Skæv digitalisering: Rådden NemID-banan spøger stadig

Udbredelsen af NemID til brug med det offentlige stiger pænt, men Udkantsdanmark ligger fortsat under landsgennemsnittet.

En rådden banan. Et udtryk for Udkantsdanmark, der sidste år viste sig også at gælde på digitaliseringsområdet. Det er nemlig i Udkantsdanmark, at digitaliseringen stod værst til, og sådan ser det stadig ud:

Den rådne NemID-banan spøger stadig. Det viser en statistik over antallet af aktiverede NemID til brug med det offentlige, såkaldt OCES-NemID, som Version2 har analyseret.

SE INTERAKTIVT KORT: Her er den rådne NemID-banan

Nord-, Vest- og Sydjylland samt Lolland-Falster og Møn, og ikke mindst øer som Bornholm, Langeland og Samsø. Områder, der udgør de røde pletter på landkortet over det digitale Danmark. Områder, der er dårligst digitaliseret, når det gælder udbredelsen af NemID til brug med det offentlige.

Læs også: Øster Assels er stadig Danmarks dårligst digitaliserede by

Således ligger områderne under gennemsnitspenetrationen for netop OCES-NemID, der pr. 6. januar 2012 ligger på 58,4 procent af befolkningen. Sagt på en anden måde: Seks ud af ti danskere har et papkort, de kan bruge til digital kommunikation med det offentlige. I befolkningstallet indgår også børn og unge under 15 år, der ikke kan få NemID, mens NemID, der udelukkende bruges til at kommunikere med eksempelvis banken, ikke er talt med. Den reelle penetration af NemID er således højere, men tallet er altså retvisende, når det kommer til digitaliseringen af det offentlige i Danmark.

Datatilsynet kæmper imod

For Charlotte Munksgaard, chefkonsulent i KL, er der mange udfordringer for udbredelsen af NemID. Den største hindring er dog Datatilsynet, fortæller hun.

»Vi oplever, at datatilsynet i dén grad går med livrem og seler på nogle områder, hvor vi synes, det er at skyde over målet. For eksempel har vi i snart et år forsøgt at gøre det muligt for kommunens ansatte at tilgå kommunens net med NemID hjemmefra,« siger Charlotte Munksgaard til Version2 og fortsætter:

»Og det er ærgerligt, at det endnu ikke er lykkedes. Hvis man kan få medarbejderne digitaliserede og få dem til at bruge NemID, understøtter det den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Men det er ikke nødvendigvis noget, Datatilsynet lægger i deres dagsorden, og det kan jeg også godt forstå. Det gør dem bare til en modspiller.«

Læs også: Aarhusianerne gør det igen: Danmarksmestre i NemID

Hun så også gerne, at der blev foretaget en lovforenkling. En af de store udfordringer for borgerservicecentrene rundt om i landet er de komplicerede og bureaukratiske formularer, borgerne skal udfylde. Derfor mener hun, at det i forbindelse med digitaliseringen af Danmark kom med i overvejelserne, hvor der var behov for lovændringer, som kunne forenkle tingene for borgerne.

»98 procent af befolkningen får folkepension og er berettiget til det. Alligevel er det en tilvalgsordning og ikke en fravalgsordning. Det koster kommunerne, borgerne og samfundet penge,« siger Charlotte Munksgaard til Version2.

Ghettoerne spøger stadig

Ifølge Socialministeriet er der 28 ghettoområder i Danmark. Områder, der består af en stor andel af beboere med ikke-dansk etnicitet, lav jobfrekvens og et højt antal straffelovsovertrædelser. Mange af disse områder, som eksempelvis en stor del af den københavnske vestegn, er ikke at se i statistikken, når det gælder aktiverede NemID. Netop de fleste ghettoområder ligger dog under gennemsnittet i hovedstadsområdet.

I hovedstadsområdet er det således kun et område som Brøndby Strand, der ligger under landsgennemsnittet for NemID-penetration med 56 procent af indbyggerne, der har et NemID aktiveret til brug med det offentlige.

