Skaberne af Raspberry Pi: Nu bliver den ikke billigere!

7 kommentarer.  Hop til debatten
Den nyeste model af den skrabede minicomputer kan nu købes for fem dollars, og mulighederne i den er mange.
26. november 2015 kl. 15:04
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For prisen på en latte kan du nu købe den seneste udgave af minicomputeren Raspberry Pi, der med sin 1 gigahertz processor, 512 megabyte ram og sine 6,5 x 3 centimeter er uden sidestykke.

Især prismæssigt.

Specifikationer

  • BCM2835 processor (1 GHz ARM11 core),
  • 512 megabyte RAM
  • MicroSD-holder
  • Mini-HDMI-stik, der understøtter 1080p (ved 60 frames pr. sekund)
  • Micro-USB-stik
  • Måler 65x30 mm

»Meningen med Raspberry Pi har hele tiden været at bringe computerteknologi ud til masserne, ikke mindst børn. Med en Raspberry Pi kan man lære at programmere og som barn eller voksen opleve, hvordan ting i den digitale verden bliver omdannet til fysiske ting,« siger sikkerhedskonsulent Henrik Kramshøj, der selv bruger Raspberry Pi både professionelt og privat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det mål er man nu kommet endnu nærmere med den lave pris.

Folkene bag Raspberry Pi, The Raspberry Pi Foundation, hævder, at chipsættet er op mod 40 procent hurtigere end det, der sad i den oprindelige Raspberry Pi.

Mulighederne er mange

»Eksempelvis kan man lave sine egne lyssystemer i hjemmet blot med Raspberry Pi's og en IRC-kanal,« siger Henrik Kramshøj. Kramshøj junior har også en Raspberry Pi, hvorpå der spilles en specialdesignet udgave af Minecraft og kodes i Python.

Professionelt har Henrik Kramshøj fire Raspberry Pi's koblet til hver sin skærm, hvor de overvåger hver sit sikkerhedsmæssige område, så mulighederne er mange.

»Netop fordi de ikke koster mere end de gør, kan man tillade sig at lade andre pille ved systemerne, behøver ikke på samme måde beskytte sig mod tyveri og så videre,« siger Henrik Kramshøj.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
27. november 2015 kl. 23:46

der er vist ikke lige moms på sån noget indenfor EU

5
27. november 2015 kl. 20:04

Imo, så burde RPi foundation prøve at få mere styr på deres forhandlere rundt omkring, for det kan ikke være meningen (eller rimeligt) at forhandlerne tjener måske 6-10$ på dimensen, mens RPi foundation kun 1-2$.

Ja, her er der noget at få styr på. Det er kun erhvervskunder, der kan få den til kr. 92 uden moms. Privatkunder skal købe via distributør og så er prisen ca. kr 180,- inkl. moms. Det er dyr latte...

Holder vi os nu til EU enheder, så koster R-Pi Zero fire GBP. Sikkert uden moms. Så lægger vi 25% dansk moms på. Fem GBP. Så skal der (bulk-)fragt til og profit. Men fem GBP er altså lige godt en halvtredser, så det er langt til kr. 180.

Jeg forstår godt at R-Pi.org godt vil have et økosystem til udbredelse af deres produkter så at distributører også kan leve, men IMHO burde de holde snor i priserne ved selv at sælge til det rå kort til fire GBP + gældende moms (og told ex-EU) og prisen for langsom bulk mail. Jeg har købt masser at ting på ebay i Asien til nul kroner i fragt, og det virker bare. Bevares det tager tre-fire uger, men det ved man.

Så kan distributørerne at sig af bundles og tilbehør og have det marked for sig selv.

3
27. november 2015 kl. 10:20

£4 med VAT + $6 i fragt fra Pimoroni
Eller £4 + fra £3.50 i fragt fra The Pi Hut

Nu er både Pimorini og The Pi Hut nok næppe ren velgørenhed, så der må være plads til avance i den pris.

Det betyder omvendt at inden for EU burde udsalgsprisen være nogenlunde omkring de 4£ (lidt afhængig af moms, som er 20% i UK), men på ingen måde 92 kroner plus moms som Farnell tager.

Andre steder har jeg læst om langt højere priser, og direkte skjult avance i forsendelsen.

Og det er egentlig lidt ærgerligt, for det går ud over RPi'ens street cred at det for 95% af brugerne er en endog meget hypotetisk pris.

Imo, så burde RPi foundation prøve at få mere styr på deres forhandlere rundt omkring, for det kan ikke være meningen (eller rimeligt) at forhandlerne tjener måske 6-10$ på dimensen, mens RPi foundation kun 1-2$.

2
26. november 2015 kl. 23:16

£4 med VAT + $6 i fragt fra PimoroniEller £4 + fra £3.50 i fragt fra The Pi Hut

1
26. november 2015 kl. 18:11

Den postulerede pris på 5$ skal tages med et gran salt, det billigste jeg har kunne finde den til er 92 kr, excl moms hos Farnell.

Raspberry Pi produkterne er fine små produkter, og selv 92 kr er ikke ret meget, men det er utroligt utroværdigt at RPi foundation stiller sig op og praler med 5$, når der ikke er nogen steder varen kan købes til den pris.

Endvidere er det utroværdigt at de bliver ved med at fastholde prisen i $, når man tager i betragtning at enheden er udviklet i England og produceret i Wales - så er det da bedøvende underordnet at Eben & Co afregner i $ når de køber lakridsen af Broadcom - stort set alle andre producenter i EU land har ingen problemer med hvad der er primær valuta inden for området.

Når man så lige har leveret disse rants, så ser jeg faktisk en række spændende muligheder med Zero'en da den er lille og kun sluger omkring 160 mA - og når de kommer op på fuld produktionskapacitet, så må vi formoder at slutbrugerprisen herhjemme kommer ned i nærheden af 60-70 kr, altså kun ca det dobbelte af de postulerede 5$, hvilket stadig ikke er ret meget (sådan ca 2 kopper latte).