Skal smartphonen gå i dvale? Ultralyd kan afløse pladskrævende IR-sensor til styring

Ny software fra udviklingshus i Norge giver nu mulighed for at anvende ultralyd fra den indbyggede mikrofon - til styring af telefonen i mange sammenhænge.

I dag har de fleste mobiltelefoner en IR-sensor indbygget, der vurdere, om du holder din smartphone i hånden eller ind til øret. Resultatet er afgørende for, om skærmbilledet skal vises.

Men et norsk firma har på Mobile World Congres i Barcelona fremvist ny software, som måler anvendelsen af mobiltelefonen - mere nøjagtig afstanden til ansigtet - ved at sende ultralyd ud fra den indbyggede højttaler, skriver digi.no.

»Ved at måle den tid, som der går til signalet modtages i i mikrofonen, kan vi afgøre afstanden til ansigtet på millimeterniveau. Det er langt mere nøjagtig, end hvad en IR-sensor til 50 cent kan præstere,« Haakon Bryhni.

Han er teknologidirektør i det norske selskab Elliptic Labs, som står bag den nye løsning. Hele ideen er at undgå den indbyggede IR-sensor fordi den optager temmelig meget plads - og den er også er ret upræcis.

Men ultralydsteknologien kan også anvendes til at 'vække' mobiltelefonen fra dvaletilstand, blot ved at føre hånden hen over skærmen.

Endelig kan teknologien anvendes til f.eks. at bladre i dokumenter og billeder ved at swirpe i luften over mobilen. Eller knipse over enheden for at styre musik eller lyd.

I tidligere versioner krævede teknologien indbygning af en ekstra mikrofon og højttaler. I dag kan softwaren anvende ultralydsteknologien med den mikrofon og højttaler, som allerede er i telefonen.

Første smartphone med ultralydsstyring på vej

Elliptic Labs er i dialog med 30 mobilproducenter, som alle er interesserede i det nye produkt kaldet Beauty.

Ifølge Haakon Bryhni vil de første mobiltelefoner blive leveret med den nye teknologi i år. Det er dog en forretningshemmelighed, hvem der har købt teknologien.

»Røber jeg det mindste bryder vi tavshedsklausulen og kan risikere en bod på en million dollar,« siger han.

Selskabet forestiller sig også, at ultralydsteknologi kan anvendes i lyspærer og røgalamer.

Et vigtigt fundament for, at det sker er dog, at den bliver understøttet af store producenter af signalprocessorer via Open DSP, siger Haakon Bryhni

Elliptic Labs har udtaget 65 patenter og har beskyttet teknologien på alle måder. Selvom selskabet ikke er så stort indtager de nu en tredjeplads i Norge i forhold til at udtage patenter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jan Gundtofte-Bruun

Er det ikke galt nok, at vi knap nok kan berøre nye telefoner uden at komme til at betjene dem -- nu skal vi altså kunne betjene dem selv helt uden berøring? Det er da sandelig fremskridt!

Der er sikkert "use cases" hvor det er dødsmart, men hvis jeg ekstrapolerer min nuværende erfaring med (og heraf følgende holdning til) "uhensigtsmæssig betjening" kan jeg godt se mig selv blive irriteret oftere end lettet over denne nye funktionalitet.

Hrmpf! ;-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere