Skat beholder 30.604 danskeres penge: De har ingen NemKonto

30.604 danskere får i år ingen check med overskydende skat, før de opgiver en NemKonto til skattefar.

De danskere, der skal have penge tilbage fra Skat, får i disse dage overført pengene til den bankkonto, de har valgt som deres NemKonto. Men det mangler 30.604 danskere stadig at gøre. Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen ifølge en pressemeddelelse.

Danskere, som ikke har oplyst et kontonummer til det offentlige NemKonto, har tidligere fået restskat udbetalt på en check, men i år vil de 30.604 danskere i stedet få et brev fra Skat.

I brevet står der, at man fremover skal registrere sig med NemKonto for at få pengene udbetalt.

Indtil de sidste danskere har registreret sig, vil pengene stå på en særlig ventekonto. Ifølge Digitaliseringsstyrelsen er det også en bedre løsning for borgerne, der ikke har haft NemKonto, fordi pengene på kontoen ikke bliver forældet i modsætning til en check.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen forventer den offentlige sektor at kunne spare op mod 30 millioner kroner om året ved at bruge NemKonto og den særlige ventekonto.

Penge tilbage i skat på din NemKonto

I slutningen af marts måned udbetaler SKAT overskydende skat for 2011. 30.604 af de glade modtagere vil skulle registrere sig med en NemKonto for at få udbetalt pengene og slippe for køen i banken.

99 % af danskerne har allerede en NemKonto og vil nemt og sikkert få pengene sat ind her. De få borgere, som ikke har en NemKonto vil i år for første gang ikke modtage en check, men vil i stedet få et brev. I brevet vil der stå, at man fremover skal registrere en NemKonto for at få fx restskat udbetalt direkte til kontoen.

Brevene er en del af en ny ’ventekonto’ som udbygger NemKonto-systemet. Løsningen som fremover afløser checks og kontanter fra det offentlige har flere fordele, og forventningen er dermed, at få resten af de få borgere og virksomheder, der ikke i dag har en NemKonto med i ordningen:

 • Så snart man registrerer sin NemKonto vil alle udbetalinger, som står på ventekontoen blive overført automatisk i løbet af få dage.
 • Man undgår at checken går tabt i posten og undgår at stå i kø i banken.
 • Hvis du glemmer, at få registreret en NemKonto, vil pengene blive stående på ventekontoen og bliver ikke forældet som en check.
 • Så snart du har fået registreret en gyldig NemKonto, vil alle fremtidige betalinger til dig, fra det offentlige, blive sendt direkte til den konto du ønsker.

For de myndigheder som nu kan bruge ventekontoen frem for at sende checks, er der også fordele, i form af besparelser på administration

Fakta

Hvis du ikke allerede har en NemKonto, kan du hurtigt og enkelt registrere denne på www.nemkonto.dk ved hjælp af NemID. Husk at have konto- og registreringsnummer klar. Her kan du også få svar på andre spørgsmål om NemKonto og den nye ventekonto.

Med indførslen af en ventekonto i NemKonto lanceres der et alternativ til checkudbetalinger for de offentlige myndigheder, som er langt mindre administrativ tungt. Når de fremover forsøger, at udbetale penge til en borger eller virksomhed, der ikke har en aktiv NemKonto, vil udbetalingen blive indsat på ventekontoen, som Digitaliseringsstyrelsen administrerer. Og systemet vil herefter sende et brev til modtageren om, at der ligger en udbetaling på ventekontoen, der vil blive udbetalt, når der registreres en NemKonto.

I første omgang er det kun SKAT der anvender ventekontoen. 30.604 danskere vil i slutningen af marts modtage et brev i stedet for en check fra SKAT, når der udbetales overskydende skat for 2011.

Ventekontoen vil give den offentlige sektor besparelser på administration på op imod 30 millioner kroner årligt. Løsningen er udviklet i samarbejde med IT-virksomheden KMD, som er leverandør af NemKonto.

Mere information

Kontakt undertegnede:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (40)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Carsten Stenberg

Nej, der står faktisk direkte "Ventekontoen", hvilket vel ikke omfatter skatteborgere, som har opgivet en NemKonto !?

At det så kan være den samlede besparelse ved brug af NemKonto virker meget rimelig, og at en eller anden pressemedarbejder nok ikke er klar over forskellen ;-)

 • 0
 • 1
Knud Larsen

Den sædvanlige arrogante måde at behandle borgerne på.
Igen et eksempël på diskriminering af et mindretal.
Der kan være væsentlige grunde til, at disse borgere ikke har fået en NemID konto. Mange instanser inden for pension og forsikring anvender det fortsat heller ikke. Så Skat er igen for tidligt ude med sin tvangsstyring. Undskyldninger duer ikke!

 • 1
 • 14
Keld Simonsen

En nemkonto har ikke nødvendigvis noget med nemid at gøre. En nemkonto er blot et kontonummer registreret i en dansk bank, som de offentlige myndigheder så har registreret på dit CPR-nummer. Du kan sagtens i Danmark have en bankkonto, hvor du ikke har netbank - og dermed krav om nemid. Min gamle mor har det i mange af de førende banker. Og man kan iøvrigt have netbank uden nemid, bl.a. i JAK-andelskasserne.

Men man kan da stadig klage over hjemmelen, hvis den ikke er lovfæstet.

 • 14
 • 0
Carsten Stenberg

I pressemeddelsens sidste afsnit står der;
"Ventekontoen vil give den offentlige sektor besparelser på administration på op imod 30 millioner kroner årligt."

Formulering:
"Ifølge Digitaliseringsstyrelsen forventer den offentlige sektor at kunne spare op mod 30 millioner kroner om året ved at bruge NemKonto og den særlige ventekonto"
må være Version2´s tolkning, men måske de kan svarer på dette ?

PS.:
At knapt 1% af skatteborgerne ikke har opgivet en NemKonto er forøvrigt ganske forventeligt, og det bør være et krav til offentlige IT-løsninger, at der også tages hånd om borgerne, der af en eller anden grund ikke opfylder nogle tekniske krav.

 • 2
 • 1
Christian Nobel

Det morsomme med "Nem konto" begrebet er at det såmænd bare er ens standard konto der har fået påhægtet "Nem" prædikatet.

Det "nemme" består nemlig i, at i stedet for at man over for det offentlige fortæller dem at hin eller denne konto er min standard konto hvor jeg gerne vil have penge indbetalt på, så skal man via diverse bureakrati bede banken om at oplyse det offentlige om hvilken en af ens standardkonti man gerne vil benytte som "Nem konto".

Så fortolkningen af "nem" er en helt speciel dansk manøvre der sikkert ville vække afgrundsdyb misundelse i andre lande - Nordkorea f.eks.

 • 4
 • 5
Gert Madsen

Yes.

Og så får man en sammenkobling af CPR- og konto-nummer.

Mit elselskab bad om CPR-nummer for at tilbageføre overskydende penge.
Jeg skrev at jeg gerne skulle levere dem et kontonummer de kunne sætte pengene ind på. Og at det var en væsentlig mindre exponering af mine personlige oplysninger end CPR-nummeret.

Og selvfølgelig modtog jeg et afgrundsdybt arrogant svar.
Jeg nøjedes så med at konkludere at de åbenbart foretrak at sende en check.

 • 5
 • 1
Peter Warholm

Problemet er at man kan godt bruge sådan sanktioner mod feks. ens elselskab, men mod 'det offentligt' kan man intet.
Det hjælper ikke engang at stem på et andet parti, fordi 'systemet' retter dem også ind...

 • 2
 • 0
Rene Lauridsen

jeg er efterhånden led og ked af den måde tingene fungerer på i Danmark. men som Peter siger er vi fanget i et absurd cirkus hvor partierne på skift "har magten" men intet ændrer sig. Det er hele tiden den samme suppe af gribbe der lever af os, som parasitter

 • 2
 • 0
Esben Madsen

Og så får man en sammenkobling af CPR- og konto-nummer.


Vil du hermed påstå at du har danske bankkonti der ikke er koblet til dit CPR-nummer? det har jeg svært ved at tro... og i fald du har, så er der nogle banker der ikke overholder dansk lovgivning... en given konto skal altid kunne henføres til et specifikt CPR-nummer (eller CVR)... til gengæld er det som standard ikke muligt at slå op på dit CPR/CVR og få en liste over alle dine konti - og derfor er nem-konto oprettet... og den er svjv. allerede et lovgivningsmæssigt krav i fald du vil modtage offentlige ydelser/støtte...

 • 3
 • 0
Carsten Stenberg

Gert Madsen's utilfredshed begrundes så vidt jeg kan se ved at han skal opgive sit CPRnr til trediepart, der bruger NemKonto til at finde bankkonto istedet for blot at registerer kundens bankkonto.

Hvis CPRnr iøvrigt ikke er nødvendig for kunde/leverandør-relationen, mener jeg også det er en uskik.

Forøvrigt må krav om CPRnr eller CVRnr til bankkonti, kun gælde personer/firmaer som er omfattet at indberetningspligt ift den danske stat.

 • 0
 • 0
Steen Thomassen

@Gert
NemKonto udlevere ikke kontonummer til andre end til de banker som skal håndtere transaktionen. Så det gode ved dette system er at færre skal håndtere kontooplysninger.

Eller kunne det være en ide at tilknytte et alternativ id til nemkontoen, så evt. private virksomheder kan indsætte penge uden at bruge et cpr-nummer.

 • 1
 • 0
Gert Madsen

Tak for info, Steen.
Det vidste jeg ikke.

Men som det fungerer nu, så foretrækker jeg at udlevere kontonummer frem CPR.

At udlevere CPR istedet, virker som at hoppe i havet for at undgå at blive våd af regnen.

 • 2
 • 0
Esben Madsen

Generelt er det store problem at CPR betragtes som noget hemmeligt og derfor godtages som en "sikkerhed" for at du er dig og at indehaveren af dit CPR implicit må have fået dit samtykke... Reelt bør CPR ikke betragtes som andet end en unik ID der peger på dig (der er trods alt flere her i landet der hedder Gert Madsen, men ikke flere der har dit CPR)...

 • 3
 • 1
Stefan Svensson

Hvorfor er det pludselig en konspiration og en pinsel for de danske borgere?

SKAT sparer 30 mil. på nemkonto. Hvor meget tror du hele staten sparer?

Overskydende skat er engang om måneden, men de fleste offentlige ydelse er månedsvis.

Men selvfølgelig er det vigtigere at "beskytte" sit tophemmelige id nummer. Hver gang en dansker får tildelt et CPR-nummer, fødes der en ny James Bond..

 • 2
 • 3
Jan Larsen

Der er intet lavet om i loven, det er bare alt "bøvlet" der er sparet på.

Det som der sparer penge nu er, myndigheder ikke får tilbageført penge, på grund af banker og filialer lukker. Når myndigheden modtog disse udbetalinger retur, havde de pligt til at fremsøge personerne og forsøge at udbetale pengene, selvom de fleste "forsvundne" oprettede en ny nemkonto indenfor et par dage.

Er du forsvundet helt og kommer du aldrig tilbage, bliver pengene udbetalt til boet og dermed arvingerne.

Fremover sparer myndighederne alt bøvlet for pengene står på en konto og der er en funktion der leder efter "forsvundne" cpr-numre, når cpr-nummeret bliver indtastet i databasen igen, sender systemet pengene til den tilhørende konto.

Taberne er bankrøvere, der kan have svært ved at oprette en bankkonto. Men de kan stadig få udbetalt deres tilgodehavende i de (3 eller 4) største danske byer.

 • 0
 • 0
Gert Madsen

SKAT sparer 30 mil. på nemkonto

Det er så den totale forventede besparelse.

Og der står ikke i forhold til hvad. Det er jo ikke længe siden man fik overskydende skat på en check. Det koster, men er som sådan ikke afhængig af nemkonto.

Skat har i forvejen information om kontonummer og CPR, så der er som sådan ikke nogen problemer der. Men den sammenhæng skal principielt set findes så få steder som muligt, ligesom adgang til et kontonummer ikke behøver etablering af et specielt system som Nemkonto.

Og så er vi vist tilbage igen ved kommentarerne der startede denne tråd.

 • 0
 • 1
Esben Madsen

Skat har i forvejen information om kontonummer og CPR


har de det? jeg ved ikke om det er tilfældet, men den logiske konstruktion i mit hovede er at hver bank indberetter til skat at "dette CPR har i alt x kr værdi og har haft renteindtægter og udgifter for y kr hos os" uden at give detaljer om kontonumre og aftaler...

Personligt synes jeg i øvrigt det er praktisk nok kun at skulle opdatere mit kontonummer en gang, hvis jeg skifter bank... hvad er der i øvrigt ved kontonummeret der skulle være så farligt at have fuldt offentligt koblet til din (unikke) person? det eneste jeg kan se er at det afslører hvilken bank du har lavet en aftale med...

 • 1
 • 0
Jan Lunddal Larsen

Så Skat skal gætte sig frem til hvilken konto de skal benytte?

Derudover er oplysningerne fra sidste skatteår samt at der er kontonumre til konti, der ikke nødvendigvis kan sættes penge ind på/hæves fra.

Og hvad hvis man skifter bank ingen årsopgørelsen er klar?

 • 0
 • 0
Steen Thomassen

@Jan
Dem som bliver ramt af ordningen med ventekonto er unge, som første gang skal have penge tilbage i skat. Så det er kun et spørgsmål at få deres konto registret for fremtiden. Og det ser ud til at skat ikke ved hvad for en type konto det er, når de får indberetningen fra pengeinstitutterne.

 • 0
 • 0
Hans Schou

Indtil de sidste danskere har registreret sig, vil pengene stå på en særlig ventekonto.

Udemærket. Det samme burde ske med dem der ikke ansøger om at få udbetalt de feriepenge de har optjent.

Det er kun 20mio. kr. om året, men alligevel. De burde altid tilfalde dem der har optjent dem, og ikke nogen andre.

 • 1
 • 0
Esben Madsen

Skat skal bare have oplyst hvilken konto det skal ind på.
Det behøver man da ikke oprette noget specielt bureaukrati omkring.


og det samme skal kommunens forskellige afdelinger, su-styrelsen, ATP, offentlige arbejdsgivere og hvilke offentlig myndigheder der ellers kunne forestilles at ville udbetale penge til dig... og når du skifter bank skal du lige huske alle de steder du i tidens løb har oplyst dit kontonummer... jeg er nu meget godt tilfreds med kun at skulle ændre det et sted... og at mit forsikringsselskab, elselskab m.fl. (som alligevel skal kende mit CPR-nummer) også kan finde ud af at bruge det synes jeg da bare er super...
Desuden, i forhold til hvad google m.fl. ved om mig, så er privacy-issues ved nemkonto da godt nok småting - og her har man endda mulighed for at se hvad hvem ved om en via registerindsigt...

 • 3
 • 0
Jesper Lund

[...] og at mit forsikringsselskab, elselskab m.fl. (som alligevel skal kende mit CPR-nummer) også kan finde ud af at bruge det synes jeg da bare er super...

Hvorfor skal de alligevel kende dit CPR nummer?

Jeg har meget svært ved at se fornuften i at mit CPR nummer nu også skal være mit bankkonto nummer (og indgangen til 117 andre ting). Det problem som Nemkonto prøver at løse kunne løses meget bedre på andre måder. Men Nemkonto er lavet af "the usual suspects" der kun kan tænke i CPR nummer, og så bliver resultatet derefter..

 • 2
 • 3
Jan Larsen

Undskyld det meget sene svar.
Besparelserne blev udregnet til
ca. 12 mill til Skat
ca. 8 millioner til ATP
Resten, ca. 10 millioner til alle øvrige offentlige udbetalere, herunder kommuner og offentlige arbejdsgivere.

Besparelsen kommer af, folk ikke mere skal efterlyses i Statstidende, hvilket kostede en mindre formue og langt hovedparten af folk, der blev efterlyst fik en Nemkonto få dage efter efterlysningen.
Dette blev lavet i tiden efter Amagerbanken og Roskilde Banks krak, men disse krak er ikke med i beregningerne.

En fordel ved løsningen er, bliver en forsvundet person erklæret død (det kan man blive efter 20 år), vil de efterladte få udbetalt afdødes tilgodehavende. Da en "bobestyrer" vil lave en NemKonto i afdødes navn, for at afslutte alle økonomiske mellemværender.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere