iPad mini, Nexus 7 eller Kindle Fire HD? Få anmeldernes dom her

Er Apples nye iPad mini pengene værd? Og hvordan klarer den sig mod ærkerivalerne Google Nexus 7 og Kindle fire HD? Se hvem, der er anmeldernes nye tablet-darling her.

Står du og overvejer at bruge penge på en tablet i syvtommer-klassen, så lancerede Apple for nyligt iPad mini ed en 7,9 tommer skærm. Ifølge Apple selv tager den alle kvaliteterne med fra den større 9,7 tommer iPad, som har været på markedet siden 2010.

Men spørgsmålet er så: Skal du kvittere med de 2.600 kroner, som den billigste iPad mini koster? Og har Apples skrumpede iPad overhovedet en chance i forhold til Googles Nexus 7 eller Amazons Kindle Fire HD?

Illustration: Apple

Pris og kvalitet

Hvad angår det første spørgsmål om prisen, så mener det amerikanske techsite Cnet.com, at iPad mini’ens grundpris på 2.599 kroner er for høj i forhold til de to andre, som begge starter på ca. 2.000 kroner. Omvendt nævner All Things Digital, at minien giver en større følelse af at sidde med et kvalitetsprodukt i hænderne. Flere test af Google Nexus 7, herunder en test i DR’s tech-program ‘So Ein Ding’, har afsløret, at Nexus 7 ved ganske almindelig brug uden den store transport har haft problemer med at gå ‘op i limningen’. Det har betydet, at det gummiagtige lag, som findes på bagsiden af Nexus’en, har revet sig en smule løs fra displayet.

iPad mini virker omvendt meget solid med dens aluminiumscover på bagsiden, som enten fås i en sort eller i en aluminiumsgrå farve. På fronten kan du stadig kun vælge iPad mini i hvid og sort, selvom der inden lanceringen gik rygter om, at den lille tablet ville efterligne den nye iPod Touch, der fås i seks forskellige farver.

Ingen af medierne peger fingre af kvalitetsoplevelsen på Kindle Fire HD, der kun kommer i en matgrå farve.

Illustration: Google

Skærm og hestekræfter

Nej, iPad mini har ikke den såkaldte Retina-skærm med ultrahøj opløsning. Mini’ens byder på 1024x768 pixels, hvilket er den samme opløsning som på en iPad 2. Hos Cnet.com pointerer anmelderen, at skærmen er en skuffelse, hvis du er vant til en Retina-skærm på din iPhone eller nyere iPad i 9,7 tommer-udgaven. Omvendt har mini’ens mindre størrelse alligevel resulteret i, de mange pixels ser knap så kornede ud, som på en iPad 2.

Både hos Cnet.com og All Things Digital nævner man Kindle Fire HD-skærmen som den bedste i direkte sammenligning med iPad mini og Nexus 7 med sin 1280x800 pixels-opløsning. Google Nexus 7 har samme opløsning, men farvemætheden er en smule bedre hos Kindle.

Til at drive iPad mini sidder under skærmen en A5-dualcore processor, som man kender fra iPad 2 og iPhone 4S. Både browserdelen, billedebehandling og spil fungerer ifølge Cnet.com ganske godt, og samtidig gør den mindre skærm det mere håndgribeligt at kaste sig ud et lynhurtigt bilspil. Skiftet mellem apps nævnes heller ikke som et problem nogle af steder, så alt i alt passer A5-processoren godt til iPad mini.

Til sammenligning kører Kindle Fire HD en Texas Instruments OMAP4 4460 dualcore processor, som giver i omegnen af 1.2 GHz. Google har banket en Tegra 3, quadcore processor på 1.3 GHz i deres Nexus 7. Så på papiret er mini’en slapsvansen, omend Apple har hjemmebanefordel i og med, at virksomheden har fuld kontrol med både hardware og styresystem, så de to kan tilpasses hinanden.

Illustration: Amazon

Spørgsmålet om apps

Et af Apples store salgsargumenter er, at de ca. 275.000 apps, som er speciallavet til iPad, også vil køre på den nye mini. Google nævner selv, at der er 675.000 apps til rådighed i deres Google Play, men firmaet nævner ikke noget om, at størstedelen af dem er de bygget til Android smartphones, og derfor er skaleret op.

