Skal København bruge 700.000 kr. på en ruteplanlægger der allerede findes?
Bør Københavns Kommune bruge 700.000 kroner på at få udviklet en ny, digital ruteplanlægger til de københavnske cyklister, som i princippet allerede findes på nettet?
Sådan lyder spørgsmålet fra Dansk Cyklist Forbund, der med sin egen, nyudviklede hjemmeside cyclistic.dk mener at dække de danske cyklister ganske godt ind, hvad angår planlægning af cykelruter i det ganske land. Inklusive København.
Løsningen fra Dansk Cyklist Forbund er open source, og forbundet ville hjertens gerne forære kildekoden til kommunen ganske gratis, som derefter kunne udvikle den videre til eget behov. Den findes både i en almindelig og en mobilversion.
Ikke desto mindre har Københavns Kommune sat et udbud af iPhone- og Android-apps og en hjemmeside til samlet 700.000 kroner i søen, som skal give københavnerne deres egen cykelruteplanlægger.
Det undrer man sig over i Dansk Cyklist Forbund:
»Vi er selvfølgelig enormt glade for, at man synes det er vigtigt at understøtte cyklisterne herhjemme. Men der er ret beset ikke noget, der taler for det, ud over at Københavns Kommune kan fortælle deres cyklister, at de har lavet sådan en hjemmeside til dem,« siger webmaster Michael Hammel fra Dansk Cyklist Forbund, der har brugt omkring 6,5 millioner kroner på sin egen løsning.
Ifølge webmasteren er det svært at få øje på logikken i at lave en tjeneste til ruteplanlægning, som kun dækker en bestemt geografisk del af landet.
»Hvis cyklisternes ruter bevæger sig uden for hovedstadens grænser, er det jo begrænset, hvor interessant tjenesten vil være, hvis den kun dækker hovedstaden. Det betyder, at det grundlæggende skal være en landsdækkende løsning, de laver. Og der har vi jo allerede lavet en, der virker,« siger webmasteren til Version2.
Projektleder afviser kritik
Københavns Kommune har tidligere gjort sig uheldigt bemærket ved at udvikle en københavnsk pendant til Facebook, som endte med at blive skrottet. Blot cirka 1.800 københavnere havde tilmeldt sig tjenesten, som kostede skatteyderne syv millioner kroner.
Men denne gang er der ikke noget at komme efter, mener den projektansvarlige i Københavns Kommune.
»Dansk Cyklist Forbunds løsning er først og fremmest rettet mod rekreative cyklister, altså typisk turister, som har god tid. Derfor er deres tjeneste mere målrettet mod seværdigheder og den slags,« siger projektleder i Cykelsekretariatet i Københavns Kommune, Emil Tin, til Version2.
»Vores primære målgruppe er københavnerne og pendlerne. Derfor synes vi, at vi havde brug for at lave en tjeneste, som er målrettet københavnerne,« siger Emil Tin.
Han nævner for eksempel oplysninger om, hvilke cykelstier det ikke er muligt at trille rundt på med ungerne i ladvognen, samt tjenester og tilbud fra byen målrettet københavnerne.
Ifølge Emil Tin har det også været afgørende for kommunen, at løsningen blev open source helt ind til benet.
For selvom Dansk Cyklist Forbunds løsning også er open source, baserer den sig på en ruteplanlægningsløsning fra amerikanske Mapquest, som ikke er det.
Selv har kommunen udpeget alternativet Open Source Routing Machine som den hest, der skal satses på.
En løsning, som ifølge Emil Tin blandt andet også er langt hurtigere end konkurrenten til at give cyklisten feedback på afstand og rejsetid, hvis ruten ændres med et klik og et træk i musen.
»Det er er et aktivt open source-projekt. På den måde kan vi sikre, at de funktioner, der er brug for i vores løsning, kommer med ind. Vi tror på, at det i længden giver den bedste service for cyklisterne og for kommunen og kan være med til at understøtte innovation på området,« siger Emil Tin til Version2.
Kan du forstå, hvis det på udenforstående kan komme til at virke som om, at I bruger 700.000 kroner på en løsning, som allerede findes?
»Jeg kan da godt forstå spørgsmålet, men jeg synes som sagt, at der nogle gode grunde til det.«
Ville I ikke nemt kunne have taget i mod koden fra Dansk Cyklist Forbund og dermed sparet nogle penge på løsningen? En cykelsti er vel en cykelsti, uanset hvem der kører på den?
»Vi bruger OpenStreetMap lige som Dansk Cyklist Forbund, så kortet er det samme, og cykelstierne ligger, hvor de ligger. Men typisk vil man som turist vælge at tage en omvej gennem en park eller en grøn cykelrute for at se på seværdigheder og andre ting, som københavnerne typisk ikke har brug for. Og så er der de andre grunde med, at Open Source Routing Machine er hurtigere med hensyn til live feedback, og at den er open source,« siger Emil Tin.
Han tilføjer, at projektet er et samarbejde med Cykelsuperstierne om dermed strækker sig til at omfatte Region Hovedstaden og flere end 20 kommuner.
Så din pointe er, at I også ville skulle bruge penge på udvikling, selvom I havde valgt at basere løsningen på Dansk Cyklist Forbunds kode?
»Ja, for vi har ikke brugt penge på at udvikle en ruteberegner selv. Vi bruger pengene på at tilpasse løsningen, så den kan det, som københavnerne skal bruge. Den tilpasning ville også have været nødvendig, hvis vi havde brugt Dansk Cyklist Forbunds løsning,« siger Emil Tin til Version2.
Hvor betyder det her projekt for brandingen af København som cykelby?
»Vi har ikke lagt så meget vægt på det med branding. Men vi vil jo gerne have, at København er verdens bedste cykelby, og det synes vi inkluderer en god ruteplanlægger. Det er en del af strategien om at få endnu flere til at cykle,« siger Emil Tin.
Michael Hammel mener ikke, at det burde være et problem at basere den københavnske løsning på forbundets kode.
»Grundlæggende kan teknologien benyttes. Og ideelt set mener jeg, at alle herhjemme burde arbejde sammen for at nå målet om at lave noget, som er den bedste løsning til cyklisterne,« siger han til Version2.
Den kommende løsning tager udgangspunkt i en eksisterende alfa-version på ibikecph.dk. Den er udviklet i Ruby on Rails, og den færdige løsning ventes frigivet under en open source-licens.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.