jeg da bare en .tar.bz2, man skal ikke give op så let. Og joda, tjuhej, sudo ./INSTALL og så kører vi. Den kan bare ikke åbne? var det kun et browserplugin? Nå, ind på skats hjemmeside og nu kan jeg hente min forskudsopgørelse uden at skulle sætte breakpoints og den slags. Jeg vælger at den skal åbne i Adobe Reader i stedet for Xpdf. Der sker ingenting? Jeg har altså fået en pdf reader der kan godkendes af Skat men som ikke kan læse pdf. Jeg ved ikke helt hvad jeg kan bruge det til, så hellere det med et breakpoint i linie 138 /Jakob

12
16. november 2012 kl. 13:56

"Adobe Reader er bestemt ikke frit tilgængeligt. Det er gratis at hente og at bruge, men det er ikke frit tilgængeligt."

Det lyder nu ellers fint i tråd med min forestilling om betydningen af "frit tilgængeligt". Men fair nok, hvis man ikke mener, at det er "frit nok", før man kan hente kildekoden og compile den ind i sin Linux-kerne, hvis éns tid er til sligt...

Men, men... Hvorfor er det lige, at det er SKATs problem, at Microsoft i Windows 8 vælger at gemme et (forhåbentlig - jeg har ikke prøvet løsningen) HTTPS-overført dokument i en 'frit tilgængelig' (hov - dér var den igen) lokal cache?

Hvis man absolut vil 'beskytte' folk mod deres eget valg af et potentielt sikkerheds-udfordret, nyligt lanceret produkt (og jo, de har skam valgt det!), er det sg lige før, det ville være pænere at OS-sniffe og vise en advarsel...

11
16. november 2012 kl. 13:45

"Men vi er ikke ude i at diktere, at folk skal bruge noget, som ikke er frit tilgængeligt og gratis at downloade."

Adobe Reader er bestemt ikke frit tilgængeligt. Det er gratis at hente og at bruge, men det er ikke frit tilgængeligt.

10
16. november 2012 kl. 13:26

Måske kunne man spare 10-20% på it udvikling og drift hos skat. Det lader til at der er for mange ressourcer når man har tid til sådan noget javascript pjat.

God weekend!

9
16. november 2012 kl. 13:08

Hvorfor ikke bare en advarsel? Nej nej. Danskerne er for dumme til selv at varetage deres egen sikkerhed.

  • Den går fint i gennem på Chrome uden Adobe.
8
16. november 2012 kl. 12:49

Grunden til at benytte åbne standarder er vel lige akkurat, at man så ikke skal vide, hvilken software, der er i den anden ende - der skal bare benyttes software, som understøtter den valgte standard.

Dermed behøver Skat ikke bekymre sig om nye windows-versioner, det er brugerens opgave frit at vælge den ønskede software, og software-leverandørens (Microsoft, Apple, Adobe) opgave at understøtte standarderne.

7
16. november 2012 kl. 12:11

der er også et andet problem. Man kan ikke åbne skats forskudsregistrering på en maskine med 64 bit. Logger men på skats hjemmeside med internet explorer 32 bit, så går det meget lettere. Jeg tror ikke på, at der kun er så få henvendelser til skats support - der må være mange flere.

6
16. november 2012 kl. 11:53

Hvorfor evaluerer checks til windows 8 på min Ubuntu box?

5
16. november 2012 kl. 11:34

AT bruge et bestemt program man ikke selv har source koden til og mulighed for at bestemme over, som sikkerhed for noget som helst, er vist at betegne som naivt, grænsende til dumt.

4
16. november 2012 kl. 11:27

Er der en grund til, at skat ikke har valgt en form for onlinevisning af PDF dokumenterne?

Google mails onlinevisning af PDF'ere synes jeg virker helt fint, og har man brug for det, er det blot at trykke "Gem PDF lokalt"..

2
16. november 2012 kl. 11:12

Det er klart, at vi løbende overvejer, hvad der er af alternativer og gode idéer. De forslag, vi får, bliver løbende overvejet. Hvis vi oplever, at vi kan implementere dem, vil vi se, hvad vi kan gøre. Den løsning, vi har nu, oplever vi stadig som den bedste/mindst problematiske løsning.

Jeg finder det tankevækkende, at Søren Kjær ikke forholder sig til muligheden for, at SKAT.dk kunne præsentere en advarsel til brugerne om risikoen for datakompromittering på fælles computere i stedet for decideret at nægte brugeren adgang til hans egne data. Advarslen kunne give mulighed for, at brugeren efterfølgende kunne klikke "Okay - jeg kender til og accepterer risikoen. Vis mig nu bare den PDF i stedet for at bestemme, hvad jeg må og ikke må.".

Men vi er ikke ude i at diktere, at folk skal bruge noget, som ikke er frit tilgængeligt og gratis at downloade. Så vi vil fastholde, at vi ikke påfører folk nogle udgifter, men selvfølgeligt kan vi godt se, at det giver nogle ulemper.

Min tid er altså ikke gratis, så jeg vil nok mene, at jeg bliver påført udgifter ved at skulle spilde tid på at downloade, installere og efterfølgende fjerne en redundant PDF-læser, hver gang jeg vil have adgang til mine egne data hos SKAT.dk.

1
16. november 2012 kl. 11:06

Jeg finder det betænkeligt at SKAT ikke holder sig up-to-date mht. nyt kommende styresystemer især når det drejer sig om et styresystem som Windows, som hovedparten af danskerne bruger.

Når de danske skatteborgere i disse uger henter forskudsopgørelsen fra Skat.dk, og bliver mødt af kravet om at bruge Adobe Reader, skyldes det, at Skat først tæt på deadline opdagede, at Windows 8 i PDF-sammenhæng opfører sig anderledes end Windows 7.

Man må formøde udviklere og andet IT-folk fra SKAT har haft adgang til Windows 8 lige fra Beta versionerne og dermed har haft mulighed for at undersøge denne slags ting.

22
16. november 2012 kl. 22:04

Eh, skal Skat holde øje med alle mulige OS'er derude? Hvad med den næste Gentoo? Den mæste DragonFly?

Hvorfor ikke bare kode op mod standearderne og så lade brugerne bekymre sig om OS'et og andet klient software?