Hos Amazon nævner man ikke et konkret antal apps, skabt unikt til deres Kindle Fire HD, men firmaet trækket i stedet meget på Amazons store lager af bøger og film.

Mini’ens fordele

Både hos Cnet.com, All Things Digital og Engadget.com går et par kvaliteter hos iPad mini igen. Først og fremmest nævnes tykkelsen på blot 7,2 millimeter som ganske imponerende. Apple har også formået at holde vægten nede på 308 gram. Det gør, at iPad mini er ganske handy, når du står og læser en bog med én hånd eller bare skal transportere den rundt i tasken. Batteritiden på wifi slår også Google af pinden. Ifølge Engadget giver iPad mini over 12 timers levetid, mens Nexus 7 kun akkurat sniger sig op på 10.

Styresystemet på iPad mini, iOS 6, nævnes af flere anmeldere som et godt sted at starte, hvis man lige er trådt ind på tabletmarkedet. Systemet er langt fra det mest innovative, men det er stadig det mest flydende ved mail-, og browserbrug. Går du derimod mere op i at kunne nørde med dine apps og tablettens grafiske udtryk, så giver de to andre flere muligheder.

Opsummering

Hvor efterlader det dig så? Hvis du går op i et brugervenligt styresystem, lav vægt og tyndt design, så er iPad mini helt klart et godt sted at starte i tablet-kategorien. Har du prøvet Apples Retina-skærm på andre i-produkter, bliver du med stor sandsynlighed skuffet over iPad mini. Apple løber dog stadig med sejren, når det kommer til apps bygget specielt til tabletten.

Både Google Nexus 7 og Kindle Fire HD kan påfyldes masser af apps, men i flere tilfælde er der tale om apps, der er tiltænkt smartphones med Android-styresystemet. De gør, at de blot bliver skaleret op, så de passer til 7 tommer-skærmene.

Startprisen på iPad mini, de 2.599 kroner, er i den høje ende. De to andre minitablets kan fås fra ca. 2.000, så Apple presser priscitronen. Omvendt løber iPad mini med det bedste kvalitetsindtryk på hardwaredelen. Her halter Google Nexus 7 stadig. Amazons store udvalg af bøger og film er klart et plus for Kindle Fire HD, der også giver den bedste skærm med i købet.

Har du fået nok af Apples lidt låste økosystem, så skal du ikke vælge en iPad mini. Er du derimod tilhænger af iTunes, iCloud, App Store og iBooks (til at læse e-bøger), leverer iPad mini, ifølge anmelderne, en rigtig god tablet-oplevelse.

Læs også: Apple præsenterer ny iPad mini - tag et kig på den her

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kristoffer Mortensen

Det er rigtig rart med artikler der sammenligner lignende produkter, for det er nemt at komme i tvivl mht. hvad man skal vælge.

Artiklen fremhæver dog iPad mini enormt meget, og virker næsten som en lille reklame for den. Det ville være rart hvis der var en mere saglig sammenligning af de tre systemer. Hvad kan de, hvad har de af udvidelsesmuligheder.

Det sidste afsnit somer det man oftest husker bedst: "Har du fået nok af Apples lidt låste økosystem, så skal du ikke vælge en iPad mini. Er du derimod tilhænger af iTunes, iCloud, App Store og iBooks (til at læse e-bøger), leverer iPad mini, ifølge anmelderne, en rigtig god tablet-oplevelse."

Nævnes der et dårligt argument mod iPAd mini, der ikke nødvendigvis er dårligt, i modsætning til en stribe af apples produkter. De andre systemer tilbyder de samme ting, men de er stort set ikke nævnt i artiklen.

En lidt mere objektiv sammenligning vil være meget velkommen.

 • 0
 • 0
Kenneth Christiansen

Det er saadanne subjektive artikler der faar mig til at ignorere Version2 og der er synd.

Ja, der har vaeret problemer med nogle enkle Nexus 7 til at starte med, men det er fikset og jeg har selv ikke haft nogle problemer med min, saa skal vi virkelig blive ved med at snakke om det? Apple har haft mange lignende problemer foer (iPhone 4, Mac Book Pro osv - og hvem snakker om det?).

