Skat bryder systematisk persondataloven

Skats EFI-system har i flere år krænket privatlivet for adskillige danskere ved automatisk at indhente personoplysninger på personer, hvor det ikke var nødvendigt og har dermed forbrudt sig systematisk mod persondataloven.

Statens advokat, Kammeradvokaten, har i en analyse af de juridiske aspekter af Skats fælles inddrivelsessystem EFI fundet, at det fordyrede offentlige it-system forbryder sig mod mange aspekter af dansk lovgivning.

Onsdag kan Berlingske, der har adgang til analysen, så berette, at EFI også systematisk har krænket privatlivet hos en række danskere ved ukritisk at indhente oplysninger om privatøkonomien hos en lang række danskere, som slet ikke skylder penge til myndigheden. Det er ifølge Kammeradvokaten i strid med persondataloven

Læs også: Kammeradvokaten: Dele af EFI-systemet er direkte ulovlige

Systemet er sat op til løbende at indhente oplysninger fra en række øvrige myndigheder og offentlige registre om skyldneres private forhold for at kunne beregne, om de er i stand til at betale af på deres gæld til det offentlige.

Problemet er, at EFI ikke sletter skyldnere, når gælden er betalt af eller forældet, så de løbende økonomiske oplysninger bliver fortsat indhentet og gemt i Skats databaser.

Læs også: ITU-professor støtter DF-forslag om it-havarikommission

EFI registrerer også løbende om tidligere skyldnere modtager børnefamilieydelse og indhenter i den forbindelse data om ‘kundens barn og barnets anden forælders folkeregisteradresse’, skriver Kammeradvokaten ifølge Berlingske.

Det betyder altså at både børn og voksne, der potentielt set aldrig har skyldt det offentlige en krone, heller ikke kan se sig fri for at blive registreret i systemet.

Læs også: Skat opruster for at redde kriseramt it-system til 600 mio. kr.

Ifølge Kammeradvokaten er indsamlingen i strid med persondataloven, da den sker efter et ‘nice-to-have’-princip og ikke følger grundpræmissen om at opbevare så få data om borgerne som muligt.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er opmærksom på de omfattende retslige problemer, som de seneste dage er kommet frem om systemet, og fortæller til Berlingske, at funktionaliteten omkring den automatiske indsamling tirsdag blev lukket ned hos Skat.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Per Hertz

Hvorfor er det, at man sætter Kammeradvokaten til at gøre Datatilsynets job?

Det tror jeg heller ikke han er sat til - men under arbejdet med at lave "en analyse af de juridiske aspekter af Skats fælles inddrivelsessystem EFI" har han nok også set dette tilfælde med persondataloven.

Datatilsynet har ingen magtmidler overfor offentlige institutioner, som bryder persondataloven - det kan ikke udskrive bøder, foretage politianmeldelser eller på anden måde end ved henstillinger at forsøge at ændre den ulovlige praksis. Om kammeradvokaten har sådanne muligheder, ved jeg ikke, men det er givet, at hans analyse af de juridiske aspekter vil have lovgivers udelte interesse.

  • 1
  • 0
#5 Bjarne Nielsen

Om kammeradvokaten har sådanne muligheder, ved jeg ikke, men det er givet, at hans analyse af de juridiske aspekter vil have lovgivers udelte interesse.

Det ville overraske og bekymre mig uhyre meget, hvis Kammeradvokaten kan andet end at udtrykke bekymring, og i grelle tilfælde med fremhævet skrift. Så der er der ingen forskel på de to.

Men Kammeradvokaten er, i modsætning til Datatilsynet, et privat firma, har næppe samme erfaring med IT som Datatilsynet, og arbejder sandsynligvis til en helt anden timeløn.

Det sagt, så har du helt sikkert ret. Mens Datatilsynet vist mest betragtes som en irriterende lille flue, som man ikke kan få ram på, ikke kan få lukket ud, og ikke kan lykkedes med at udsulte, og derfor gør sit bedste for at ignorere, så føler man sig helt sikkert tvunget til øjeblikkelig handling, hvis Kammeradvokaten vælger at løfte et øjenbryn eller at rømme sig.

Jeg synes stadig at det er helt forkert, at vi skal se Kammeradvokaten på Datatilsynets område. Det er godt, at det endelig fik opmærksomhed, men det bekymrer mig uhyre, at den almindelige kontrol tydeligvis har fejlet. Og med al respekt for Kammeradvokatens juridiske kompetencer, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvad Datatilsynet kunne have fundet, hvis de havde fået lov både at stille spørgsmålene, og få svarene.

  • 3
  • 0
#6 Ole Conradsen

Hvorfor er det først efter det er konstateret, at der måske er blevt udbetalt store beløb til udenlandske ationærer på et usikkert grundlag at der opstartes en vurdering af Skats systemer og processer? EFI har jo været i drift et stykke tid og det er vel naturligt at der foretages en evalureing efter en opstarts periode? Det samme kunne jo anbefales for andre systemer , rejsekortet f.eks. Efter idriftsættele af systemer ville det være hensigtsmæssiget at gennemføre evalueringer, Hvad gik godt, Hvad kunne være lavet bedre, og kan der evt. laves en Version 2. med bedre funktionalitet for en lav pris?

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere