Skat beskyldes for sløseri med personlige data

Stærkt personlige data er for nemme at finde for uvedkommende via Skats digitale løsninger, vurderer Datatilsynet. Via firma-adgang kan medarbejdere læse om hinandens indkomst. Skat afviser kritikken.

Når en virksomhed skal indberette til Skat, kan det i dag ske via nettet med en tast-selv-kode. Men da den samme kode bruges til mange opgaver, er det nemt at misbruge, advarer Datatilsynet i en redegørelse. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Med koden i hånden kan medarbejdere således få adgang til oplysninger om, hvad andre i firmaet tjener eller hvilke fradrag, de får. Og det vil være svært at spore gerningsmanden, fordi der kun er én kode, lyder kritikken. Samlet set mener Datatilsynet, at Skat er på kant med persondataloven med E-indkomst-systemet, der bruges til indberetningerne.

Hos Skat mener vicedirektør Richard Hanlov ikke, at problemet er så stort og kalder det at skyde gråspurve med kanoner.

»Vi tror, at virksomhederne kan håndtere problemet, hvis de stoler på medarbejderne og har regler for, hvilke oplysninger man som medarbejder må kigge på ? og hvilke man ikke må kigge på,« siger han til avisen.

Er en virksomhed usikker på, om adgangen til E-indkomst bliver misbrugt, kan de altid skifte fra tast-selv-koderne til digital signatur, som er personlig for hver medarbejder.

Når den nye version af digital signatur kommer på gaden og vinder udbredelse, vil Skat udfase tast-selv-koderne og kun tillade logon med den mere sikre digitale signatur, tilføjer vicedirektøren, der ikke vil ændre noget ved systemerne nu.

Datatilsynet har ikke kendskab til misbrug af indberetningssystemet hos Skat, men frygter at det kan forekomme.

Kritikken af Skats indberetningsløsning støttes af Dansk Arbejdsgiverforening og branchefællesskabet ITEK under Dansk Industri. Her får systemet skudsmålet »dybt utilfredsstillende«.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

Nu kommer det ikke som en overraskelse at Datatilsynet som sædvanligt ikke er i nærheden af at dække deres opgaver.

De fokuserer på en lille detaljer i kanten, mens hele grundsystemet er en katastrofe.

Den massive og totalt unødvendige risikokoncentration som SKAT står for er datasikkerhedsmæssigt ren potemkim - en påstand om formål uden andet en kulisser og sikkert forfald.

Det er meningsløst og ren planøkonomi at SKAT skal ligge sig som man-in-the-middle for din kommunikation med din arbejdsgiver. Du kan kun se hvad arbejdsgiveren har indberettet til SKAT og dermed har man sakbt et misfoster som kun kan forbryde sig maksimalt mod alle demokratiske principper.

Samtidig er det ikke overraskende at obserere den arrogance som Foarlvatning ligger for dagen.

"Skidt med at vi ikke har styr på sikkerheden - I kan jo bare lave en policy"

"Og iøvrigt planlægger vi at tvinger alle borgere over på den ulovlige og desideret sikkerhedsundgravende DanId."

Der er øjensynlig ingen bund i hvor langt centraladministrationen vil gå i deres kontrol og overvågningsstrategi på samfundets og velfærdens bekostning.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere