Skal robotter have en kill-switch? Første EU-afstemning om robotters legale status

22 siders anbefalinger om, hvordan mennesker skal behandle robotter, ligger i øjeblikket i Europa-Parlamentet. Her skal parlamentets medlemmer for første gang stemme om robotters legale status.

Er fremtidens robotter 'elektroniske personer' eller blot elektronik? I dag skal Europa-Parlamentet diskutere en ny rapport om robotters legale status forud for deres første afstemning om selvsamme, skriver BBC.

Kunstig intelligens bringer verden på kanten af en 'ny industriel' robot-revolution, står der i rapporten.

Her bliver det også anbefalet, at robotter får en sluk-knap, så et menneske altid kan lukke en robot ned.

Regelsæt hentet fra Sci-Fi

Blandt anbefalingerne i rapporten har der sneget sig en kending ind fra sci-fi verdenen: de tre regler for robotter, som mange vil genkende fra filmen 'I, Robot', og som i sin tid blev introduceret af sci-fi-forfatteren Isaac Asimov i novellen 'Runaround':

  • En robot må ikke skade et menneske eller - gennem inaktivitet - tillade, at et menneske bliver skadet.
  • En robot skal adlyde ordre fra mennesker, medmindre de er i konflikt med første lov.
  • En robot skal beskytte sin egen eksistens, så længe det ikke er i konflikt med første eller anden lov.

Reglerne skal ifølge rapporten diskuteres, hvis robotter nogensinde skulle blive selvbevidste. Derudover anbefaler rapporten, at robotdesignere registrerer deres robotter samt udleverer kildekoder, der kan anvendes i efterforskninger, hvor robotter er involveret.

EU-agentur og ansvar for egen robot

Desuden er det nødvendigt at oprette et nyt europæisk agentur for robotter og kunstig intelligens. Det skal ifølge rapporten arbejde med reguleringer af love samt have en teknisk og etisk ekspertise.

Dog bør de mest intelligente robotter stå til ansvar for egne handlinger.

»Jo større en robots kapacitet for læring og autonomi er, des mindre ansvar bør andre parter have, og jo længere en robots 'uddannelse' har varet, des større ansvar bør 'instruktøren/læreren' have,« lyder det i rapporten.

Ejer eller har man produceret en robot, kan det derfor i fremtiden være nødvendigt at tegne en forsikring for den.

Når Europa-Parlamentet har et udkast af regler stemt igennem, vil de enkelte regeringer efterfølgende debattere og komme med reguleringer af reglerne, inden de bliver EU-lov.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Lars Jensen

Hvornår er en maskine en robot? Der findes tusindevis af maskiner med robotfunktioner. Tag bare montagelinien på en bilfabrik eller en maskine der samler pumper hos Grundfoss. Her i landet har vi maskindirektivet som til enhver tid vil overrule et robot regelsæt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere