Skat afviser løn-svipser i eIndkomst

Skat mener ikke, der er noget nyt ved, at ansatte med adgang til tastselv service potentielt også kan se virksomhedens lønudgifter. Pandoras æske er åbnet, raser HTS.

I forgårs kunne HTS-medlemsbladet 7Døgn berette, at alle virksomhedsansatte med adgang til Skats tastselv service også kunne se lønomkostninger for eksempelvis virksomhedsledelsen.

Det fik Dansk Industri til at efterlyse en rollebaseret adgang til systemet. Fagchef i Skat Richard Hanlov peger imidlertid på, at en sådan rollebaseret adgang kan opnås, hvis blot virksomhederne benytter administrative SE-numre.

Det betyder, at virksomhedsansatte kan inddeles efter løngrupper under de administrative numre. Fremgangsmåden kan kombineres med digital signatur i stedet for tastselv-koder, hvilket betyder, at en ansat med adgang til eksempelvis momsindberetningsdelen af tastselv servicen ikke også får adgang til eIndkomst.

Richard Hanlov undrer sig dog generelt over, at arbejdsgiverne først nu finder det bekymrende, at ansatte med adgang til tastselv erhverv ? som servicen hedder ? kan se lønomkostninger, hvis ikke virksomheden har dækket sig ind med digital signatur og administrative se-numre.

Richard Hanlov henviser til, at det også før eIndkomst har været muligt for ansatte i de virksomheder, der har benyttet tastselv erhverv til lønindberetninger at se alle lønomkostninger på årsbasis, hvis altså ikke virksomheden har brugt eksempelvis digital signatur.

»Der er ikke noget nyt i det her problem, hvis man skal kalde det et problem,« siger Richard Hanlov.

Tiltro til medarbejderne

Han er desuden forundret over, at virksomhederne uddeler tastselv adgang til medarbejdere, hvis ikke virksomhederne også har tiltro til, at de samme medarbejdere ikke misbruger adgangen til at se fortrolige lønoplysninger.

»Det er jo nøjagtigt det samme med koden til pengeskabet, den giver man jo heller ikke bare ud til Gud og hver mand. Og hvis man giver den ud til medarbejdere, så får de at vide, i hvilke tilfælde, de må bruge den. Og så går man da selvfølgeligt ud fra, at det er der, de bruger den,« siger Richard Hanlov.

I arbejdsgiverorganisationen HTS har man ikke meget til overs for den argumentation. Afdelingschef i HTS Henrik Friis påpeger, at virksomhederne de fleste virksomheder ikke har været bevidste om, at adgangsnøglen til momsindberetning også giver adgang til lønoplysninger efter det obligatoriske skifte til eIndkomst 1. januar 2008.

»Det har jo været frivilligt. Nu får du jo alle dem med, som ikke før har brugt hverken letløn, tastselv eller eIndkomst i 2007, og det er jo langt hovedparten,« siger Henrik Friis, som heller ikke mener, at løsningen med administrative SE-numre er gangbar, fordi den giver en masse administration for virksomhederne.

»Det giver en forfærdelig masse rod. Det er ikke nogen let løsning at splitte virksomheden op i flere se-numre,« siger han.

Skaden er sket
Henrik Friis savner, at Skat på forhånd havde gjort virksomhederne opmærksomme på, at ansatte med adgang til eksempelvis momsindberetning med den obligatoriske overgang til eIndkomst også ville få adgang til lønoplysninger. Men nu er skaden sket, vurderer han.

»Problemet er, at det her er så ekstremt følsomt. Når først der er lukket op for Pandoras æske, så er den utrolig svær at lukke igen,« siger Henrik Friis og tilføjer:

»Det er evident alvorligt, at det her er sket. Hvis virksomhederne havde vist bedre, så havde de heller ikke ladet hvem som helst gå ind og indberette eksempelvis momsen, men de vidste det ikke,? siger Henrik Friis.

Information under kritik

I den forbindelse oplyser Skat, at man i starten af januar gjorde opmærksom på, at situationen kunne opstå på Skats hjemmeside under eIndkomst. Skat oplyser desuden, at Skat på tastselv erhverv gennem længere tid har oplyst om, at den nuværende situation i forhold til lønoplysningerne kunne opstå.

Henrik Friis mener ikke, at Skat tidsnok har gjort opmærksom på de eventuelle problemer i forhold til lønoplysningerne. Han henviser til, at det ikke er godt nok, at det kun er de virksomheder, der har brugt tastselv erhverv, der gennem længere tid har fået nys om problematikken. Og oplysningen på eIndkomst siden, som dukkede op i starten af januar, kom desuden alt for sent, mener altså Henrik Friis.

»Skat reagerede først, da vi gennem længere tid havde råbt højt om problematikken. Og da de endelig lagde det på eIndkomst-siden, så var skaden jo allerede sket,« siger Henrik Friis med henvisning til de virksomheder, der indberetter løn eksempelvis hver fjortende dag og altså ikke nødvendigvis sidst i en måned.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere