Skat-ansattes dom over it-system: Ubrugeligt

31. oktober 2013 kl. 06:273
Et it-system skulle have gjort Skats inddrivelse af gæld mere effektivt, men medarbejderne finder indtil videre systemet ubrugeligt. Skat afviser kritikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

I september begyndte Skat at implementere det længe ventede og meget omkostningsrige it-system EFI, som skulle effektivisere inddrivelsen af skatterestancer rundt omkring i Danmark. Indkøringsfasen skulle have varet en måned, men der er snart gået to, og medarbejderne er alt andet end tilfredse, skriver Politiken.

»Det er ikke oppe at køre, og det kan ikke det, det skulle. Der er ting, der ligger stille, og reelt kan man ikke arbejde i systemet lige nu. I øjeblikket inddriver vi ikke ret meget, og den smule vi gør, det gør vi manuelt. Alt er relativt, men vi ligger ret stille lige nu,« siger Lene Höilund, formand for inddrivelsesudvalget i Dansk Told & Skatteforbund, til Politiken.

Politiken har talt med flere medarbejdere, der uafhængigt af hinanden brokker sig over systemets kvalitet. Kritikken går blandt andet på, at systemet ikke virker færdigudviklet og en kalder det endda for en ‘babyudgave’.

Der skulle blandt andet være problemer med at logge af og på systemet samt en frygt for, at systemet ville kollapse, hvis for mange medarbejdere anvendte det på samme tid. Alt i alt lyder medarbejdernes dom, at systemet ganske enkelt har for mange mangler i forhold til sin primære funktionalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De forskellige kritikpunkter kan Skat dog slet ikke genkende.

Version2 har talt med Skats direktør for inddrivelse, Jens Sørensen, som afviser, at der skulle være problemer med det nye it-system. Det bliver taget i brug lidt efter lidt, helt efter den plan for trinvis implementering, der blev lagt fra starten af, fortæller han.

»Jeg synes, det er forkert at sige, at vi ikke inddriver noget i øjeblikket. Vi inddriver en halv milliard kroner om måneden, og det tal forventer vi vil stige,« siger Jens Sørensen til Version2.

Medarbejdernes kritik af, at de ikke kan logge på, og at der ikke må være for mange brugere på systemerne, afviser han også.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er ikke nogen brugere, som skal bruge systemet, som ikke må logge på. Vi er nu oppe på, at alle inddrivelsesmedarbejdere har adgang,« siger han.

Det var hele tiden planen, at det seks år forsinkede system skulle tages i brug trinvist, for at være sikker på, at alt gik godt, lyder forklaringen.

»Det er et meget komplekst it-system, som skal håndtere mere end 20 millioner forskellige fordringer (gældsposter, red.). Og det er rigtig vigtigt, at vi har høj sikkerhed, når vi sætter i gang. Vi har på intet tidspunkt sagt, at systemet var fuldt implementeret efter fire uger,« siger Jens Sørensen til Version2.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
14. februar 2014 kl. 12:02

Det virker til at medarbejderne har noget højere forventninger til systemet end direktøren - selvom der er tale om trinvis idriftsættelse. Manglende forståelse for it, mangelfuld udført kommunikationsopgave, opbrugt tålmodighed efter seks års forsinkelse eller andre årsager?

På den anden side er der vel også den mulighed at systemet reelt er noget skrammel. Vi kan jo desværre ikke benægte, at det er sket før.

3
14. februar 2014 kl. 15:04

Det virker til at medarbejderne har noget højere forventninger til systemet end direktøren - selvom der er tale om trinvis idriftsættelse. Manglende forståelse for it, mangelfuld udført kommunikationsopgave, opbrugt tålmodighed efter seks års forsinkelse eller andre årsager?

Men er det ikke det sedvanlige ? Jeg har den luksus at have IT kompetent ledelse men når man lytter til diverse historier hos andre så lader det til at ledelsen, brugerne, leverandøren og IT-afd. har hver sin opfattelse af hvordan tingene burde være. Det er tragikomisk... er det bedre at have et bundsolidt system som kan køre i årevis uden problemer men med lidt mindre sexet GUI eller er det bedre at have et system med sexappeal som en Ferrari men som kører som en Skoda fra 1980 ?

1
31. oktober 2013 kl. 08:45

Det er da rart at høre, at det ikke er en Big Bang tilgang denne gang.

Jeg forstår ikke, at medarbejderne kalder det ufærdigt og en "baby" udgave, når det er meldt ud, at der bliver sat i drift af flere omgange?

Det er vel helt forventeligt?