Ja, nu er jeg ny til Android og har faktisk hentet en del apps til min Nexus 7 via Play Store, og de fleste er faktisk optimeret til tablets og af rigtig god kvalitet. Butikken er da ogsaa god til at fremhaeve tablets-apps, og jeg synes ikke at jeg mangler noget.

Saa selv om man nok sagtens kan finde opskalerede apps, saa er alle det ikke - og forresten det kan man jo ogsaa sagtens paa en iPad - jeg har nemlig begge.

Ang. Kindle Fire HD, saa er den vel ubrugelig i Danmark? Jeg har selv den originale Kindle Fire, og man kan ingen gang faa lov at hente gratis apps i Danmark! Nej nej, man skal nemlig vaere paa VPN og have et amerikansk kreditkort registreret.

Maaske er det forbedret med den nyere version, men det er en rimelig stor showstopper.

 • 0
 • 0
Kim Rene Jensen

Min knægt (10 år) har haft sin Nexus 7 i 3 uger efterhånden, og han bruger den... lidt hårdhændet til tider, og der er ingen problemer med den overhovedet. Tværtimod. Han er superglad for den og for Google Play. Vær også opmærksom på nye priser for Nexus 7 (16Gb udgaven for 199$), og udgaver med 3G/4G på vej. Nexus 7 kan kun anbefales.

 • 0
 • 0
Mads Obenhausen

Interessant overskrift, men jeg er ikke det mindste tættere på at vide hvad jeg skulle vælge hvis behovet for en mindre tablet end min 10,1" opstår.

Jeg sidder nu med en fornemelse af at vide lidt mere om iPad mini, men stadig kun på niveau med en gennemsnitlig nyansat ungarbejder i elektronikbiksen, som har fået til opgave at passe Apple-standen mens de andre er til julefrokost.

Det eneste brugbare er Kenneths kommentar angående Kindles mulige væsentlige mangler i forhold til det danske marked. Selve artiklen virker lidt som en undskyldning for at skrive at der kommet nyt Appleprodukt selvom der rent teknisk ikke er noget nyt.

 • 0
 • 0
Jan Duelund

I er godt klar over at en objektiv anmeldelse ikke eksisterer uanset om der er tale om elektronik, biler, musik, film eller møbler. Alle anmeldelser er jo subjektive af natur og derfor man læser dem, altså for at få en andens mening om produktet ikke for at få opremset specifikationer og kulfiber sammensætningen af emballagen. Man kan så være enige eller uenige i den subjektive mening, men objektiv bliver den aldrig selvom folk mener noget er objektivt korrekt når det passer ind i ens egen subjektive verden.

 • 0
 • 0
Per Friis

Det er fantastisk at se hvad en artikkel som denne kan medføre af kommentarer. Jeg skal lige bekænde kulør; Jeg er Apple fan (synes ikke selv at jeg er fanatisk). Objektive artikler giver ikke meget at reagere på, skal den være helt objektiv så kan du bare liste skærm størrelse, opløsning, CPU tal mm op. og så kan du i mange tilfælde ikke bruge det da der er brugt forskellige teknologier! Jeg synes at artiklen grænser til en kedelig objektiv gennemgang af prodrukterne på trods af dette, kommer alle fanatikerne ud af skabet og beskylder den ene for et og den anden for noget andet. jeg er glad for at der overhoved at noget at samligne med, hvis ikke vi havede Kindle og Nexus! hvis ikke vi havde dem, så var der ikke noget apple at være fan af, så behøvede de ikke at forsøge at være de bedste. Så lad os få nogle flere subjektive artikler, med fra starten erklæret stand punkt!

 • 0
 • 0
Michael Lykke

Jeg ved godt det kommer som et chok, men kunne det tænkes at en del af de positive anmeldelser rent faktisk skyldes at Apple formår at lave nogle gode produkter? Det er utroligt at så snart en anmeldelse af et Apple produkt er positiv så er der en flok paranoide tosser der straks tror at det kun kan skyldes at anmeldelsen er købt og betalt eller at journalisten er fanatisk og ude af stand til at forholde sig til hvor fantastisk Android i virkeligheden er.

 • 0
 • 0
Johannes Aagaard

Når man i artiklen (der slet ikke er en test, men bare referater fra andres skriblerier), så ville det ærligt talt klæde forfatteren at bringe et rimeligt antal balancerede citater fra f.eks. Cnet.com, All Things Digital og Engadget.com. For selv på det overskruet Apple-begejstrede ATD fremhæves det klart, at netop iPad Mini'ens skærm er et problem, når man er vant til Retina-skærmene eller andre tilsvarende ditto. Det anføres specifikt, at Mini'ens skærm simpelthen fremstår som uklar.

Som tilfreds bruger af en iPad med Retina-skærm er iPad Mini derfor no-go (for mig), indtil den får en bedre skærm. Og skulle den derved få en smule ændrede dimensioner, er dette ikke nødvendigvis et problem, for som det også påpeges i flere af de tests, som forfatteren henviser til, så anføres det faktisk, at Mini'en er ukomfortabel tynd at holde på ...

 • 0
 • 0
Deleted User

Problemet er da ikke, om artiklen er subjektiv eller objektiv (og hvem skal også afgøre det?). Problemet er, at vi ikke får den dom overskriften lover.

Det virker som om man er bange for at skære i gennem og komme med en regulær dom, fordi man er bange for at træde nogle over tæerne. Siger man at iPaden er bedst kommer kritikerne på banen. Siger man at Android er bedst kommer de andre kritikere på banen.

Men det bør vel ikke afholde skribenten fra at komme med den dom, der lægges op til i overskriften. Ellers kunne man jo bare have skrevet en anden overskrift.

Læser man de anmeldelser, der linkes til (og dem, der ikke linkes til) er de noget mere klare i spyttet. Der er generelt ingen tvivl om, hvad de enkelte anmeldere foretrækker - og hvorfor.

 • 0
 • 0
Johannes Aagaard

Objektivitet er såmænd blot, at man holder både positive og negative forhold frem i en rimelig balanceret form. Det sker ikke i artiklen, hvor man formentlig bevidst (forblindelse eller noget andet) er forudindtaget. Der er f.s.v. intet i vejen med, at også en journalist i testøjemed anfører sine personlige præferencer, men så bør vedkommende altså lave det nødvendige forarbejde.

Dem, der fornægter objektivitet med postulatet om, at alt er subjektivt, springer bare over, hvor gærdet er lavest. Hvorefter de som regel prøver at iklæde deres egne betragtninger et skind af troværdighed, nærmest som var de en naturlov.

Det er en konsekvens af manglende faglighed.

 • 0
 • 0
Mads Obenhausen

...Kan man ikke nægte at eksempelvis samenligning af procesorer fylder sammenlagt 9 linjer, hvoraf 2,5 bruges til at liste meget "objektivt" hvilke der anvendes i Nexus7 og Kindle, mens resten anvendes på at fortælle hvordan processoren klarer arbejdet i iPad mini. Ganske enkelt er "anmeldelsen", ligesom i øvrigt mange andre mediers, meget udsprunget af at vise hvordan de andre klarer sig mod iPad, i stedet for at se på hvordan de hver især klarer sig og sammenligne dette. Det er så forskelligt om medierne hælder til at bevise at de andre er bedre eller dårligere.

 • 0
 • 0
Bent Christensen

Ja hvis man kan lide iBooks - eller hvis iBooks kan lide de bøger, man gerne vil læse. I dag fortæller forfatteren Øvig Knudsen, at Apple har forbudt hans bog om hippier og Thylejren på iBooks, fordi der er billeder af bare måser i bogen. Og det kan Apple ikke lide. Og Apple bestemmer.

 • 0
 • 0
Jesper Poulsen

...Kan man ikke nægte at eksempelvis samenligning af procesorer fylder sammenlagt 9 linjer, hvoraf 2,5 bruges til at liste meget "objektivt" hvilke der anvendes i Nexus7 og Kindle, mens resten anvendes på at fortælle hvordan processoren klarer arbejdet i iPad mini.

Der er 77 linier i alt. Af de 77 linier omhandler mindre end 30 linier Nexus 7 og Kindle Fire HD til sammen. Resten omhandler udelukkende iPad Mini.

Det er en meget biased artikel - en type som et seriøst IT-magasin burde holde sig for god til at lave.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere