Skak-inspireret algoritme bag Tinders match af dating-profiler

Dating-app'en Tinder giver brugere en hemmelig score, som bliver brugt til at matche folk op mod hinanden.

Swipe-højre-eller-venstre-dating-appen Tinder anvender et ranking system baseret på et internt pointsystem til at matche folk op mod hinanden. Det vil sige, at der til de enkelte brugerprofiler er tilknyttet en score, som løbende bliver opdateret. Brugerne kender i udgangspunktet ikke deres score.

Det fortæller Austin Carr ved Fast Company om i et indlæg.

Han har blandt andet mødt Tinder-direktør Sean Rad i forbindelse med udarbejdelsen af en selskabsprofil. Og i den forbindelse løftede Rad lidt af sløret for, hvordan Tinder matcher brugere med hinanden. Internt i virksomheden bliver pointsystemet omtalt som 'Elo score'.

Wikipedia kan fortælle, at Elo-systemet oprindeligt er udviklet af fysikeren Arpad Elo (25. august 1903 – 5. november 1992) til at matche spillere i head-to-head kampe. Eksempelvis i forbindelse med skak.

Arpad Elo var selv en ivrig skakspiller. Algoritmen bliver i dag også brugt til at matche spillere i online-computerspil, så spillere på nogenlunde samme niveau kan finde hinanden.

Udgangspunktet for Elo-systemet er, at en spillers pointscore siger noget om, hvor relativt dygtig en person er til eksempelvis at spille skak. Hvis to spillere har samme score forventes det, at de vil vinde lige mange skakpartier mod hinanden.

Hvis en spiller har 100 point mere end sin modstander, forventes det at spilleren med de flere point vil vinde 64 pct. af gangene. 200 point mere svarer til, at den ene spiller vil vinde 76 pct. af gangene. På den måde kan scoren bruges som udgangspunkt for at finde ligeværdige modstandere.

Pointscoren bliver løbende reguleret, når to spillere mødes. Her bliver der overført point fra den tabende spiller til den vindende spiller.

I den forbindelse får en spiller med en lavere score relativt flere point ud af at vinde over en spiller med en højere score. Omvendt får spilleren med den høje score relativt få point ud af at vinde over en spiller med en lavere score. Og jo større forskellen er på de to spilleres score, jo mere er der at hente ved en sejr for spilleren med den lave score, og jo mindre får spilleren med den høje score ud af at vinde.

Profil vs. profil

På samme måde som Elo-scoren bliver brugt til at matche ligeværdige skakspillere, bruger Tinder et lignende system til at matche dating-profiler.

Tinder fungerer på den måde, at brugerne bliver præsenteret for en profil med billede. Swiper brugeren denne profil til venstre, indikerer dette, at brugeren ikke er interesseret i profilen. Et swipe til højre derimod indikerer, at brugeren er interesseret i profilen.

Hvis to profiler begge har swipet til højre på hinandens profiler, er der et match, og de to brugere kan nu skrive til hinanden. ‘Elo-systemet’, som det altså bliver omtalt internt i Tinder, kan i den forbindelse bruges til at præsentere brugere med en nærliggende Elo-score for hinanden for derved at øge sandsynligheden for, at folk finder et match, hvor begge swiper til højre.

Tinder-scoren er ifølge Sean Rad ikke udelukkende en indikator for, hvorvidt andre finder brugeren fysik attraktiv eller ej. Tinder-direktøren beskriver i stedet scoren som en målestok for eftertragtethed (eng. desirability).

»Det handler ikke bare om, hvor mange der swiper til højre på dig,« siger han til Fast Company og fortsætter:

»Det er meget kompliceret. Det tog os to og en halv måned bare at bygge algoritmen, fordi den tager højde for en masse faktorer.«

Austin Carr fortæller, at Sean Rad ikke rigtigt går i detaljer i forhold til faktorerne. Men Carrs eget, og umiddelbart plausible forslag er, at Tinder-Elo-scoren kan være relateret til, hvor mange mennesker, der swiper til højre på en bruger i forhold til, hvor mange brugeren selv swiper til højre på. Altså hvis en bruger konstant swiper til højre, mens kun få andre swiper til højre på brugeren selv, så giver det formentlig ikke en særlig høj Elo-score hos Tinder.

Omvendt. Hvis en bruger kun sjældent swiper til højre på Tinder, mens andre konstant swiper til højre på brugeren, kan det eventuelt være en af de faktorer, der får den interne Tinder-score til at ryge i vejret.

Andre faktorer, som, Carr mener, kunne spille ind, er sådan noget som, om profilen indeholder informationer om brugerens job eller ej.

Afstemningssystem

Uanset antallet af parametre, der måtte ligge til grund for Tinder-scoren, så slår dataanalytiker ved Tinder, Chris Dumler fast, at der overordnet set er tale om et afstemningssystem.

»Hver gang du swiper til højre ved en person og til venstre ved en anden, så siger du grundlæggende 'Denne person er mere eftertragtet end denne anden person',« siger Dumler til Fast Company og fortsætter:

»På en måde er hvert swipe det samme som at afgive en stemme: Jeg finder denne person mere eftertragtet end denne person, uanset hvad der har motiveret dig til at swipe til højre. Det kan være på grund af attraktion, eller det kan være fordi, de havde en virkelig god profil.«

Som sådan er der ikke noget usædvanligt ved, at brugere på den måde bliver ratet, bemærker Carr. Som eksempel nævner han blandt andet Über og Airbnb, der bruger et scoresystem til at holde de dårlige brugere på afstand af chauffører og lejligheder.

Eksempelvis kan Überchaufører via andre chaufføres vurdering af brugere på den måde styre uden om ubehøvlede kunder. Ligesom udlejere kan undgå at leje ud til nogen, der konsekvent smadrer fladskærms-tv’et i lejligheden.

Og omvendt kan brugerne, altså Uber-kunder og Airbnb-lejere naturligvis også undgå dårligere oplevelser baseret på andre brugeres rating af udlejere og chauffører.

Når det kommer til den ellers hemmelige Tinder-score er det dog noget mere nervepirrende, end at se, hvordan man eksempelvis er vurderet som Uber-kunde, mener Carr. Han endte dog med at få oplyst sin egen Tinder-score fra selskabet. Resultatet var 946 - det skulle ligge i den øvre del af af middel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017