Samme tendens ses i resten af landet; de fleste ghettoområder ligger faktisk over landsgennemsnittet. Men enkelte områder som Brabrand i Aarhus, Esbjerg Ø, hvor Stengårdsvej-kvarteret ligger, og Vollsmose i Odense, stikker alle sammen ud på landkortet. Områder, der alle er defineret som ghettoområder af Socialministeriet.

Hvad er der sket siden sidst?

Siden sidste statistikopgørelse er der sket meget i sagaen om NemID. Mest bemærkelsesværdigt er de to netbankindbrud på Danske Bank og Nordea, hvor otte kunder i hver bank mistede henholdsvis 700.000 kroner og 64.000 kroner. Således er det lykkedes at omgå sikkerheden i NemID ved hjælp af en trojaner og et phishing-angreb.

Samme periode har også budt på en ny række forsinkelser. Senest har forsinkelsen ramt udenlandske spiludbydere, men også medarbejdersignaturen og den private nøgle er fortsat forsinkede. Det samme gælder i øvrigt NemID til mobilen.

På den mere positive side har DanID lanceret en elektronisk nøgleviser, der er købt af mere end 35.000 danskere til 99 kroner stykket.

Sikkerheden i NemID er også blevet diskuteret meget i medierne - særligt her på Version2 og på Ingeniøren - det kan du læse meget mere om i dette overblik.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Anonym

Bananen beskriver jo Ulandsdanmark. Der hvor en ordentlig netforbindelse næsten koster det samme som den halve husleje, og mobiltelefoner kun lige et kommet på nettet. Så hvad havde man forventet ?

Siden sidste statistikopgørelse er der sket meget i sagaen om NemID. Mest bemærkelsesværdigt er de to netbankindbrud på Danske Bank og Nordea, hvor otte kunder i hver bank mistede henholdsvis 700.000 kroner og 64.000 kroner. Således er det lykkedes at omgå sikkerheden i NemID ved hjælp af en trojaner og et phishing-angreb.

Samme periode har også budt på en ny række forsinkelser. Senest har forsinkelsen ramt udenlandske spiludbydere, men også medarbejdersignaturen og den private nøgle er fortsat forsinkede. Det samme gælder i øvrigt NemID til mobilen.

Ovenstående skal man have rettet. Disse phishing-angreb, er der ikke kommet en løsning på. Samtidigt ses der en udvikling i angrebene, hvor der bl.a. blev beskrevet et nyt angreb i udlandet for leden, her på V2.

Som beskrevet, så mangler der fortsat en løsning til mobiltelefoner. I den forbindelse, er kombinationen mellem dårlig mobildækning og manglende NemID til mobiltelefoner, nok en dårlig blanding.

Desuden så er man hoppet langt over mål, i mange af de løsninger man tilbyder, herunder er man allerede begyndt at forlange brug af E-boks, i forbindelse med ansættelsesforhold, hvilket også kræver NemID, som så fortsat ikke er muligt for alle. Derfor opstår der paradoksale situationer, hvilket ikke fordrer udbredelsen af NemID.

I det seneste lovforslag, er der stillet krav til NemID inden Juli. Dette må også gælde for dem der leverer NemID, det kan ikke passe, at de fortsat skal hænge bagefter med at leverer de løsninger, som man forlanger bliver taget i brug.

Det hjælper ikke at svinge pisken over befolkningen, når det samtidigt er DanID der hænger i bremsen. Det hjælper heller ikke at svinge pisken, og forlange alle digitaliseret, når der ikke tilbydes den fornødne infrastruktur. Her ude i Ulandsdanmark, har vi høns, med større logisk sans.

 • 3
 • 0
#6 Jesper Frimann

Well, jeg ville nu bare gerne kunne lave en konto overførsel. Nemid går i dørken i min netbank, hver eneste gang jeg skal signere en transaktion, men jeg kan godt logge ind. Og begge mine platforme, som jeg prøver fra, er supporterede ifølge Nemid's hjemmeside. Så jeg har ikke kunne lave konto overførsler i over en måned nu.

NemId som det er implementeret i dag, er og bliver en ommer.

// Jesper

 • 7
 • 0
#7 Christian Nobel

.. af forklaringen for den jyske del tilskrives at jyder jo normalt er ret besindige, så det kunne jo være at de havde sagt:

Det lort ska a ette røre ve!

Herudover når Charlotte Munksgaard begynder at tale om (tvangs)brug af "NemID" for at offentligt ansatte kan passe deres arbejde, så begynder det at løbe koldt ned ad ryggen på en, og at hun er på nakken af Datatilsynet, som gudskelov ikke bare faldet til patten, er også ret skræmmende.

Med tvang skal land nedbrydes - Gud har opgivet Danmark.

 • 8
 • 1
#9 Anonym

Det ER bare sådan, at det ikke virker for alle. Det er dejligt at høre, det virker for dig. Så mangler man "bare" at få det til at virke for resten, og rettet de "trusler" der ellers er mod løsningen.

Når det virker og er sikkert, så er der nok ingen der er kritiske. Man er jo en klaphat, hvis ikke man kan se fordelene i. at samfundet er Digitaliseret.

 • 5
 • 0
#10 Jesper Frimann

@Jens Hansen.

Jeg har haft problemer lige fra starten, og har måtte hoppe fra maskine til maskine, når nu browser/java version/OS version var for ny eller for gammel. Til sidst endte jeg op med en XP virtuel maskine (ja jeg har licens), som virkede rimelig stabilt. Men efter jeg har skiftet til en ny fysisk maskine, og reinstalleret XP (og ja der er også licens til den nye maskine) så virker den heller ikke mere. En løsning der er så afhængig af OS,Java,Browser versioner, som NemID åbenbart er det, er efter min bedste mening en fejldesignet løsning.

// Jesper

 • 8
 • 1
#11 Marc Munk

Desværre tæller folk som dig ikke med i den omtalte statistik. Men eftersom I tilhører en hastigt svindende race, rykker forholdet næppe ved det samlede billede.

Fair nok men det giver vel ikke et retvisende billede af digitaliseringen så?

Iøvrigt finder jeg det både sært og hysterisk morsomt at man mener at kunne måle digitaliseringsgraden ud fra frivillig tvang.

 • 5
 • 0
#14 Henning Beck

Ja, hvad med at få infrastrukturen på plads, inden vi bliver "tvunget" til at bruge den. Idag SKAL vi f.eks. på nettet for at følge vores skattemappes indhold. Jeg bor på Mors og kan ikke få ADSL (for langt til centralen) eller fiber (ingen vil levere). Mobilen kan vi tale i, hvis vi er heldige og står med hovedet ud ad vinduet. Mobil data ? - glem det ! Så kom nu igang regering, så internetforbindelse blir en menneskeret ligesom vand og el.

 • 5
 • 0
#15 Michael Nielsen

Finder jeg det bekymerende at nu 58% af Danskere nu er sårbare over for de meste elementære phishing angreb, hvor man kan lænse deres konti, uden de selv ved at de tillader det..

Det er sgu skræmmende at det har lykkes dem at tvinge 58% af folk til at bruge noget som man kan katagorisere som den hidtil støreste IT katastrofe der vil ramme landet..

Det er sgu som med Titanic, den kunne jo ikke synk, og NemID er sikker ikke ?

SUK!

 • 8
 • 1
#17 Marc Munk

Bananen beskriver jo Ulandsdanmark. Der hvor en ordentlig netforbindelse næsten koster det samme som den halve husleje, og mobiltelefoner kun lige et kommet på nettet. Så hvad havde man forventet ?

Det er godt nok ikke det indtryk jeg har af "udkantsdanmark". Det kan være fordi jeg er så heldig at bo et sted hvor vi har en ganske fin dækning på mobil nettet. Jeg har en lige så godt dækning her hjemme som når jeg har arbejdet i Århus. Prisen for mit internettet er omtrendt den samme som før. Nu har jeg så bare fået en klippe stabil fiberforbindelse. Et nedbrud på | 2 år kontra næsten daglige nedbrud på adsl'en.

 • 1
 • 0
#18 Jesper Frimann

@Michael Nielsen.

Hmmm.. Lidt kompliceret. Men skal vi sige hovedstadsområdet. Men check den her ud:

http://penge.dk/bolig/kommuneguiden/rangliste-danmarks-billigste-kommune...

Den tager så ikke højde for ting som stedtillæg på løn. Priser på varer og ydelser, (ud over dem der er nævnt) og ting som øgede kørselsfradrag.

Mine svogre, som bor i Ringkøbing området er ved at klods når de hører at mit lille hus, med frimærke grund koster 45K i ejendomsskatter om året.

Jeg har faktisk regnet på det, hvis vi flyttede til hvor svigermekanikken bor, jeg kunne så godt beholde mit job, så ville konen kunne gå hjemme og passe unger, og vi ville have en PÆN sjat flere penge til rådighed hver måned. Konen er så ikke typen der kunne gå hjemme.. jeg derimod ville elske at leve et bonderøven liv :)

Og hele Carina tingen har ikke så meget med de store byer versus landet, det er en helt anden snak.

// Jesper

 • 0
 • 0
#19 Jesper Lund

Det er nedgørende at karaktisere udkantsdanmark med en rådden banan uden håb.

Ja, der er håb om at de nævnte regioner i Danmark ("Udkantsdanmark") ikke vil blive så hårdt ramt af den kommende bølge online identitetstyverier som borgerne i Århus C.

Det kunne også være interessant med en statistik som kun omfatter de borgere som frivilligt har valgt NemID (eller har haft reel mulighed for at lade være). Hvis studerende vil have SU, er de nødt til at bruge OCES NemID. Og der er formentlig en del flere studerende i Århus C sammenlignet med "Udkantsdanmark".

Jeg forstår godt at borgere i diktaturstater stemmer på deres lokale massemorder ved de "frie" valg når de får stukket en AK-47 op i hovedet på valgstedet, og jeg forstår også godt de personer som vælger NemID mod deres overbevisning hvis de trues på levebrødet.

 • 6
 • 1
#20 Anonym

@ Marc Munk

.... .- ... - .. --. .... . -.. . -. .... . .-. . .-. -.- --- -- -- . - .-.. .. -.. - --- .--. ... - --- .--. . ..-. - . .-. .--- . --. ... .- - - . . -.- ... - . .-. -. .- -. - . -. -. . .--. ... - --- .--. -- . -. .--. -- --- -... .. .-.. - . .-.. . ..-. --- -. . -. . .-. -.. . - ... - .- -.. .. --. ...- -.- .-.. .- -. --. ... --- -- - ... - --- .--.

 • 2
 • 0
#21 Marc Munk

.... .- ... - .. --. .... . -.. . -. .... . .-. . .-. -.- --- -- -- . - .-.. .. -.. - --- .--. ... - --- .--. . ..-. - . .-. .--- . --. ... .- - - . . -.- ... - . .-. -. .- -. - . -. -. . .--. ... - --- .--. -- . -. .--. -- --- -... .. .-.. - . .-.. . ..-. --- -. . -. . .-. -.. . - ... - .- -.. .. --. ...- -.- .-.. .- -. --. ... --- -- - ... - --- .--.

jeg må indrømme at jeg har snydt lidt og brugt http://morsecode.scphillips.com/jtranslator.html

Enten har jeg fået det oversat forkert eller også giver det du skriver ikke meget mening. :)

Jeg har fået oversat det til IL TELEFONEN ER DET STADIG VK LANGSOMT STOP

Jeg kan da se en enkelt fejl der bunder i et bokstav der mangler og der forstyrer som sådan ikke meningen men jeg kan ikke få meget mening ud af din sætning. :/

 • 0
 • 0
#22 Christian Nobel

Hej Marc.

Hvis jeg går ind på morsekode.dk, så kan jeg få det til følgende:

hastighedenhererkommetlidtopstopefterjegsatteeksternantennepstopmenpmobiltelefonenerdetstadigvklangsomtstop

Der er åbenbart problemer med æøå, men det kan man jo nok abstrahere fra, og så får man:

hastigheden her er kommet lidt op stop efter jeg satte ekstern antenne på stop men på mobiltelefonen er det stadig væk langsomt stop

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere