Skat: 4 år og 100 mio. kr. sat af til kontrolleret nedlukning af skandaleramt it-system

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Mens Skats skandaleramte EFI-system pilles fra hinanden, er dele af det nødt til at køre videre. Driften kan koste op mod 100 millioner kroner.

Skats system til inddrivelse af danskernes gæld til offentlige, EFI, blev sat på standby i august 2015 og efterfølgende blev det besluttet at skrotte systemet. Det bliver imidlertid ingen let opgave, fordi der samtidig skal udvikles et midlertidigt system, som kan erstatte EFI.

Derfor skal EFI pilles fra hinanden, men dele af systemet skal køre videre, mens der altså i en periode bliver udviklet midlertidige erstatninger. Først derefter vil Skat tage stilling til en permanent erstatning for EFI.

Alene dekommissioneringen af EFI kan komme til at koste mellem 50 og 100 millioner kroner og vare fire år. Det fremgår af et udbud fra Skat.

Egenudviklede komponenter til midlertidig drift

Udbuddet omfatter driften af EFI og nogle tilhørende komponenter i debitormotorsystemet DMI og flere egenudviklede komponenter. Driften skal foregå parallelt med, at der bliver udviklet en midlertidig erstatning for EFI.

»Den gradvise udvikling af Interim-løsningen vil betyde, at SKAT i en periode, frem til Interim-løsningen bliver et fuldt funktionelt inddrivelsessystem, skal anvende og drive to forskellige parallelle systemer til at understøtte inddrivelsen. […] Leverandøren skal derfor teknisk, og der vil blive lagt op til prismæssigt, kunne understøtte, at der løbende fjernes funktionalitet og nedlukkes specifikke hardwarekomponenter eller hele miljøer, og at platformen på sigt muligvis alene skal kunne opbevare data i en offline tilstand,« skriver Skat i udbuddet.

Der er altså i dette tilfælde grundlag for at kunne trække systemudviklingsmetaforen om at skifte hjul på bilen, mens den kører, frem.

En del af opgaven bliver at understøtte komponenterne i det nye, midlertidige system. Der skal blandt andet sørges for integration via de cirka 350 webservices, som EFI i dag indeholder.

Solaris-platform på Oracle samt Windows dominerer it-miljøet

Udbuddet fortæller os imidlertid også lidt mere om den platform, EFI kører på. Det fremgår således, at det meste kører på en Solaris-platform på Oracle Sparc T4 og T5-baserede servere, men der er også Windows-servere i miljøet. Samtidig fremgår det, at integrationen skal opbygges på Oracle Service Bus. EFI kører i dag på to selvstændige Oracle Middleware-driftsplatforme.

Læs også: Derfor gik det galt for EFI-systemet

I modsætning til eksempelvis Polsag og Proask, så var det ikke systemets svartider, der var det største problem for EFI, men derimod fortrinsvis en række fejl i implementeringen af et ekstremt komplekst system, der blev delt op i to systemer, som skulle udvikles selvstændigt af to forskellige leverandører.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Knud Larsen

Selv om ministeren siger systemet er lukket, kan Skat ikke undvære det. Der er derfor ekstrem grund til at stille spørgsmål ved alt der kommer fra Skat vedr. restskatter, gæld renter m.m. Ministeren taler som sædvanlig imod bedre vidende. Vi andre kalder det omgåelse af sandheden et kort ord på 4 bogstaver.

Eks. En selvstændig bliver modregnet i tilgodehavende skat, fordi Skat mener der skyldes indbetalinger i A-skat. Dette ske uden forudgående rykker / melding. Og der foretages således tilbageholdelse i en virksomhed med flere deltagere, kun hos den ene deltager.

Ved overgangen fra enkeltperson til IS afregnes der moms for første kvartal i året. Ved en misforståelse mellem det nye og Skat udregnes der moms for halvåret (det skal man for nye virksomheder selv om det jo rettelig er et fortsættende) og der betales moms to gange af 1.halvår. fejlen opdages i virksomheden og modregnes senere. Men posteringerne i EFI kører videre og genererer automatisk renter hver måned og efterhånden også gebyrer. Der går over to år og en tilbageholdelse før denne fejl opdages af indehaver. Almindelige skatteydere ved ikke, at skat holde ren konto for alle skatteobjekter både private og firmaer. Det har altid været en velbevaret hemmelighed. med offentlig i forvaltningen burde denne konto udskrives for kontrol af rette indehaver hvert år og/eller på forlangende. I dette tilfælde er der påført renter og gebyrer på kr 5.000 helt uden hjemmel.

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere