Skarp kritik af it-sikkerheden i EU: »Niveauet står ikke mål med truslerne«

Den Europæiske Revisionsret
Illustration: Cédric/Wikimedia Commons.
Ny rapport fra EU's egen tilsynsenhed sætter spørgsmålstegn ved cybersikkerheden i EU's institutioner. »EU skal øge sin indsats for at beskytte sine egne organisationer,« lyder konklusionen.
30. marts kl. 09:10
errorÆldre end 30 dage

Antallet af »væsentlige cybersikkerhedshændelser« mod EU's institutioner er tidoblet på tre år fra 2018 til 2021, og cybersikkerheden står ikke mål med truslen.

Det skriver Ritzau på baggrund af en rapport fra Den Europæiske Revisionsret, der fører tilsyn med forvaltningen af EU's økonomi.

Læs også: EU indgår aftale om regulering af techgiganterne: Farvel til overregulering og velkommen til en »ny æra«

Således lyder konklusionen i rapporten, at EU's institutioner, organer og agenturer som helhed ikke har opnået et cyberberedskabsniveau, der står mål med truslerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover at cybersikkerhedssvagheder i én EU-institution kan udsætte andre organisationer for cybertrusler, eftersom EU-institutionerne ofte er tæt forbundet med hinanden og med offentlige og private organisationer i medlemsstaterne.

Danske Bettina Jakobsen, der ledte arbejdet i Revisionsretten, sammenfatter, at cybersikkerheden i EU skal styrkes.

»Sådanne angreb kan have betydelige politiske konsekvenser og kan skade EU's generelle omdømme og undergrave tilliden til EU's institutioner. EU skal øge sin indsats for at beskytte sine egne organisationer,« siger hun i en pressemeddelelse.

Revisionsretten anbefaler blandt andet, at der indføres bindende cybersikkerhedsregler.

Læs også: Amerikanske myndigheder stempler Kaspersky som en trussel mod den nationale sikkerhed

Det er it-beredskabsenheden (CERT-EU) og Den Europæiske Unions Agentur for Cybersikkerhed (ENISA), der har ansvar for at yde støtte på cybersikkerhedsområdet, men grundet »ressourcemæssige begrænsninger og prioritering af andre områder« har de ikke været i stand til at yde EU-institutionerne tilstrækkelig støtte.

EU-Kommissionen vil ifølge Ritzau styrke CERT-EU, og EU-Kommissionen har forpligtet sig til at udfærdige en forordning om fælles cybersikkerhedsregler for alle EU's organer.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger