Indtil for nylig har det været en besværlig affære for især små danske opstartsvirksomheder at tage imod betalingskort på nettet som Visa, Mastercard og Dankort.
Især et krav om, at virksomhederne skal kunne stille bankgarantier på op mod 100.000 kr. og nogle gange mere for at komme i gang, har frustreret adskillige ejere af små webshops og andre digitale iværksættere. Kravene bliver håndhævet af betalingskortindløsere som Nets, der kræver en garanti for, at virksomhederne kan betale i de tilfælde, hvor et dankort eksempelvis er blevet misbrugt, eller forbrugeren kræver pengene tilbage.
Blandt andet var den danske e-faktureringsvirksomhed Billy for et par år siden nødsaget til at droppe en vigtig produktfeature på grund af de krav, som Nets stillede.
Det har fået et par nystartede danske virksomheder til at tage sagen i egen hånd og tilbyde en løsning, der forsøger at gøre op med Nets' monopol-lignende greb om markedet. Og på nogle få måneder ser det allerede ud til, at de har fat i det noget af det rigtige.
Nets’ måde at håndtere kortbetalinger på er nemlig forældet ifølge stifteren af Paylike, der tilbyder online-kortbetalingsløsninger især målrettet digitale iværksættere.
»Nets kan ikke understøtte de ting, vi gerne vil tilbyde,« siger direktør Thomas Jensen, der ikke mener, at det altid er nødvendigt at kræve en bankgaranti fra virksomhederne. I stedet er der en anden løsning.
»Når Nets siger, at du som virksomhed skal stille en bankgaranti, så tackler de et problem, der måske i virkeligheden slet ikke er der,« siger han.
Machine learning sparer virksomheder for dyre bankgarantier
Paylike tilbyder i samarbejde med en anden nystartet indløser-virksomhed Clearhaus en løsning, hvor virksomhederne i de fleste tilfælde ikke længere behøver at stille bankgarantier for at komme i gang med at modtage betalingskort.
Clearhaus har som konkurrerende indløser til Nets og datterselskabet Teller valgt at gøre tingene på en ny måde ved hjælp af avanceret machine learning og algoritmer, der har automatiseret hele processen med at risikovurdere forretningerne.
Resultatet er, at en virksomhed kan komme i gang med at modtage kortbetalinger fra sine kunder på nettet fra det øjeblik, den registrerer sig. Samtidig behøver den kun i særlige tilfælde at stille en bankgaranti.
Hidtil har sagsbehandlingstiden hos Nets ligget på mindst en uge og i nogle tilfælde over en måned, når man som virksomhed ansøger om en aftale for at kunne modtage kortbetalinger på nettet.
»Vi går i retning af, at oprettelse af en indløsningsaftale tager minutter, ikke dage,« siger medstifter af Clearhaus Claus Methmann Christensen og forklarer, hvordan det kan lade sig gøre:
»Der er stort set ingen manuelle processer, når vi opretter en kunde, og vi bruger maskinlæring og algoritmer til at automatisere flere processer.«
En anden af nyskabelserne består af de såkaldte rolling reserves - eller løbende reserver - som er en teknik, Clearhaus benytter sig af for at undgå at stille krav om bankgarantier til virksomhederne. I al sin enkelhed går det ud på, at indløseren tilbageholder en vis procentdel af betalingerne om ugen og således opbygger en buffer af penge, som der kan tages af, hvis forbrugeren kræver at få annulleret en betaling. Pengene bliver så overført efter et par dage.
»Det er lettere at være iværksætter hos os, fordi du ikke behøver at stille en garanti på 50.000-200.000 kr.,« siger Claus Christensen.
Machine learning og algoritmer er med til at afgøre, hvor stor denne buffer skal være. Det fungerer ved, at Clearhaus analyserer på blandt andet hyppigheden af indsigelsessager og beløbsstørrelsen af betalingerne, som butikkerne modtager.
Hvis en webshop eksempelvis har mange små betalinger om ugen, behøver Clearhaus ikke have så stor en reserve, men hvis butikken omvendt har få, store betalinger, stiller det højere krav. For hvis en forbruger skal have pengene tilbage for et dyrt køb, vil det ofte udgøre en stor andel af den samlede beløbsmængde.
Samtidig er også virksomhedens branche med til at afgøre, hvor stor risikoen er. Her er især markedet for flyrejser særlig risikofyldt ifølge Claus Christensen, da beløbene er høje, og hver enkelt rejse oftest bliver købt adskillige måneder i forvejen. Derfor kan indløseren pludselig stå med en række krav om tilbagebetalinger for noget, der er købt for flere måneder siden.
Nye betalingsløsninger understøtter deleøkonomiske tjenester
De tidligere tiders skrappe krav for at oprette kortbetalingsaftaler har som i eksemplet med Billy været med til at lægge en dæmper på innovationen.
Men når virksomheder pludselig kan komme i gang med at modtage betalinger på minutter, giver det nogle helt andre muligheder ifølge Paylikes direktør.
Deleøkonomiske tjenester er nemlig ofte bygget op omkring konceptet, hvor mange brugere indgår i et netværk og udveksler ydelser og betalinger med hinanden. Disse koncepter fungerer dårligt, når det tager lang tid at oprette kortbetalingsaftaler for hver enkelt kunde, og der er høje adgangskrav i form af bankgarantier ifølge Thomas Jensen.
Da Billy ville tilbyde sine virksomhedskunder en mulighed for at modtage betalinger for deres fakturaer direkte med en betalingskortløsning, kunne det i første omgang ikke lade sig gøre. Billy måtte ifølge loven ikke selv agere mellemmand for alle overførslerne, og da hver enkelt virksomhed så måtte lave selvstændige betalingsaftaler hos Nets, blev det for besværligt.
»Det er et problem for alle de her sider, der har noget med finansteknologi at gøre. Virksomhederne vil helst ikke ud og have banklicens, så det kan vi nu håndtere for dem ved at bruge Clearhaus i stedet,« siger Thomas Jensen.
Paylike har fundet på en løsning, hvor virksomhederne kan modtage betalinger, lige så snart de registrerer sig. Når en kunde betaler med eksempelvis et visakort på hjemmesiden, vil beløbet i første omgang kun blive præ-autoriseret. Først når Paylike har godkendt virksomheden, bliver pengene overført. På den måde kan virksomheden komme i gang med det samme.
Selve godkendelsen tager kun mellem 1-3 dage og oftest samme dag, hvilket især skyldes, at det meste af processen er automatiseret.
Eksempelvis er det hos de fleste indløsere et krav, at man skal vise et udskrift af selskabsdokumenterne, når man opretter en kortbetalingsaftale som virksomhed. Clearhaus sørger i stedet for at trække de fleste af oplysningerne automatisk fra eksempelvis CVR-registeret. Det eneste, der stadig foregår manuelt, er gennemlæsning af en virksomheds handelsbetingelser og en gennemgang af websiden.
»Det er det eneste sted, vi gør noget manuelt. Det er stadig for stor en udfordring at klare med maskinlæring. Det kommer en dag, men for nu er det bedst at gøre med menneskelig intelligens,« siger Claus Christensen.
Nets’ markedsdominans udfordret
Om de nye løsninger fra Clearhaus og Paylike udgør en reel udfordring for Nets' monopol-lignende markedsposition vil vise sig. Indtil videre tyder det dog på, at der er en stor efterspørgsel på tjenesterne.
På blot fire måneder er det lykkedes for Clearhaus at sætte sig på omkring syv pct. af markedet for kortbetalingsaftaler på nettet i Danmark.
Nets har stadig monopol som den eneste indløser af dankortbetalinger, mens datterselskabet Teller er tæt på samme status, når det gælder indløsning af internationale betalingskort i Danmark. Således indløste Teller op mod 88 pct. af transaktionerne foretaget med internationale betalingskort ifølge en opgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra 2014.
Der var omkring 15.500 danske internetforretninger, der var i stand til at modtage Dankort og et eller flere internationale betalingskort i 2014 ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Og det er her, hvor Clearhaus siden lanceringen i foråret har fået en andel bestående af 1.100 kortbetalingsaftaler.
»Der har i det meste af Europa været et fravær af innovation og konkurrence i markedet for kortindløsning, og monopolitiske tilstande præger eller har præget billedet i mange lande.« siger Claus Christensen, der tidligere har arbejdet som produktchef hos Nets, og fortsætter:
»Man bliver let tilfreds som indløserbank, fordi man vælter i kunder.«
Clearhaus’ tidlige succes er lykkedes med blot 20 medarbejdere. Virksomheden har lagt serverdriften hos Amazon Web Services og undgår på den måde selv at skulle vedligeholde en serverpark i kælderen.
»Det betyder også, at vi kan skalere op og ned på antallet af maskiner, vi skal bruge fra minut til minut. Når der ikke er så mange personer, der betaler, så skalerer vi ned, og når der er peaks, så skalerer vi op,« siger medstifter og CTO i Clearhaus Søren Soltveit.
Clearhaus håber, at deres åbne API’er kan blive startskuddet til en ny serie af nyskabende betalingsløsninger og hjælpe webshops til at automatisere flere og flere processer.
Det betyder, at betalingsgateways og andre nemt kan lave en software-integration og komme hurtigt i luften.
»Det tager ofte seks måneder at gennemføre et integrationsprojekt, men med vores nye REST API’er tager det i gennemsnit en til tre dage,« siger Clearhaus-medstifteren og henviser til eksemplet, hvor Paylike skulle lave en løsning til Billy, der automatisk kunne oprette kortbetalingsaftaler til e-faktureringsvirksomhedens kunder.
»Vi og vores partnere sparer masser af ressourcer ved at bruge moderne API’er. I øjeblikket har vi en til tre nye integrationer hver 14. dag,« siger Søren Soltveit.
Opdateret den 07. september kl. 09.11

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.