Skal Datatilsynet håndhæve AI-lovgivningen fra EU?

Plus27. september 2022 kl. 05:003
EU, lov, direktiv, forordning
Illustration: LALS STOCK / Bigstock.
I et LinkedIn-opslag pirrer Cristina Gulisano, direktør i Datatilsynet, læserens opmærksomhed, når hun spørger, om andre lande mon vil følge i Frankrigs fodspor og udpege Datatilsynet til at håndhæve den kommende AI-lovgivning fra EU.
Artiklen er ældre end 30 dage

I sidste uge pegede den øverste forvaltningsdomstol i Frankrig på det franske datatilsyn (CNIL) som den myndighed, der bør regulere den kommende AI-lovgivning fra EU, som blandt andet skal beskytte borgere mod diskriminerende algoritmer.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
27. september 2022 kl. 14:57

Dwt peger jo på en forfatningdomstol, heldigt for em, der har en.

Men hvad gør vi her, CFCS? Nåh nej? Kan vi ikke udlicitiere det til Norges eller Frankrigs datatilsyn? Eller hører det under Kirkeministeriet?

Gode dyr er rådne; vi ku' jo bare sige højesteret, så der går et par år. PET har vist også for travlt ... god lejlighed til at oprette en overbetalt IT-haverikommission og lægge AI der.

Heureka: Sundhedsdatastyrelsen!

/Nis

1
27. september 2022 kl. 07:12

"Skal Datatilsynet håndhæve AI-lovgivningen fra EU?"

Hvem skulle ellers gøre det? Derfor er det yderst bekymrende, at regeringen har planer om at skære ned i Datatilsynet. Gad vide, hvad deres tanker er om dette? Har de en plan - udover at få Datatilsynet ned under tøflen igen, hvor de helst ser, at de bliver?

"Ligesom udkastet til loven, lægger parlamentets politikere op til et forbud mod at bruge AI til sociale pointsystemer. De går dog endnu længere end kommissionen og vil også have et forbud mod predictive policing, mod AI der tager juridiske bestlutninger, samt politiets brug af biometrisk genkendelse i det offentlige rum. "

Det er positivt, at parlamentet har blik for farerne. Men skræmmende, at Kommissionen åbenbart ikke er enige.

Det burde være sådan, at enhver AI, der indbefatter persondata, skal forhåndgodkendes ud fra meget skrappe kriterier, inden det tages i brug. Det bør ikke være sådan, at det er Klondyke, som man så efterfølgende forsøger at holde lidt styr på, når enten ulykkerne er sket, eller nogen klager over et eller andet, sådan som det helt sikkert vil blive, når man læser Løkkegaards blæste udtalelser om erhvervslivets og pengemændenes (uden tvivl BigTechs) fortrinsret fremfor borgernes menneskerettigheder.

Hvad sker der ved, at man generer erhvervslivet lidt? Det er jo hele ideen med regulering, at man bremser nogle ting, og spænder ben for andre. Ting, som det netop er bedst for borgerne, ikke bliver til noget. Så må erhvervsmanden gå hjem og græde i Mors skørter over, hvor ond verden er mod hans store planer. Det er ikke noget argument for at give ham frit spil, at regulering spænder ben for hans mest skruppelløse ideer.

Løkkegaards udtalelser peger direkte imod en Black Mirror-fremtid, hvis den linje vinder. Vi må håbe, at parlamentet holder fast.

3
30. september 2022 kl. 15:57

Hvem skulle ellers gøre det?

Jeg ser heller ikke andre kompetente organer.

Morten Løkkegård ser det nok hellere hos erhvervsstyrelsen, der er lykkedes med at undlade at håndhæve cookiebekendtgørelsen i den tid den har eksisteret.