Skandaleramt dansk it-virksomheds medarbejdere bijobber tilsyneladende som stock photo-modeller

9. september 2022 kl. 14:387
emma flores
Emma Flores profil med stock photo på CanopyLABs AI-drevne adaptive læringsplatform, The Lab. Illustration: Therese Moreau.
Hos CanopyLAB benytter flere medarbejdere og platformsbrugere mystiske stock photos som profilbilleder. Version2 har undersøgt hvorfor.
Artiklen er ældre end 30 dage

For øjeblikket vælter skeletterne ud af skabet hos den danske edtech-virksomhed, CanopyLAB, hvis grundlægger og CEO, Sahra-Josephine Hjorth, for alvor kom i mediernes søgelys i januar, da det blev offentliggjort, at hun er blevet udpeget til at deltage i Barack Obamas lederprogram.

Nu kan Version2 så berette, at mindst fire medarbejdere i CanopyLAB øjensynligt er nødsaget til at bijobbe som stock photo-modeller. Det er dog ikke lykkedes få bekræftet de fire medarbejderes bibeskæftigelse eller identitet, da det ikke har været muligt at finde oplysninger om de fire medarbejdere udenfor CanopyLABs egen platform.

Version2 er faldet over de fire medarbejdere i forbindelse med, at redaktionen for øjeblikket undersøger den kunstige intelligens, som ligger bag platformen ‘The Lab’, som CanopyLAB betegner, som en AI-dreven adaptiv læringsplatform.

Skeletterne
Flere medarbejderes øjensynlige bibeskæftigelse som stock photo-modeller er ikke det første mærkværdige forhold ved edtech-virksomheden, der gerne vil være en såkaldt ‘unicorn’, altså nå en værdi på over én milliard kroner, inden 2026.

Artiklen fortsætter efter annoncen

CanopyLAB har det seneste halve år været i vælten på grund af alt fra rod i regnskaberne over cv-fusk til tvivlsomme ansøgninger om offentlige midler, og for øjeblikket er virksomheden også under tvangsopløsning, efter selskabet afleverede sit årsregnskab for sent.

For en stund lod det ellers til at gå godt for Sahra-Josephine Hjorth, der i 2021 kunne fortælle til IT-Watch, at CanopyLAB var gået fra 11 til 38 medarbejdere og at de inde for et år forventede at være 100.

»Sådan som det ser ud nu, vil vi være den største edtech-virksomhed i Danmark i slutningen af året,« sagde hun dengang til IT-Watch.

Ifølge Ekstra Bladet har edtech-virksomheden da også modtaget millioninvesteringer fra blandt andre Saxo-stifteren Jørgen Balle Olesen og Christian Mærsk Mc-Kinney Olufsen, skibsrederens barnebarn. Dertil kommer et lån på seks millioner kroner fra Vækstfonden, og en bevilling på 14 millioner kroner fra Innovationsfonden

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søger man på virksomheden i CVR-registret, så fremgår det dog at virksomheden for øjeblikket kun to ansatte. Version2 har ikke kunnet få bekræftet, hvem de to ansatte er, men det formodes at være CEO Sahra-Josephine Hjorth og hendes mand, Christian Skræm Juul Jensen, der er medstifter og CTO i CanopyLAB.

Emma Flores
Tidligere har der være en smule mystik omkring mindst én navngiven medarbejder i CanopyLAB. Det var da Frihedsbrevet i podcasten, ‘Den talentfulde fru Hjort’, kunne afsløre, at CanopyLAB-medarbejderen Emma Flores benytter et stock photo på sin profil på edtech-virksomhedens læringsplatform kaldet The Lab.

Emma Flores har stået listet som kontaktperson på flere af CanopyLABs pressemeddelelser. Dog står Emma Flores kun listet med en e-mailadresse, og det er ikke lykkedes hverken Frihedsbrevet, Ekstra Bladet eller Version2 at finde frem til et telefonnummer på Emma Flores.

Version2 har efterspurgt et online-møde med Emma Flores, men hun er ikke vendt tilbage inden redaktionens deadline.

Mystiske medarbejdere
Nu viser det sig imidlertid, at flere CanopyLAB-medarbejdere har profiler på The Labs, og at disse medarbejdere også benytter stock photo som profilbilleder.

CanopyLabs medarbejdere, der anvender stock photos, som profilbilleder på The Lab. Illustration: Therese Moreau.

Det har desværre ikke været muligt for Version2 at få bekræftet, om medarbejderne bijobber som stock photo-modeller. Faktisk er det slet ikke lykkes Version2 at finde nogen oplysninger om de pågældende medarbejdere uden for CanopyLABs egen platform.

Emma Flores er dog en undtagelse. Hun har nemlig en LinkedIn-profil, der har været aktiv det seneste halve år. Det vil sige efter Ekstra Bladet bragte de første afsløringer i sagen.

På profilen kan man se, at Emma Flores er bosat i Bogota i Colombia. Derfor kom det også bag på Version2s redaktion, da Emma Flores på ganske fejlfrit dansk skriftligt besvarede ét af de spørgsmål, som Version2 i forbindelse med sagen har sendt til Sahra-Josephine Hjorth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Handler om privatliv

Det er nemlig ikke kun medarbejdere, der benytter stock photos som profilbillede på The Lab. Det gør også en lang række studerende og lærere, der benytter platformen, som ifølge CanopyLAB selv har over 100.000 brugere.

Det har heller ikke været muligt for Version2 at få bekræftet disse brugeres identitet. Ligesom med de mystiske medarbejdere, kan vi ikke finde oplysninger om personerne uden for The Lab.

Tilbage til mailen fra Emma Flores. Version2 har nemlig spurgt Sahra-Josephine Hjorth, om hun ville kommentere på den høje forekomst af stock photos-modeller på læringsplatformen. Hertil svarer Emma Flores, at det handler om privatliv, og at brugerne skal have mulighed for at være anonyme. Den fulde udtalelse fra CanopyLAB kan læses i faktaboksen nedenfor.

Læs Emma Flores fulde skriftlige svar

Den 8. september sendte Version2 følgende mail til Sahra-Josephine Hjort

Kære Sahra-Josephine,
Mit navn er Therese Moreau, jeg er journalist ved it-mediet Version2. Jeg har forsøgt at ringe til dig et par gange ang. nogle spørgsmål om CanopyLAB.

1. Jeg ville høre om du er bekendt med at der er et antal medarbejdere hos CanopyLAB, som man ikke rigtig kan finde nogen andre steder på nettet udover på The Lab, hvor deres profilbilleder er stockfotos?
Det gælder blandt andet:
- Emma Flores, PA.
- Thomas Denali, Key account manager.
- Marc Elivera, HR Manager.
- Marianna Plaza Martin, HR Associate.

2. Er de her ansattes identitet ægte, altså findes de i virkeligheden?

3. Derudover har jeg fundet en lang række brugere på The Lab (studerende/lærere), der også benytter stockfotos og hvor jeg ligeledes ikke kan finde oplysninger om dem andre steder på nettet.
Har du nogle kommentarer til det?

Du er selvfølgelig meget velkommen til at ringe til mig, mit nummer står i signaturen. Jeg skal gerne have svar senest kl. 9 i morgen tidlig d. 9 september, hvis jeg skal kunne nå at få svaret med i artiklen.

God dag ☀

VH Therese Moreau
Journalist, Version2

Den 9. september modtog Version2 følgende svar fra Emma Flores

"CanopyLAB sælger software B2B. Brugere får adgang til deres læringsplatform gennem deres arbejdsmail eller en invitation. Her er alle brugere verificerede af platformens indehaver. Endvidere tilbyder vi en gratis læringsplatform for primært unge i udviklingslandene. På StudentLAB kan alle, på få sekunder, oprette en profil. På tværs af reddit, twitter, Version2's egen hjemmeside og StudentLAB, står det brugere frit for at skabe sin profiler med lige nøjagtigt den identitet som passer dem. Og ligesom ved øvrige sociale medier, her et for læring, blander CanopyLAB sig ikke i om en bruger ønsker at bruge sin rigtige identitet, et billede af en astronaut eller om de skriver at de arbejder på månen, for julemanden eller noget helt tredje. Denne praksis understøttes af, at man gør det på samme måde hos Version2's hvor vi, uden problemer, har oprettet en profil ved navn "Jane Doe".
Der kan være mange gode grunde til, at en bruger opretter en profil med sin rigtige identitet. F.eks. hvis de ønsker at bruge et diplom de optjener til noget bagefter. Modsat der er også brugere som f.eks. tager kurser omkring menstruation eller mental sundhed, som befinder sig et sted i verden hvor det er mindre fordelagtigt for dem at bruge deres rigtige identitet. Det er essentielt at give brugere mulighed for anonymitet". 
--
Emma Flores
Executive Assistant
Filmbyen 24
2650 Hvidovre
Denmark

Version2 har også spurgt Sahra-Josephine Hjorth om de fire navngivne medarbejdere overhovedet eksisterer. Det har Emma Flores dog ikke svaret på, og det har ikke været muligt at få Sahra-Josephine Hjorth i tale.

Vi bliver altså ikke klogere på, hvor mange af CanopyLABs medarbejdere og brugere, der bijobber som stock photo-modeller.

 

Opdateret d. 9 september kl. 17:18: Siden udgivelsen af denne artikel er de viste medarbejderes profiler blevet fjernet fra The Lab. Der vedbliver at være studerende og undervisere på platformen, som anvender stock photos.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
15. september 2022 kl. 08:16

"Ifølge Ekstra Bladet har edtech-virksomheden da også modtaget millioninvesteringer fra blandt andre Saxo-stifteren Jørgen Balle Olesen og Christian Mærsk Mc-Kinney Olufsen, skibsrederens barnebarn. Dertil kommer et lån på seks millioner kroner fra Vækstfonden, og en bevilling på 14 millioner kroner fra Innovationsfonden"

I sig selv en del skumle foretagender....

Tjekker de ikke de ansøgere, de får henvendelser fra? De åbner bare pengekassen? Gad vide hvordan forbindelserne er mellem bevilligende personer i f.eks. Vækstfonden og Innovationsfonden ift. Sahra-Josephine Hjorth og hendes mand?

10
15. september 2022 kl. 07:57

Det lugter af en dansk Elizabeth Holmes eller måske endda en Stein Bagger.

12
15. september 2022 kl. 08:25

Denne kommentar var rettet mod en lang række spam om indiske feridestinationer og den slags for nogle dage siden. De er fjernet nu, så nu kunne "Go away!!" godt lyde lidt umotiveret.....

3
10. september 2022 kl. 00:00

Ret fint at brødteksten for "Thomas Denali" har "I am Anne Pedersen".

Det er utroligt hvor nemt folk falder for (løftet om) magisk IT-sovs... jeg håber Sahra-Josephine kommer til at ruske tremmer et godt stykke tid, og man får beslaglagt hendes aktiver.

2
9. september 2022 kl. 23:53

Thomas Denali kalder sig selv for Anne Pedersen, hvis man læser teksten under de tre billeder. Nå ja, det skal hen da have lov til.

1
9. september 2022 kl. 18:00

Stærk indsats, Therese Moreau! Tak.