Skat åbner for massemails på Digital Post

24. november 2014 kl. 13:133
Flere it-eksperter har kritiseret Skat for at sende mail til borgere, der er meget nemme at efterligne for it-kriminelle. Nu åbner myndigheden for at bruge Digital Post i stedet, men kun til borgere der beder om det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selvom en mail om forskudsopgørelsen i den sidste tid har tikket ind hos danskernes mail-indbakker, er der grund til at være meget varsom med elektroniske beskeder fra Skat. It-kriminelle har gentagne gange vist, at det er nemt at lave mail, der ligner en ægte Skat-besked på en prik.

Nu åbner Skat for, at myndighedens mails kan sendes ud på en mere sikker måde via Digital Post. Det skriver Politiken.

Foreløbigt er det dog kun borgere, der beder om det, som vil modtage post den vej, lyder det fra myndigheden. Medmindre at borgeren slet ikke er tilmeldt nogen notifikationsordning – i så fald vil der fra foråret komme besked fra Skat via Digital Post.

Som Version2 kunne berette i sidste uge, langer flere eksperter ud efter Skat for at gøre det alt for vanskeligt for borgerne og alt for let for de kriminelle, når der sendes mail ud til borgerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den typiske borger vil ikke kunne se forskel på, om det er en phishing-mail eller en rigtig mail. Og det kan man lige så godt undgå,« sagde formand for Rådet for Digital Sikkerhed Birgitte Kofod Olsen til Version2 i den forbindelse.

Phishing-angreb er lettere at spotte for borgere, hvis man ved, at al legitim kommunikation fra myndigheden kommer via Digital Post.

Skatteminister Benny Engelbrecht vil ikke vurdere Skats sikkerhed, men han ser debatten som en god ting for myndigheden.

»Jeg vil ikke gå ind i en teknisk vurdering af, om det nu er en god eller dårlig idé at sende mails ud til borgerne med links. Det må Skats it-folk selv svare på. Men omkring kritikken af Skat vil jeg gerne sige, at det er godt, at mange eksperter kommer med gode råd til Skat om, hvordan de skal forholde sig til sikkerheden. Det kan få Skat til holde sig oppe på tæerne«, siger ministeren til Politiken.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
24. november 2014 kl. 16:07

Personligt syntes jeg overhovedet ikke om e-boks, alt lige fra brugervenlighed, til login, til at "staten" må ændre i posten efter de er modtaget i min indbakke osv.. Meeen, selv jeg som "professionel" IT bruger, har nogle gang svært ved lige at gennemskue om det er phishing eller ej, hvilket jo betyder aldrig tryk på et link, men altid direkte skat.dk i en browser..

Når det nu er sagt, så i total mangel på bedre, så er det vel en okay ide. Det ville være en fantastisk ide, hvis man så åbnede e-boks både som åben kode og/eller at flere forskellige udbydere fik lov til at byde ind og man så kunne vælge den udbyder man "stoler" mest på eller den der har den bedste service/brugervenlighed.

Just me 2 cent..

Esben

1
24. november 2014 kl. 15:10

"men kun til borgere der beder om det.". Det bør være omvendt, man skal aktivt fravælge post fra Skat i stedet for et tilvalg.